• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Birlikte koşacağız

Yeniakit Publisher
2014-08-31 08:16:00 - 2014-08-30 22:30:27
Birlikte koşacağız

Köşk’e çıktıktan sonra ilk röportajını El Cezire Türk kanalına veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah ülkemizi farklı bir yere taşımak için Sayın Ahmet Davutoğlu ile birlikte koşacağız” dedi.

ANKARA - El Cezire’ye verdiği  Röportajında, 36 etnik unsuruyla 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağı ve anayasal çerçevede yasal haklarını kullanacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, paralel yapı ile mücadelelerinin de süreceğini belirtti. “Devlet içinde devlet olmaz” diyen Erdoğan, ulusal güvenliği tehdit eden unsurları temizleyeceklerini söyledi. Röportajında, Suriye, Mısır, Irak ve IŞİD tehdidi gibi konulara da değinen Erdoğan, Filistin ile ilgili bir soru üzerine ise, “Filistin bizim kanayan yaramız. İsrail-Filistin sorununu kalıcı bir şekilde çözelim, kan ve ölüm dursun” dedi.

Türkiye’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, El Cezire Türk kanalında yayınlanan ve internet sitesinde de yer alan röportajında, Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’de anayasanın kendilerine verdiği görevler neyse bu görevleri bu çerçevede yürüteceğini belirtti.

“Tabii bizim şu andaki sistemimiz bir başkanlık sistemi değil” ifadesini kullanan Erdoğan, şunları dile getirdi: “Ama yarı başkanlık sistemine benzer bir yapı bizde mevcut ve bu yapı içerisinde bizler seçilmiş bir başbakan ve ilk defa halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak, birlikte el ele vermek suretiyle gerek ülkemizin gerekse bölgenin aynı zamanda uluslararası ilişkilerde farklı bir Türkiye’yi ki biz bunu seçimlerde ‘Yeni Türkiye’ adıyla sürekli işledik, inşa etmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Göreve başladıklarından bu yana dokuzuncu seçimi geride bıraktıklarını anımsatan Erdoğan, “Dokuz seçimde de sürekli olarak oylarını artıran bir hareket ve sürekli olarak da halkımızın teveccühünü kazanan hamdolsun bir cumhurbaşkanı olduk” diye konuştu.

NEDEN DAVUTOĞLU

“Başbakan olarak neden Ahmet Davutoğlu’nun seçildiği”ne ilişkin soru üzerine Erdoğan, “Şimdi tabii şunu özellikle ortaya koymak lazım; Görevlendirme noktasında yaptığım tüm istişarelerde, çok geniş kapsamlı bir istişare yaptım ve bugüne kadar yani bir başbakan olarak, bir genel başkan olarak hayatımı hep istişareler üzerine bina etmişim” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istişareler sonucunda ve partinin tüm kurullarından alınan kanaatler neticesinde Davutoğlu’nun aday olduğunu hatırlatarak, “Burada bir hassasiyet var. Tabii ben göreve geldiğimde, danışman olarak Ahmet Bey yanımda göreve başladı ama ben Ahmet Bey’i o gün tanımadım. Ahmet Bey’i daha geçmişten tanıyorum” dedi.

DAVUTOĞLU İLE FİKRİ AYRILIĞIMIZ YOK

Davutoğlu’nun o dönemde üniversiteye dönme arzusunun olduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz dedik ki ‘Artık bak buraya kadar danışman olarak geldin, Abdullah Bey’in yanında çalıştın, şimdi bizim yanımızda çalıştın, bundan sonra sizi çok daha farklı görevler bekleyecek. Siz bugüne kadar teorisyendiniz. Şimdi bundan sonra bu işin pratiğini de yapmak suretiyle teoriyle pratiği bir araya getirecek ve ülkemize, milletimize bu şekilde çok daha faydalı olacaksınız’. Ve zaten değerler noktasında, fikri planda en ufak bir ayrılığımız söz konusu değil. Ve çalışkan bir kardeşimiz, arkadaşım. Buna inanıyorum, buna güveniyorum. Burada çalışmak çok önemli. Yani bu biraz böyle keyfilik kabul etmez, çok koşturmayı ister. Dışişleri Bakanlığı’nda, bu noktada başarılı bir performansı Sayın Davutoğlu ortaya koydu. Şimdi de inşallah gerek ülke içi gerek ülke dışı beraberce koşturacağız. Bakanlarımızla beraber inşallah ülkemizi çok daha farklı bir yere taşıyacağız.”

“ÜLKEMİZDE BİR DEFA EN UFAK BİR OPERASYONA MÜSAADE ETMEYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, röportajda dış politikaya ilişkin soruları da cevapladı. “Irak’ta bağımsız Kürdistan için çalışmalar yapıldığının” ifade edilmesi ve “Türkiye Kürtleri açısından durum nedir?” sorusunun yöneltilmesi üzerine Erdoğan, “Şimdi şunu çok açık net söylemek durumundayım. Bir defa Türkiye’de benim Kürt vatandaşlarımın sorunu noktasında, benim ne kadar sorunum varsa Kürt vatandaşlarımın da o kadar sorunu vardır. Yani böyle bir ayrımcılık falan söz konusu değildir” dedi. Erdoğan, “Ülkemizde bir defa en ufak bir operasyona müsaade etmeyiz. 36 etnik unsur vardır bizim ülkemizde. Hepsi de bizim açımızdan birdir, aynıdır ve benim için Türk neyse Kürt de odur, Arap da odur, Boşnak da odur, Arnavut da odur” diye konuştu.

IRAK İÇİN DUA EDİYORUM

Kuzey Irak’taki gelişmelere de değinen Erdoğan, “Biz bir defa Irak’ın genelinde toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Bölünmesini asla arzu etmeyiz. Son gelişmeler bizi ciddi manada üzmüştür. Yani biz orada ne mezhepsel bir ayrışmayı ne etnik bir ayrışmayı arzu etmiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Irak halkının bir ve beraber olmasını istediklerini dile getiren Erdoğan, “İnşallah Irak, birlik beraberlik içerisinde yeniden ayağa kalkar diye dua ediyorum” dedi.

ESAD’IN KAÇACAK YERİ YOK

Erdoğan, Suriye ve Esad ile ilgili bir soruya, “Şu anda Suriye artık dünyada kabul edilen bir ülke olmaktan çıkmış vaziyette yani birkaç tane ülkenin dışında Suriye’ye olumlu bakan yok. Esad’a olumlu bakan yok. Esad şu anda acaba dünyanın hangi ülkesine gidebilir, böyle bir durumu var mı? Yok” diye cevap verdi.

MÜSLÜMAN MÜSLÜMANA BUNU YAPAR MI?

Erdoğan, Suriye ve Irak’ta etkinliğini artıran IŞİD ile ilgili olarak da, “Şimdi IŞİD bir taraftan ‘biz Müslümanız’ diyor ama öbür taraftan Müslüman olan 49 insanı orada rehine olarak tutuyor. Şimdi bir Müslümanın bir Müslümana bundan daha büyük zulmü olabilir mi? Bunun olmaması lazım, bu insanların bırakılması lazım” dedi. Mısır’da Sisi eli ile yapılan darbe olduğunu da belirten Erdoğan, “Mısır’da yüzde 52 halkının oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilen Mursi’ye daha kendi kabinesini dahi tam manasıyla kuramadan hemen hemen bir yıl geçmemişti ki burada bir askeri darbenin yapılmış olmasını demokrasiye inanmış bir insan olarak benim kabul etmem mümkün değildir” diye konuştu.

MAZLUMUN YANINDA OLMAK SUÇSA, EVET SUÇLUYUZ

Erdoğan, “İsrail tarafından da size yöneltilen suçlamalar var. Sizin Katar ile Hamas’ı desteklemek için bir ittifak oluşturduğunuz söyleniyor. Bu konudaki cevabınız nedir?” sorusunu cevaplarken de “Çok açık net söyleyeyim. Bir defa burada gerek Katar gerekse Türkiye olarak mağdurun, mazlumun yanında olmak eğer suç olarak kabul ediliyorsa biz o suçu çoktan üstlendik” cevabını verdi. (A.A)

Paralel Yapı ile mücadele sürecek

“Paralel yapı ile çekişmeyi nasıl bir sonuca bağlayacaksınız?” sorusu üzerine Erdoğan, iktidarları döneminde, bu grubun, kendilerine önceleri bir cemaat anlayışı içerisinde yaklaştığını belirterek, “Biz tabii elimizden gelen her türlü desteği ülkemizdeki yasalar çerçevesinde verdik. Fakat zaman içerisinde bu maalesef bir çeteleşmeye, bir mafyalaşmaya, bir paralel devlet yapılanması süreci içerisine girdi. Ve paralel devlet yapılanması olarak da bizim artık resmi kayıtlarımıza girmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları vurguladı:
“Milli Güvenlik Kurulu olarak bu isimle artık tescil edilmiştir, böyle bir durumu vardır. Şu anda tabii kurumlarımız içerisinde bunların temizliğine yönelik çalışmalar başlamıştır. Cumhurbaşkanı olarak görev süreci içerisinde ben bunun mücadelesini devam ettirmeyi ulusal güvenliğimize bir tehdit olması sebebiyle yapmak zorundayım. Aynı şekilde başbakanım, aynı şekilde kabinemiz bu mücadeleyi tüm kurumlarımızla beraber sürdürmek durumundayız. Çünkü burada bir ulusal güvenliğimizin tehdidi söz konusudur. Biz ulusal güvenliğimizin tehdidini bu tür çetelere asla bir defa yaptırtmayız. Onlara karşı da bu mücadeleyi de güçlü olarak veririz ve onları da temizlemek durumundayız ve bunu temizleyeceğiz. Gerek ulusal gerekse uluslararası bazda bu mücadelemiz kararlı bir şekilde sürecek.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23