• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bunu yapana devlet 2 milyon dolar hibe veriyor

Yeniakit Publisher
2017-09-20 09:44:00 - 2017-09-20 09:54:47
Bunu yapana devlet 2 milyon dolar hibe veriyor

İhracat yapmak için yurt dışına açılan şirketlere seyahat, ofis, depo, kira ve tanıtım giderlerini karşılamak amacıyla 2 milyon dolar hibe desteği veriliyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat yapan firmalara dönük teşvik çalışmaları her geçen gün genişliyor. Son rakamlara göre devletin ödediği ihracatı teşvik rakamı yıllık 1 milyar doları aşıyor. İhracatı teşvik destekleri kapsamında firmalar bir yıl içerisinde 1.5-2 milyon dolara varan oranlarda geri ödemesiz hibe desteği alabiliyor. ‘İhracatı Geliştirmeye Yönelik Hibe Destekler’ kapsamında dünyaya açılmak isteyen firmalara 8 ayrı destek sağlanıyor.

YENİ BAŞLAYANLARA DA VAR

“Üstelik, bu destekleri kullanabilmek için, firmanın büyüklüğünün, küçüklüğünün, çalışan sayısının, firma sahiplerinin yerli ya da yabancı olmasının, ihracat rakamının azlığı veya çokluğu ya da KOBİ olmasının hiçbir önemi yok” diyen KOBİ Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, “Bugün şirketini yeni kurmuş, ama 1 hafta sonra ihracat amaçlı yurtdışı iş seyahatine çıkan firmaya da yurtdışı iş seyahati teşviki veriliyor, 10 yıllık firmaya da… Ayrıca her firmaya eşit limit oranlarla da destek sağlanıyor” diyor. En çok kullanılan ‘yurtdışı seyahat desteği’yle ilgili örnek veren Aksu şunları kaydetti:

MASRAFIN %70’İ KARŞILANIYOR

“Örneğin yurtdışına bir müşterinizi ziyarete gittiniz ya da pazar araştırmaya gittiniz veya katılımcısı olmadığınız bir fuara gittiniz… Her şekilde bu bir yurtdışı iş seyahatidir ve buradaki harcamalarınızın yüzde 70’i devlet tarafından hibe olarak geri ödenir. Devlet, uçak biletinizi, otel konaklamanızı, hatta araç kiralamanızı da destek kapsamına alıyor.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YÜZDE 90’I TEŞVİKTEN HABERSİZ

Teşviklerden yaralanmak isteyen şirketlere 15 yıldır danışmanlık hizmeti veren Aksu’ya göre teşvikler her geçen gün genişlerken firmaların büyük çoğunluğunun bu desteklerden haberi yok. Aksu, yaptırdıklarıyla bir araştırmayla ulaştıkları çarpıcı sonuçları bizimle paylaşıyor: “İstanbul, Ankara ve İzmir genelinde OSB’lerde faaliyet gösteren 4 bin firmayla bir anket gerçekleştirdik ve 100 firmadan yüzde 90’ının hiç teşvik kullanmadığı ortaya çıktı. Araştırmamıza katılan firmaların yüzde 90’ının devletin vermiş olduğu bu desteklerden haberi bile yok. 2002-2012 döneminde firmalara sunulan teşvikler TL bazında yaklaşık üç kat artmış durumda...”

İŞLETMELERİN % 99’U KOBİ

Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’ler ekonominin belkemiği, kalkınmanın temel taşını oluşturuyor. Aksu, Türkiye istihdamın yüzde 75’ini, ihracatının ise yüzde 55- 60’ını yapan KOBİ’lerin bu desteklerden yararlanmasının ekonomi için büyük önem taşıdığını söyledi.

YÜKÜ HAFİFLETİYOR

Aksu, şöyle konuştu:

“Firmalar bürokrasiyle, mevzuatla, evrakla, formla, uğraşmak istemedikleri için zorlanıyor. Biz bu noktada, tüm evrak işlemlerini yaptığımız için ciddi anlamda, firmalarımızı iş yükünden kurtarmış oluyoruz.”

8 AYRI DESTEK İMKANI

İhracat yapacak şirketlerin alabilecekleri teşvikler şöyle:

1- Yurtdışı seyahat harcamaları
2- Yurtdışı pazar raporları harcamaları
3- E-ticaret sitelerine üyeliklerle ilgili harcamalar
4- Kalite belgelendirme ve test analiz raporları ve sertifikalandırma harcamaları
5- Yurtdışında ofis-depo-mağaza-showroom-reyon, kiosk kira harcamaları
6- Yurtdışı markalaşma harcamaları
7- Yurtdışı tanıtım harcamaları
8- Yurtdışı fuar harcamaları

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23