• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Bir anayasa umudu gözükmüyor'

Yeniakit Publisher
2014-09-30 16:00:00 -
'Bir anayasa umudu gözükmüyor'

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, yeni anayasaya ilişkin soruları cevapladı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yeni yasama yılında yeni anayasa çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, yeni anayasanın yeni döneme kalıp kalmadığı sorusu üzerine, yürütülen anayasa çalışmalarının AK Parti'nin tutumu nedeniyle sonuca ulaşamadığını savundu.

AK Parti'nin, başkanlık sistemi konusundaki ısrarının, bu öneriyi masadan çekmeyerek anayasanın yasama ve yürütme bölümlerinin görüşülmesini engellemesinin, anayasa çalışmaları önündeki en büyük engeli oluşturduğunu öne süren Hamzaçebi, şu anda bir anayasa umudunun görünmediğini söyledi.

Hamzaçebi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Gezi" olayları ile 17 Aralık'ı, yolsuzluk boyutundan sıyırarak, hükümete yönelik darbe teşebbüsleri olarak nitelemesinin, özgürlükçü bir anayasa fikrine sahip olmadığını gösterdiğini öne sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Yeni anayasa, özgürlükçü anayasa umutları, bizzat bunu söyleyen AKP'liler, onların yöneticileri veya başbakanlar tarafından dinamitlenmektedir. Ben öyle bir umut görmüyorum. Toplumumuz, 12 Eylül anayasasıyla yönetilmek zorunda değildir, buna mahkum değildir. 12 Eylül anayasasının bazı kurumlarını olduğu gibi benimseyip, bunları hiç değiştirmemek için direnen bir anlayış da vardır. Örneğin yüzde 10 seçim barajı, 12 Eylül anayasası müessesidir. Bunun değişmesi için anayasa değişikliğine bile ihtiyaç yok, yasayla bile değiştirebiliriz. Ama onu değiştirecek bir irade, anlayışı hükümet tarafında görmüyoruz. Bu örnekleri bir çok konuda çoğaltabiliriz.

12 Eylül'e mahsus, o dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e mahsus olarak tasarlanan bir modeli, çok daha ileriye taşıyarak, 12 Eylül'ün o yanlış yönetim modelini daha güçlü hale getirmek, bizzat 12 Eylül mantığından beslenmek demektir. Bir yandan '12 Eylül anayasasını değiştireceğim' diyeceksiniz, bir yandan onun parlamenter sisteme aykırı olan cumhurbaşkanlığı modelini daha ileriye taşıyarak, daha kurumsal, daha güçlü hale getireceksiniz. Bunlar özgürlükçü anayasa vaatleriyle çelişen uygulamalardır. AKP'nin özgürlükçü anayasa isteği yok. Onların tek adam yönetimine gidecek bir anayasa modeli tasarıları var. Böyle bir tasarıya, CHP hiçbir zaman destek vermeyecektir. Şu anda anayasayı yapacak bir anlayışı, iradeyi görmüyoruz. İktidar partisinde özgürlükçü anayasa iradesi, anlayışı yok."

AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23