• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

10 soruda 'Fetih Ordusu'nun İdlib operasyonu

Yeniakit Publisher
2015-03-29 22:06:00 -
10 soruda 'Fetih Ordusu'nun İdlib operasyonu

Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü 'Fetih Ordusu' tarafından 4 gün gibi kısa bir sürede tamamen rejimin elinden alınan İdlib, dünya medyasının gündemi. Peki İdlib operasyonunun ardından neler olacak?

10 soruda muhaliflerin İdlib operasyonu ve muhtemel sonuçları

1) İdlib'i kim aldı?

İdlib kenti, Ahrar'uş Şam, Ecnad'uş Şam, Feylak'uş Şam, Liva el Hak, Ceyş es Sunne, Cund'ul Aksa ve Nusret Cephesi tarafından ele geçirildi. Batı medyasında ısrarla dillendirilen ve Suriye'ye yönelik bir askeri müdahaleye zemin hazırlamaya yönelik algı oluşturmayı hedefleyen "İdlib'i El Kaide aldı" haberleri bu anlamda doğru değil. El Kaide'nin Suriye kolu Nusret Cephesi'nin de bir parçası olduğu Fetih Ordusu, Ahrar'uş Şam lideri Ebu Cabir Haşim eş Şeyh'in öncülüğünü yaptığı yeni bir ittifak ve idlib'e yönelik operasyon tamamen bir "Operasyon Odası" gibi kurgulanan yeni ittifak tarafından yönetildi.

2) İdlib neden önemli? Muhalifler neden İdlib'e saldırdı?

Suriye'nin kuzey sınır eyaleti İdlib'in merkezi, uzun süredir muhaliflerin hedefindeydi. Yaklaşık dört ay önce planlanan operasyon, rejimin Halep taarruzu nedeniyle ertelenmişti. İdlib, Suriye'nin kuzeyinden Şam'a ve oradan da Ürdün sınırına kadar uzanan M5 otoyolunun üzerinde bulunuyor. Ayrıca Halep ve Suriye rejiminin en güçlü olduğu Lazkiye eyaleti arasında karayolu bağlantısı İdlib kırsalında Suriye rejiminin kontrolünde bulunan yol aracılığıyla sağlanıyordu. İdlib'in güneyinde bulunan Vadi Dayf ve Maarratun Numan'ın alınmasının ardından kentin Hama - Han Şeyhun üzerinden Humus ve Şam ile bağlantısı kesilmiş ve İdlib - Şam bağlantısı Lazkiye üzerinden Humus'a uzanan birbirine bağlı M4 ve M1 otoyolları üzerinden sağlanmaya başlanmıştı. Suriyeli muhalifler, İdlib operasyonuyla birlikte Halep - Lazkiye arasındaki bağlantıyı tamamen koparmak ve Mastume - Eriha - Cisreşşuğur üzerinden Lazkiye'ye uzanan stratejik / lojistik yolunu tamamen kontrol altına almak istiyor.

3) İdlib kentini bundan sonra kim kontrol edecek?

Ulaştığımız kaynaklar, Ahrar'uş Şam ve Nusret Cephesi tarafından ani bir baskınla Suriye rejiminden alınan ve şu an IŞİD'in elinde bulunan Rakka'dan sonra ele geçirilen ikinci kent merkezinin, yerel yöneticiler tarafından idare edileceğini açıkça beyan ediyor. Nitekim basın tarafından ısrarla İdlib'i aldığı iddia edilen Nusret Cephesi'nin üst düzey yöneticilerinden Abdullah Muheysini de kentin bağımsız mahkemeler tarafından yönetileceğini duyurdu. İdlib'in "Kaide kenti" ya da "İslami Cephe kenti" olmayacağını söyleyen Muheysini, kentin idaresi için yerel bir yapı kurulacağını dile getirdi.

4) İdlib'in tamamı ele geçirildi mi? Kent merkezi dışında hangi İdlib eyaletinin hangi bölümleri Suriye rejiminin kontrolünde ve hangi kısımları muhaliflerin elinde?

İdlib'in doğusundan Halep'e kadar uzanan bölge, kuzeyinde Cilvegözü sınır kapısına kadar uzanan alan ve güneyde Hama içlerine kadar uzanan Vadi Dayf bölgesi, tamamen muhaliflerin kontrolünde. Kentin kuzeydoğusunda bulunan Şiilere ait Fua ve Keferya köyleri ise tamamen kuşatma altına girmiş oldu. İdlib saldırı öncesi iki köyden de İdlib merkezine ulaşmak mümkündü. Eyaletin batı yönüne bakan kısımlarında ise belli noktalar hala rejim güçlerinin kontrolünde. Kentin güney batısına doğru uzanan hat üzerinde; Mastume, Nahlaye, Eriha ve stratejik Cebel-i Erbain bölgesi Cisreşşuğur'a kadar Suriye rejiminin elinde. Bu hat Cebel-i Ekrad'ın Suriye rejimine ait bölümleri üzerinden Lazkiye'ye kadar uzanıyor.

5) İdlib Savaşı'nda taraflar ne kadar kayıp verdi?

Suriyeli muhalifler, 4 gün süren İdlib operasyonu boyunca toplam 71 'mücahid'in 'şehid' olduğunu duyurdular. Hayatını kaybeden muhaliflerin 67'si Suriyeli 4'ü ise yabancı savaşçılardan. 67 Suriyeli savaşçının 57'si ise ele geçirilen İdlib kentinden. Suriye rejimi ise İdlib saldırısında ne kadar kayıp verdiğini açıklamadı. Ancak çeşitli videolardan ve fotoğraf karelerinden anlaşıldığı kadarıyla İdlib'in dışında bulunan kontrol noktalarıyla kent merkezinde hayatını kaybedenlerin sayısı 150'den fazla. Öte yandan Suriyeli muhalifler İdlib ve çevresinde toplamda 7 tankı kullanılamaz hale getirdiler.

6) İdlib sonrasında "Fetih Ordusu" ittifakı dağıtılacak mı?

İdlib operasyonu öncesi oluşturulan "Fetih Ordusu" ittifakının geçmişiyle ilgili geniş çaplı bilgi bulunmadığı gibi geleceğiyle ilgili de henüz resmi bir açıklama yok. Ancak İdlib operasyonu öncesi "Fetih Ordusu" tarafından yayınlanan görsellere ve planlı bir şekilde yürüyen operasyona bakılırsa organizasyon basına yansıdığı günden çok daha önce çalışmalara başladı. İttifaka dahil gruplar tarafından bundan sonra yürütülecek operasyonlarda söz konusu ittifakın devam edip etmeyeceğine dair bir açıklama yapılmadı. Ancak Nusret Cephesi liderlerinden Abdullah Muheysini Fetih Ordusu'nu kastederek "İdlib'de bir değil iki zafer kazandık. Hem İdlib'i kazandık hem de Şam'ın tamamını fethedecek Ordu'yu" ifadelerini kullandı.

7) "Fetih Ordusu" ya da Suriyeli muhaliflerin Suriye'nin kuzeyinde bundan sonraki hedefi neresi?

Suriye'nin kuzeyinde İdlib operasyonuyla birlikte askeri inisiyatifi ele geçiren Suriyeli muhaliflerin, iki bölgede İdlib operasyonuna benzer mahiyette geniş çaplı saldırı başlatabileceği konuşuluyor. Hangisinin daha önce yapılacağına dair herhangi bir ipucu bulunmamakla birlikte Suriyeli kaynaklar, İdlib - Hama - Lazkiye üçgeninin merkezinde bulunan Cisreşşuğur ile Mastume arasında kalan bölgenin hedef alınabileceğini belirtiyorlar. İdlib kentinin ele geçirilmesinin ardından Mastume yönüne doğru ilerleyen ve hala bazı kontrol noktalarına yönelik saldırılarını süldüren muhaliflerin öncelikli olarak bu bölgeye yöneleceği öne sürülüyor. Ancak bir süredir kuşatma tehlikesi fiilen kırılmış olsa da oldukça kaygan bir zeminde devam eden Halep Savaşı'nı bitirmeye yönelik bir hamlenin gelmesi de ihtimal dışı değil. Halep'in kuzeybatısından başlayarak Millah, Başköy ve Handerat üzerinden Şeyh Neccar'a ve oradan da Safira'ya kadar uzanan bir hattın muhaliflerin hedefi olabileceğini belirten kaynaklara göre, Şam Cephesi ve Fetih Ordusu'nun Halep için ittifak etmesi mümkün. Zaten Fetih Ordusu'nu oluşturan gruplar ve Şam Cephesi'ne bağlı unsurlar Halep'in pek çok bölgesinde ortak hareket ediyorlar.

8) İdlib operasyonunda yabancı savaşçıların rolü oldu mu?

Özellikle Cund'ul Aksa bünyesinde bulunan bazı savaşçılar İdlib operasyonunun hemen başında Ram Kontrol Noktası başta olmak üzere pek çok kontrol noktasına muhaliflerin "istişhad operasyonu" dediği bombalı araç saldırısı düzenledi. Saldırının hemen başında rejim güçlerine ciddi darbe vuran bu saldırıların dışında İdlib operasyonuna katılan savaşçıların büyük kısmını Suriyeliler teşkil ediyordu.

9) İdlib kent merkezine Esed güçleri ne sıklıkla saldırıyor?

Kaybettiği bütün şehir ve ilçeleri uzun süre saldırı altında tutan BAAS rejimi, İdlib'i "olağandışı" bir şekilde hedef almıyor. Özellikle Halep'in merkezini kaybettikten sonra kentte neredeyse taş üstünde taş bırakmayan rejim uçakları bu kez daha çok 'savunma' amaçlı saldırılar yapıyor ve muhaliflerin ele geçirdikleri psikolojik üstünlükle Mastume yönüne ilerlemesini engellemeye çalışıyor. Hava saldırıları dışında Mastume ve Karmit'te bulunan mekanize birlikler İdlib ve çevresine sık sık top atışında bulunuyor. Suriye'nin pek çok bölgesinde uzun süredir muhalifleri hedef alan Suriye Ordusu'na bağlı savaş uçakları ekonomik maliyetinden ötürü artık bütün hedeflere sürekli saldırı düzenleyemiyor ve stratejik gördüğü hedefleri önceliyor.

10) Suriye rejiminin İdlib'i geri alması mümkün mü?

Halihazırda İdlib'in güneyinde bulunan ve rejimin hala kontrol ettiği iki büyük askeri üs eğer muhalifler tarafından kontrol edilemezse geleceğe dönük bir risk teşkil edebilir. Mastume ve Karmit üslerine iki gündür ağır silahlarla saldıran muhalifler henüz kesin bir ilerleme sağlayamadılar. İdlib merkezinden çekilenlerle birlikte yaklaşık 1.500 askerin bulunduğu Mastume ve Karmit aynı zamanda İdlib kent merkezine dönük bir 'gelecek' tehdit unsuru. Lazkiye üzerinden ve havadan bölgeye yapılabilecek takviyelerin ardından kente yaklaşık beş kilometre mesafede bulunan Mastume Kışlası üzerinden bir karşı saldırı yapılması mümkün. Ancak tek yönden ve tek bir yol üzerinden yapılacak bir saldırının başarıya ulaşması pek olası görünmüyor. Kentin kuzeyinde, doğusunda ve güneyinde ise Mastume hariç rejime ait yalnızca iki köy bulunuyor ve bu köylerde muhalifler tarafından dört yönden de kuşatılmış durumda. Ahrar'uş Şam lideri Ebu Cabir de rejim kontrolündeki Fua ve Keferya'dan kente bir saldırı yapılması durumunda 'beklenmedik' bir karşılık vereceklerini ilan etti. Kente en yakın askeri üs Mastume'nin yakında ele geçirileceğini belirten muhalifler eğer başarıya ulaşırlarsa kente en yakın rejim unsuru 20 kilometre mesafedeki Eriha olacak. Ancak Eriha da üç yönden kuşatma altında tutuluyor ve sadece tek bir yönden Mastume ve Cisreşşuğur ile irtibatlı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23