• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan Davutoğlu: Başkanlık için görevi bırakırım

Yeniakit Publisher
2015-05-23 08:24:00 - 2015-05-23 08:37:07
Başbakan Davutoğlu: Başkanlık için görevi bırakırım

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hedeflerinin yeni anayasa olduğunu ve ardından başkanlık sistemi olduğunu söyledi.

Seçim mitinglerini her güne üç il sığdırarak devam ettiren AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Star’a konuştu.

Hedeflerinin, ‘Anayasal çoğunluğu elde etmek’ olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Başkanlık sisteminin getirilmesiyle ilgili şahsi bir tereddüt taşımadığını vurguladı.

Davutoğlu, “Seçimlerde Anayasal çoğunluk elde edersem, bir an bile tereddüt etmeden ülkem için ne gerekiyorsa onu yaparım” dedi.

KASITLI ANKETLER YAPILIYOR

“Eğilimine göre son derece uçuk şekilde AK Parti’yi aşağıda göstermeye çalışanlar da var. Alanlarda olağanüstü coşku var. İstanbul mitinginden sonra coşku daha da arttı. Şu an heyecan uyandıran yegane parti AK Parti. Türkiye’nin genelinde bu etkiyi uyandıran parti yok. Bu seçimler de şunu gösteriyor ki, Türkiye’nin kaderiyle AK Parti’nin kaderi örtüşüyor. AK Parti’nin iktidarında bir şüphe yok. Ama hangi güçte, ne kadar iktidar olacağımız konusu oranlara bağlı. HDP’nin ilk seçimi olması önemli ama programımı yaparken başka partilerin performansına bakmam, ben kendi işime bakarım.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

HEDEF ANAYASAL ÇOĞUNLUK

“Hedefimiz yeni Anayasa. Onun içinde başkanlık sistemini de ele alacak şekilde güçlü iktidara ulaşmak. Yöntem de açık. Anayasadan hareketle başkanlığa varmak. İşin özü anayasadır. İnsan onurudur. Başkanlık, yani idari sistem bunun çatısıdır. Önce temel haklar, vatandaşlık, kişisel özgürlüklerin sağlam bir yere oturması, bunları koruyan bir sistem olarak başkanlığın inşa edilmesi lazım. Orada güçler ayrılığı ve diğer unsurları içine alacak şekilde ele alınması.”

ÖNCELİK UZLAŞMADA

“Anayasa’nın mümkün olan en geniş tabanla oluşması, değilse Anayasanın öngördüğü çoğunlukla yazılması lazım. Bunu yapabilecek güce gelirsek takip edilecek yol farklıdır. Değilse, oturup konuşulur. Bu milletin kaderiyle ilgili bir konu, kesinlikle şahsileşmemeli. Sadece Cumhurbaşkanımıza karşı oldukları için Başkanlık’ı tartışanlar, sivil anayasada en önemli takozu koymuş olurlar. Bunu soğukkanlılıkla konuşacak ortamın oluşmasına herkesin katkıda bulunması lazım.”

ERDEMİMİZİ İTİRAF EDİYORLAR

“Burada çok çirkin bir şey yapıyor özellikle (HDP Eşbaşkanı Selahattin) Demirtaş. ‘Başbakan kendi sonunu getirecek sürece destek veriyor’ diyor. Aslında, dolaylı yoldan erdemimizi itiraf ediyor. Benim için bu kesinlikle şahsi ikbal meselesi değil. Ben 81 vilayete giderek böyle bir çalışma sonrasında seçimi kazandığım halde Türkiye’nin menfaati gereği koltuğumu bırakabilecek bir şeyi göze alabiliyorsam, onların bundan ders alması lazım. 8 ayda bir saat dahi tatil yapmamış biri olarak söylüyorum; eğer anayasal çoğunluk elde edersem bir an bile tereddüt etmeden ülkem için ne gerekiyorsa onu yaparım ve arkama da bir an bile bakmam. Aramızdaki ahlak farkı bu.”

PKK BASKISINA KARŞI TEDBİR ALINDI

(‘HDP’den başka partinin girmesi tehlikeli ve yasaktır’ yazan pankartı kastederek) Bunu yalanlaması mümkün değil Demirtaş’ın. Seçim güvenliği konusunda hiçbir taviz vermeyiz. Tehditlere karşı hemen gereken tepkiyi gösteriyor, önlemi alıyoruz. Vatandaşlarımız cesur olmalı ve kamu güvenliğine, düzenine güvenmeli.

DHKP-C’NİN- HDP DAYANIŞMASI

“Seçime gölge düşürmek için HDP’ye saldırıyı kullanıyorlar. Görüntüler var, adamın kimliği var. Daha önce DHKP-C’den tutuklandığı var. Tartışılır tarafı yok. (DHKP/C’nin “HDP’li dostlarımıza geçmiş olsun” açıklaması) Bu dayanışma güzel. Aslında gösteriyor ne olduğunu.

 HDP-MHP PASLAŞMASI

“Birinin yükselişi diğerine bağlı. Bu paslaşmalar bile 7 Haziran’la ilgili dolapları açıkça ortaya koyuyor.”

‘MERKEZ ÜLKE’ KİTABIMDAN ALINTI

“Merkez Ülke” projesi, 1999’da yazdığım ‘Stratejik Derinlik’ kitabından alıntı. Kitabın arka kapağındaki tanıtım açıkça yer alıyor. Bunları söylediğimiz için, bizi yeni Osmanlıcı ilan ettiler. ‘Afro Avrasya’ kavramını da o kitapta yazana kadar kullanan yoktu. Yüzsüzlüğe bakın ya.”

Sosyal destek programlarına bakın; İşkur’la ilgili 17 vaadi var, 17’si de bizden alınma ve uygulanmış, halen uygulanmakta olan politikalar.”

ÖZEL GÜVENLİKÇİLERİ MAĞDUR ETMEYİZ

“Hiçbir özel güvenlikçi mağdur edilmeyecek. Bazı özel yerlerde, adliye, havalimanı gibi kamu güvenliğini doğrudan ilgilendiren yerlerde emniyete bağlı bir güvenlik yapılanması oluşacak. Bunu seçim sonrası ele alacağız.”

MEYDANDAKİLERİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIYORUM

“Mitinglerde didaktik şekilde metin okusam onlar da yorulur ben de yorulurum. Değişik bir üslup geliştirdik. Burada da sınıfta dolaşır gibi dolaşıyorum. Hepsinin gözü dalmasın bir yere diye. Her birini tanırım gözlerinden. Kişilerle göz göze geldiniz mi onlar etrafı hareketlendiriyor. Binlerce kişinin arasından seçiyorum. Ders anlatırken de öyle yapardım. Akşam 6’dan sabah 5’e kadar 12 saat aralıksız ders verdiğimi bilirim. 24-25 kişilik bir gruba aralıksız ders vermiştim. Dinler tarihi. Arada bir yatsı namazı kıldık. Sabah namazına da Süleymaniye’ye gitmiştik. Derslerde birinin gözü kaysa tempom düşer.”(star)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23