• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan uyardı: Yol yakınken dönün!

Yeniakit Publisher
2017-09-22 10:06:00 -
Başbakan uyardı: Yol yakınken dönün!

İspanya Başbakanı Rajoy, bağımsızlık referandumu kararı alan Katalanlara “yol yakınken dönün” çağrısı yaparak “Referandum artık yapılamaz. Devam etmeyin” dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’nın bağımsızlık referandumu kararı sonrası tansiyonun giderek yükselmesi üzerine Katalanlara “yol yakınken dönün” çağrısı yaptı. Barselona’da binlerce kişinin katıldığı protestolar sürerken Başbakan Rajoy Katalanların ayrılıkçı liderlerine gerginliği durdurma çağrısında bulunarak “Biliyorsunuz ki bu referandum artık yapılamaz. Devam etmeyin. Hiçbir meşruluğu yok. Demokrasiye ve yasallığa geri dönün. Daha büyük kötülükleri önlemek için zaman var” dedi. Katalonya yerel yönetiminden, “bağımsızlık girişimleriyle ilgili tavırlarına son vermesini” isteyen Rajoy, “Bu referandum hiçbir zaman meşru ve yasal olmadı. Ortada olan bir siyasi talep değildir. Bu tamamen bir temel demokrasi meselesidir. İspanya’da hukuk devleti harekete geçti ve geçmeye de devam edecek” ifadelerini kullandı.

Koordineli saldırı

Katalonya lideri Carles Puigdemont ise başlatılan operasyonları, İspanyol devletinin kendi yönetimini askıya aldığını ve olağanüstü hal ilan ettiğini gösteren “koordineli bir polis saldırısı” olarak niteledi. Operasyonların diktatör Francisco Franco’nun dönemindeki baskıları hatırlattığını söyleyen Puigdemont “En karanlık zamanlara geri dönmeyi kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Referandumu gerçekleştireceklerini söyleyen Katalonya lideri “Barışçıl cevaplarımı yineleyeceğiz, İspanyol hükümeti kırmızı çizgiyi aştı, demokratik bir utanç haline geldi” dedi. İspanya’da Anayasa Mahkemesince yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu yapma girişiminde bulunan Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin kurumlarına yönelik önceki gün operasyon başlatılmıştı. Bu kapsamda Katalonya’daki 41 resmi kurum ve şirkete baskınlar düzenlendi ve 14 üst düzey yetkili gözaltına alındı. Baskınlarda ayrıca referandumda kullanılmak üzere hazırlanan 10 milyona yakın oy pusulası ve seçim kağıdına da el konuldu.

Bakanlardan uzlaşı mesajı

İspanyol hükümetinden bazı isimler ise Katalonya’daki gerginliği düşürmek için uzlaşı mesajları verdi. İspanya Ekonomi, Endüstri ve Rekabet Bakanı Luis de Guindos, “Hükümetimiz, yasalara tekrar saygı göstermeye başladığında Katalonya Özerk Yönetim hükümetine her zaman elini uzatacaktır” dedi.Adalet Bakanı Rafael Catala da bir İspanyol radyosuna verdiği demeçte “Hükümet, özellikle İspanyollar arasında demokratik birlikte yaşamı sağlamak için her zaman diyaloğa açıktır. Buna anayasal reform da dahildir ama kırmızı çizgi, tek taraflı bir referandumdur. Bir halkın sadece bir kısmının katıldığı bir referandum demokratik değerlere karşıdır. Bu hiçbir Batı ülkesinin anayasasında yoktur” ifadelerini kullandı. Öte yandan İspanya Anayasa Mahkemesi, 6-7 Eylül’de Katalonya yerel parlamentosunda çıkarılan, “Referandum Yasası” ve “Cumhuriyetin Kuruluşu ve Hukuki Geçiş” yasalarının iptali yönünde karar aldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Geri adım atmayacağız”

İspanya’da, Katalonya’daki bağımsızlık referandumu girişimine ilişkin başta Barselona olmak üzere birçok kentte sokaklara çıkan bağımsızlık yanlıları, protesto gösterileri düzenledi. Göstericiler polisle de çatıştı. Ellerinde Katalan bayrakları ile referandumu sembolize eden “Evet” ve “Oy kullanacağız” yazılı dövizler ile oy sandıkları taşıyan göstericiler, jandarmanın operasyon yaptığı binaların önünde toplanarak “Sokaklar her zaman bizim olacak.”, “İşgal güçleri dışarı” ve “Bir adım bile geriye gitmeyeceğiz” sloganları attı. Eylemlere en fazla katılım Katalonya özerk yönetimi hükümetine bağlı Ekonomi ve Maliye bakanlıkları binalarının önünde olurken, Ekonomi Bakanlığı binasının üzerine de “Katalonya Cumhuriyeti’ne Hoş Geldiniz.” yazan pankart asıldı. Bu arada İspanya’da ayrılıkçı girişimleriyle bilinen diğer bir özerk yönetim olan Bask bölgesinde de Katalonya’ya destek veren gösteriler düzenlendi.İspanya’nın başkenti Madrid’de ise Katalonya’yı destekleyenlerle İspanyol milliyetçisi gruplar karşı karşıya geldi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23