• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Artık özüne döndü! TSK'dan müthiş iki bomba çalışma!

Yeniakit Publisher
2015-03-02 18:47:00 -
Artık özüne döndü! TSK'dan müthiş iki bomba çalışma!

'İrtica ile mücadele' diyerek Müslüman halkı ezen darbeler dolu bir tarihe sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri özüne dönerek asli görevlerini ifa ediyor. Türk ordusu sadece kara, hava ve deniz için yatırım yapmıyor, geleceğin iki bombası üzerinde de çalışıyor ve yatırımlar yapıyor.

Türk ordusunun yeni konseptinde en önemli başlıklardan biri siber savunma. Öyle ki siber tehdit ‘Kırmızı Kitap’ olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne de girdi.

2013 yılında Genelkurmay Karargâhı’nda Siber Savunma Komutanlığı kuruldu. Uzmanlara göre geleceğin savaşlarında kullanılacak iki ‘bomba’ türü var: Virüs ve elektronik harp...

Estonya’nın 2007 yılında karşı karşıya kaldığı siber saldırılar ve hemen ertesinde Rusya ile Gürcistan’ın 2008’deki kısa süreli savaşı, NATO için dönüm noktası oldu. Siber savaş teknikleri ilk kez askeri operasyonlarda kullanılırken, yaşanan bu tecrübe, orduların savunma ve saldırı amaçlı siber yeteneklere sahip olmalarının önemini açıkça ortaya çıkardı.

NATO, 2010 yılında Lizbon Zirvesi’nde, yeni tehdit konseptini siber saldırılar üzerine inşa etti. Yol haritası ve stratejinin belirlenmesi amacıyla Estonya’da kurulan NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’ne yeni sorumluluklar yüklendi. Merkezin bütçesi de artırıldı. Çalışmalar öyle gösteriyor ki, ülkelerin siber güvenlik yeteneklerini geliştirmeleri on yıllar sürecek.

TSK 2013 YILINDA KURDU
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bilgi güvenliğinin sağlanması ve korunmasını yeni dönemin başlıca öncelikleri arasında değerlendiren TSK, Genelkurmay Karargâhı’nda ‘Siber Savunma Komutanlığı’nı 2013 yılında kurdu. Aynı günlerde, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde faaliyete geçti.

İKİ BOMBA

Bugün kullanılan iki tane bomba var, virüs ve elektronik harp sistemleri... Sadece 2014 yılında 30 ülkede 1 milyar dolar çalındı. Siber harbin küresel ekonomiye zararı 600 milyar dolar. Bunlar, deklare edilenler. Bazı devletler çok gizli olayları deklare etmiyor.

''KIRMIZI KİTAP''A DA GİRDİ

NATO’nun Baltık bölgesinde kurulan Siber Komutanlığı’nda Türk subayların da görev aldığını belirten Caşın, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ayrıca milli siber savunma politikası yeniden organize edildi. Bilgi güvenliği doktrini üzerinde çalışıldı. Konu- Türk ordusunun yeni konseptinde en önemli başlıklardan biri siber savunma. Öyle ki siber tehdit ‘Kırmızı Kitap’ olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne de girdi.

SİBER SAVUNMA KOMUTANLIĞI

2013 yılında Genelkurmay Karargâhı’nda Siber Savunma Komutanlığı kuruldu. Uzmanlara göre geleceğin savaşlarında kullanılacak iki ‘bomba’ türü var: Virüs ve elektronik harp... nun milli egemenlik sorunu olduğunun farkına varıldı. Pasif savunma ve bilgi harbinde 7/24 hazırlıklı nöbete geçme zorunluluğu ortaya çıktı.

SİBER MEHMETÇİK

TSK 2033 vizyonunda en önemli mesele, siber ordu için uzman personel yetiştirilmesidir. Bundan sonra ‘Siber Mehmetçik’ kavramını duyacağız. TSK, uzman personeliyle Türkiye’nin siber güvenliği için 24 saat nöbet tutacak.”

(Habertürk)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23