• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Annesine karaciğerini veremedi, öldü! Sebebi...

Yeniakit Publisher
2017-09-09 11:00:00 -
Annesine karaciğerini veremedi, öldü! Sebebi...

İstanbul’da oturan 38 yaşındaki Songül Akyıldız, 6 yıldır beklediği uygun karaciğer nakline 1 ay kala yaşamını yitirdi. Ayyıldız, Tokat’ın Reşadiye ilçesinde toprağa verildi.

Songül Akyıldız, 2011 yılında rahatsızlanınca ailesi tarafından tedavi amacıyla İstanbul’a götürüldü. Burada özel bir hastanede yapılan incelemede, karaciğer yetmezliği olduğu ve karaciğer nakli yapılması gerektiği belirlendi. Bunun üzerine Songül Ayyıldız’ın akrabalarına karaciğer nakli için testler yapıldı. Fakat nakil için uygun karaciğer bulunamadı. 
 
Hayat meselesinde reşitlik aranır mı?
 
O dönem 11 yaşında olan oğlu Berkant Ayyıldız’ın ise karaciğeri nakil için uyum sağladı. Ama Berkant Ayyıldız’ın 18 yaşını doldurmadığı için nakil gerçekleşemedi. 6 yıldır uygun karaciğer bekleyen anne Songül Yıldız, oğlunun 18 yaşını doldurmasına 1 ay kala tedavi gördüğü hastanede önceki gün yaşamını yitirdi. Songül Ayyıldız’ın cenazesi özel bir hastaneden alınarak memleketi Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlıYeşilyurt köyüne getirildi. Köy camiinde cenaze namazının ardından Songül Ayyıldız köy mezarlığında toprağa verildi.
 
18 yaşını doldurmasına bir ay vardı
 
Tokgönül Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Güvercin ise dernek olarak ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını fakat Songül Ayyıldız’ı kaybettiklerini söyleyerek, “Eşi asgari ücretle bir tekstil firmasında çalışıyordu. Songül hanım hastanede karaciğer tedavisi görüyordu. Yakın akrabalarından karaciğer bulunamadığı, oğlunun uyduğunu ama yaşı tutmadığı için alınamadığını, artık kadavradan karaciğer nakli beklediğini, kısa sürede nakil olmazsa durumu daha da kötüleşeceğini birçok kez söyleyip tüm duyarlı hemşerilerimizden yardım istedim. Oğlu Berkant’ın 18 yaşını doldurmasına 1 ay vardı. Yaşını doldurduğunda annesine oğlundan nakil yapılacaktı. Fakat ömrü yetmedi. Çok üzgünüz” dedi.
 
Kurallar ne diyor?
 
Organ bağışına karar verecek olan kişinin sağlıklı, akli dengesi yerinde ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Organ bağışı isteği, sağlık müdürlükleri, hastaneler, emniyet müdürlükleri (ehliyet alımı sırasında), organ nakli yapan sağlık merkezleri ve organ nakli ile ilgili çalışmalar yürüten dernek, vakıf ve kuruluşlara bildirilebilir. Organ nakli yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir. Organ bağışı için yukarıda belirtilen adreslerden birinde organ bağış kartının doldurulması gerekmektedir. Bu kart doldurulduktan sonra hasta yakınlarından birisine mutlaka haberverilmesi gerekmektedir. Yakınlarına haber verilmediği takdirde doldurulan bağış kartının geçerliliği olmayacaktır. Kişi, bağış kartını doldurduktan sonra organ bağışı yapmaktan vazgeçebilir. Bu durumda organ bağış kartını iptal ettirmesi gerekecektir. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23