• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2 yıla kadar bozulmayan bu ekmek o ilimizde yapılıyor

Yeniakit Publisher
2017-10-10 20:07:00 - 2017-10-10 23:42:53
2 yıla kadar bozulmayan bu ekmek o ilimizde yapılıyor

Bu ekmek uzun ömürlü. İki seneye kadar bozulmayan kuru ekmek golit, Giresun'da asırlardır yöre halkının vazgeçemediği bir lezzet olarak tüketiliyor.

İki seneye kadar bozulmayan kuru ekmek golit, Giresun'da asırlardır yöre halkının vazgeçemediği bir lezzet olarak tüketiliyor.

Yoğun olarak Şebinkarahisar ilçesinde üretilen golit birkaç kişinin imece çalışmasıyla yapılıyor. Golit hazırlanmadan önce taş fırın kalın odunlar kullanılarak yakılıyor.

Hazırlık akşama kadar sürüyor

Odunlar köz haline gelene kadar su ve maya kullanılarak hazırlanan hamur beklemeye bırakılıyor, bu sırada yere geniş bir örtü seriliyor. Hazır olan hamuru keşen kişi, yerde oturanın sofrasına seri bir şekilde atıyor. 

Hamur, yapışmaması için unlanıp yuvarlayarak örtüye konuluyor. Özel bir tahta kaşıkla örtüye dizilen hamurlar kısa süre bekledikten sonra yuvarlanarak simit şekline getiriliyor ve fırına atılıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Fırında pişirilen golitler bir kenara diziliyor. Akşama kadar süren işlem sonunda golitler tekrar fırına atılarak karıştırılıyor ve dört gün boyunca fırının içinde kurumaya bırakılıyor. Dört gün kuruyarak sertleşen golit suda ıslatıldıktan sonra tüketilebiliyor.

'Torbaya koy, ağzını bağla iki sene dayanıyor'

İlçenin Şaplıca köyünde golit üreten Saliha Şenol, golit olarak adlandırılan kuru ekmek yapımının iki asrı aşan bir gelenek olduğunu söyledi. Golit yapmayı ailesinden 14 yaşında öğrendiğini dile getiren Şenol, 42 yıldır hem tüketmek hem de satmak için golit hazırladığını anlattı.

Golitin fırında en az dört gün kuruması gerektiğine işaret eden Şenol, "Zaten golitin özelliği de buradan geliyor, dört gün fırında kalmazsa olmaz." dedi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23