• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Atatürk ve İsmet İnönü de icraya müdahale etmişlerdi

Yeniakit Publisher
2014-07-28 07:28:00 - 2014-07-28 08:06:46
Atatürk ve İsmet İnönü de icraya müdahale etmişlerdi

Çatı aday İhsanoğlu ile CHP ve MHP’nin “İcracı Cumhurbaşkanı istemiyoruz” tezine cevap veren tarihçi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “15 yıl Atatürk, 12 yıl İnönü olmak üzere 27 yıl iki Cumhurbaşkanı icraya müdahale etmiştir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu arasında geçecek Cumhurbaşkanlığı seçim yarışı tüm hızıyla sürerken, İhsanoğlu taraftarları ile CHP ve MHP liderlerinin milletin kafasını karıştırmak için ortaya attığı “Cumhurbaşkanı İcraya etki etmez” iddiasının da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 

Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, yaptığı bir konuşmada Meşrutiyet dönemi ile alakalı “Bizde meşrutiyetten beri yetkiler sadrazama, başvekile devredilmiştir” derken, Mustafa Kemal dönemi ile alakalı da “Atatürk, İstiklal Savaşı’nı Büyük Millet Meclisi ile beraber kazandı. Sonra iktidarı, icrayı başvekile bıraktı ve cumhurbaşkanı oldu” iddiasını öne sürmüştü. 

Ancak İhsanoğlu’nun bu iddiasının da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlarının Türkiye’de çoğunlukla geçmişten beri icraya müdahale ettiğini vurgulayan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “Türkiye’de Cumhurbaşkanları Osmanlı’dan buyana asker olanlar ve bir tanesi hariç hepsi siyasetin içinden gelmiştir. Muhalefetin iddiaları gerçeği yansıtmıyor” dedi.

“ATATÜRK İLE İNÖNÜ’NÜN ARASI İCRADAN AÇILDI”

Osmanlı’da yıllarca otoritesini koruyan padişahların, 1876’dan itibaren başlayan demokratikleşme süreçlerinde de etkisini koruduğunu söyleyen Prof. Dr. Sofuoğlu, “I. ve II. Meşrutiyet Meclislerinde Padişah icraya karışmamıştır iddiası doğru değildir. I. ve II. Meşrutiyet idarelerinde Padişah I. derecede icraya müdahil konumdaydı.” diye konuştu. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Sayın İhsanoğlu’nun iddia ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Cumhurbaşkanları icraya karışmamış söylemi doğru değildir” diyen Prof. Dr. Sofuoğlu, bizzat hem Mustafa Kemal Atatürk’ün hem de İnönü’nün icranın içinde olduğunu kaydederek “15 yıl Atatürk, 12 yıl İnönü olmak üzere 27 yıl iki Cumhurbaşkanı icraya müdahale etmiştir. İcraya müdahale nedeniyle Atatürk ve İnönü’nün arası açılmış, İnönü Başbakanlıktan istifa etmiştir. Atatürk’ün icraya müdahalesi o boyutlara varmıştı ki, zaman zaman Bakanlar kurulunda değişiklik yapmaya kadar varmıştı. Yine ilk 27 yıl iki Cumhurbaşkanı, hem cumhurbaşkanlığı yapmış hem de CHP genel başkanlığı görevini yürütmüştür. Bu da 91 yıllık Cumhuriyet tarihinin 1/3’üne tekabül eder. Yani Cumhuriyet tarihinin 1/3’ü partili cumhurbaşkanlığı şeklinde idare edilmiştir, o dönemlerde acaba Cumhurbaşkanları olan Atatürk ve İnönü mü yoksa o dönemlerin başkanlarından olan Fethi Okyar, Refik Saydam, Recep Peker gibileri mi daha çok hatırlanmaktadır, burası düşünüldüğünde icraya Cumhurbaşkanlarının müdahale edip edilmediği daha iyi anlaşılır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sofuoğlu devamla “İcraya cumhurbaşkanları müdahale etmemişse, şapka devrimi, harf devrimi, ölçü tartı devrimi gibi devrimleri Atatürk mü yoksa o dönemin başbakanı mı yapmıştır. Ya da Türkiye paralarından Atatürk resmini Cumhurbaşkanı olan İnönü mü yoksa başbakanlarından olan Refik Saydam ya da Recep Peker mi indirmiştir. Ya da ebedi şef lakabı İnönü’ye icraya müdahale etmediği için mi verilmiştir” ifadelerini kaydetti.  Sofuoğlu, “Dominant liderler, ülkenin menfaatleri gereği yönetimde boşluk buldukları anda elbette ki icraya müdahale edebilirler. Bir Napolyon Bonapart’ın ülke yönetimine etki etmemesi düşünülebilir mi?” dedi.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23