• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

BTK'dan sosyal medya kullanımı uyarıları

Yeniakit Publisher
2017-04-25 13:15:00 -
BTK'dan sosyal medya kullanımı uyarıları

BTK, son dönemde yaygınlaşan siber dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı alınması gereken bazı önlemleri açıkladı. Belirlenen şifrelerin nasıl olması gerektiğine değinen BTK, sosyal medya paylaşımlarında kişilerinin 'dayısının' etiketlemesinin güvenlik açığına neden olabileceğini vurguladı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), son dönemde özellikle sosyal medya üzerinde artan siber dolandırıcılıkla ilgili bazı uyarılarda bulundu. 'Şifre güvenliği' başlığı altında yayımlanan yazıda belirlenen şifrelerin doğum tarihi, doğum yeri, telefon numarası veya ardışık sayılar olmaması gerektiği vurgulandı:

  • "Basit şifreler kendimiz hakkında bilgi içeren ve tahmin edilmesi oldukça kolay olan şifre kombinasyonlarıdır. Mesela 1974 doğumlu, Antalyalı bir internet kullanıcısının şifresini 'antalya07' veya 'antalya1974' olarak belirlemiş olma ihtimalini düşünebiliyor musunuz? Yakın zamanda yapılan bir araştırmada bile internet ortamında ‘123456’ şifre kombinasyonunda birçok internet kullanıcısının internet aktivitelerini yürüttüğü ortaya çıkmıştır. Unutulmamalıdır ki, sosyal ağların da gelişimine paralel olarak insanlar çok daha büyük bir siber dünyada birçok kişisel bilgisini (resimleri, videoları, kendi hakkında bilgileri, doğum yerini, doğum tarihini, okulunu, işini vs.) artık rahatlıkla doğrudan veya dolaylı yönden internette paylaşabilmektedir."

Paylaşımlarda sakın dayınızı etiketlemeyin!

BTK'ya göre herhangi bir Facebook paylaşımı, dolandırılmaya imkan tanıyor. Bunların en basit örneği bir paylaşımda kişilerin dayısını etiketlemesi. Çünkü bu durum, anne kızlık soyadının ortaya çıkmasına neden oluyor:

  • "Dayınızı ve dayınızın oğlunu Facebook’ta etiketlediğinizi düşünün. Listenizde 500 arkadaşınız varsa bu 500 arkadaşınızla da anne kızlık soyadınızı paylaştığınızın farkında mısınız? Hatta Facebook’ta gizlilik ayarlarınızı yapmadıysanız bütün internet coğrafyasına bu bilgileri paylaştığınızın farkında mısınız? Bakın çok uğraşmadan bankacılık işlemlerinizde kullanılan çok kritik bir bilginizin cevabına ulaştık. Üstelik doğrudan paylaşmadığınızı düşündüğünüz bir kişisel bilginize ulaştık. İşte şifre tahmini de böyledir. Basit şifrelerinizi sizi tanımadan bile birtakım kişisel bilgileriniz aracılığıyla tahmin etmek, deneme-yanılma yapmak çok da zor değil. Hele bir de kötü amaçlı kişiler tarafından şifrelerinizin ele geçirilip hesaplarınızın çalınması durumunda başınıza gelebilecekleri tahmin edebiliyor musunuz? Zor (tahmin edilmesi güç) şifreler belirleseniz bile internette farklı hesaplar için aynı şifreler belirlemeniz, büyük bir güvenlik açıklığıdır. Çünkü bu şifrenizin zor olsa da kırılması durumunda birden fazla hesabınız kötü amaçlı kişilerin eline geçmiş olacaktır."

(Yeni Şafak)
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23