• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'nin Katar ve Suudilere kestiği haraç kasırgalarla uçtu!

Yeniakit Publisher
2017-09-12 20:33:00 - 2017-09-12 21:11:44
ABD'nin Katar ve Suudilere kestiği haraç kasırgalarla uçtu!

ABD'nin geçtiğimiz aylarda Katar'a kestiği 12 milyar dolar ile Suudi Arabistan'a kestiği 280 milyar dolar haraçlar kasırgaların verdiği zararla birlikte uçtu.

ABD'yi vuran Irma kasırgasının ve geçen ay Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey kasırgasının ülkeye maliyetinin toplamda 290 milyar dolar olduğu değerlendiriliyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk yurtdışı ziyaretinde Suudi Arabistan'a kestiği 280 milyar dolar haraç ile Körfez Krizi'nin düğmsine basarak abluka altına aldığı Katar'a kestiği 12 milyar dolar haracın hemen hemen toplamına denk gelmesi dikkatlerden kaçmadı.  

KATAR VE ABD'DEN 12 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Suudi arabistan'ın başını çektiği ülkelerin yalnızlaştırdığı Katar, ABD ile yeni savaş uçakları almak için anlaştı. Washington'da imzalanan anlaşmaya ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Katarlı mevkidaşı Halid bin Muhammed El Atiye imza koydu.

Katar'ı tecrit hamlesinde düğmeye kendisinin bastığını itiraf eden Trump'ın başında bulunduğu ABD, Doha yönetimine 12 milyar dolar tutarında F-15 savaş uçağı satacak. Amerikan medyası, Katar'ın imza atılan son anlaşmayla 72 jet alacağını duyurdu.

SUUDİ ARABİSTAN İLE 280 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in huzurunda iki ülke arasında 280 milyar dolarlık iş birliği anlaşması imzalandı.

Riyad'da gerçekleşen görüşmelerde Selman ile Trump'ın huzurunda 280 milyar dolar tutarında bir dizi iş birliği ve mutabakat zaptı imzalandı.

KASIRGALARIN ABD'YE MALİYETİ YAKLAŞIK 290 MİLYAR DOLAR

ABD'nin Florida eyaletini hafta sonu vuran Irma kasırgasının ve geçen ay Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey kasırgasının ülkeye maliyetinin toplamda 290 milyar dolar olduğu sanılıyor.

IRMA 100 MİLYAR DOLAR ZARARA SEBEP OLDU

ABD'li hava durumu tahminleri yapan AccuWeather adlı şirketten yapılan açıklamaya göre, Irma kasırgasının ülkede yaklaşık 100 milyar dolar zarara neden olduğu düşünülüyor. Bu rakam ABD'nin 19 trilyon dolar olan Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 0,5'ine tekabül ediyor.

HARVEY DE 190 MİLYAR DOLARLIK ZARARA YOL AÇTI

Ayrıca, Harvey kasırgası da yaklaşık 190 milyar dolarlık zararla ülke tarihindeki en hasarlı kasırgalardan biri oldu. Söz konusu zarar, GSYH'nin yüzde 1'ine denk geliyor. İki kasırganın toplam karşılığı ise ABD'nin GSYH'nin yüzde 1,5'ine karşılık geliyor.

İŞSİZLİK ORANLARI ARTACAK

Açıklamada görüşlerine yer verilen AccuWeather Kurucusu ve Başkanı Dr. Joel N. Myers, kasırgaların hissedilen bölgelerde ulaşımı, altyapıyı ve iş yerlerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, Teksas ve Florida eyaletlerinde işsizlik oranlarını da artıracağını dile getirdi.

YAKIT FİYATLARI ARTTI

Myers, kasırgaların, konut, otomobil ve diğer kişisel mallara zarar verdiğinin altını çizerek, ülkede benzin ve kalorifer yakıtı fiyatlarının da arttığını hatırlattı.

IRMA GEORGIA EYALETİNE İLERLİYOR

Irma kasırgasının Florida eyaletinin kuzeyine yöneldiği bilgisini paylaşan Myers, Irma'nın gelecek günlerde Georgia eyaletine ilerleyeceğini ancak etkisinin perşembe gününe kadar hissedileceğini sözlerine ekledi.

ABD'NİN BÜYÜME TAHMİNİ AŞAĞI ÇEKİLDİ

ABD'li uluslararası yatırım bankacılığı Goldman Sachs da cumartesi günü yaptığı açıklamada, Harvey ve Irma kasırgalarından dolayı ülkenin üçüncü çeyrek büyüme tahminini aşağı yönlü revize ettiğini duyurmuştu.

Açıklamada, kasırgaların oluşturduğu yüksek maliyet ve iş gücü kaybı nedeniyle ABD'nin bu yılın üçüncü çeyreğine dair büyüme öngörüsü yüzde 2,8'den yüzde 2 oranına indirilmişti.

Öte yandan, açıklamada, kasırgaların ardından ekonomik faaliyetlerin arttığına işaret edilerek, ABD ekonomisinin toparlanarak dördüncü çeyrekte beklenenden yüzde 0,4 oranında daha fazla büyüyebileceği bilgisine de yer verilmişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23