• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arınç: Yabancı askerler Türkiye'den geçebilecek

Yeniakit Publisher
2014-09-30 18:57:00 - 2014-09-30 19:59:43
Arınç: Yabancı askerler Türkiye'den geçebilecek

Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası düzenlenen basın toplantısında Irak ve Suriye konusunda hazırlanan tezkere hakkında bilgi verdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapıyor.

Arınç'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Toplantıda güneyimizde yaşanan olayların bugünü ve geleceği konusunda Genelkurmay Başkanımızın birfingiyle bilgilendirildik.

Temmuz'da TBMM'den çıkarılan bir kanun var. Bu 6 maddelik kanundur. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılması kararlaştırılmıştı. Bir çözüm süreci kurulu oluşturulacak.

Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgili metin tek tezkere halinde Meclis'e gönderildi. Kapsamlı bir çalışma yapıldı. Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditler değerlendirildi.

Neleri kapsadığını bu sabah göreceğiz. Güzel bir metin ortaya çıktı. Tezkere son derece kapsamlı oldu ve bir daha başka bir şeye ihtiyaç olmayacak.

Biz kararlı bir hükümetiz. Bizmi meselemiz Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilmektir. Tezkere yabancı askerlerin Türkiye'den geçişini de kapsayacak.

Irak ve Suriye tezkerelerinde geçen ifadelerde tehdit veya risk oluşturabileck örgütlerin isimleri yer alıyor.

Tezkerede genel ifadeler kullanmaya dikkat ettik ama bazı örgütlerin isimleri kullanıldı. Ama bunların isimlerinin tek tek sayılması gibi bir çaba içerisinde değiliz.

Kapalı oturum her zaman yapılabilir. Hükümetimiz olarak tezkeremizi savunacağız. Bazı konuların rahatlıkla konuşulması için 70. madde kapsamında kapalı oturum da yapılabilir.

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda bir miktar asker bulunabileceği 1921'den bu yana Türkiye ile Fransa arasında yapılan bir anlaşma. Askerlerimiz Saygı Karakolu'ndaki görevlerine devam etmektedir.

Bir milletvekili hükümet IŞİD'le ilgili bir karar alınmamış gibi bir soru önergesi veriyor. 30 Eylül'deki Bakanlar Kurulu kararına göre, BM Güvenlik Konseyi'nin karalarıyla listelenen kişi ve kurumların bütün mal varlıkları dondurulmuştur.

Bu Bakanlar Kurulu kararı 10 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Irak El Kaidesi'nin mal varlığı dondurulmuş, IŞİD de mal varlığı dondurulacak örgütler arasında yer almıştır.

Meraklılar ve tatmin olmayanların 10 Ekim'deki Resmi Gazete'ye bakmalarını salık veriyorum."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23