• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Camiye gelmeyenin cenaze namazını kıldırmıyor

Yeniakit Publisher
2015-04-09 18:45:00 - 2015-04-09 19:05:47
Camiye gelmeyenin cenaze namazını kıldırmıyor

İzmir'in ’in Bergama İlçesi’nin Örlemiş Mahallesi Camisi imamı 33 yaşındaki Mustafa Talha Çoğaş’ın sağlığında camiye gelmeyenlerin cenaze namazını kıldırmadığını iddia eden köylüler, kaymakamlığa dilekçeyle başvurup, şikayetçi oldu. Kendisinden rahatsız olanların camiye gelmeyen kişiler olduğunu söyleyen İmam Çoğaş, "Bu durum manidar. Allah kitabında neyi vahiy ettiyse, neyi bildir dediyse, Resulullah da hayatında neyi uyguladıysa ben onların izinden gidiyorum" ifadelerini kullandı.

Bergama'ya 33 kilometre uzaklıktaki, Büyükşehir Yasası'yla mahalleye dönüştürülen 350 nüfuslu Örlemiş Mahallesi Camisi'nde 7 yıldır imam olarak görev yapan Mustafa Talha Çoğaş'ın camiye gelmeyen kişilerin cenaze namazlarını kıldırmayarak, köylüler arasında ayrımcılık yaptığı iddia edildi. Bu durumdan rahatsız olan köylüler, evli ve iki çocuk babası imam Çoğaş'ı köylerinde istemediklerini belirtip, imza topladı. Toplanan 81 imza, geçen 7 Nisan'da Bergama Kaymakamlığı'na teslim edildi. İmza kampanyası sürerken bugün de muhtarlık binası önünde toplanan köylüler, tepkilerini dile getirdi.

'ÖLENİN MÜSLÜMAN OLDUĞUNA KEFİL İSTİYOR' 


Köylülerden Yaşar Yaşa, imam Çoğaş'ın cemaat arasında ayrım yapması nedeniyle mahallerinde huzur kalmadığını öne sürerek şöyle dedi:

"Ölen kişinin camiye gelip gelmediğini sorguluyor. Kişinin Müslüman olduğunun ispatlanmasını, buna kefil gösterilmesini istiyor. Ölenler için mezarlıkta da Kur'an-ı Kerim okunması isteklerini geri çeviriyor. Mevlit okunmasına karşı çıkıyor. Mahalleli, bu durumdan rahatsız olduğu için cuma ve bayram namazlarını için civar mahallelerdeki camilere gidiyor." 

ESKİ MUHTARIN CENAZE NAMAZINI KILDIRMAMIŞ


İmam Çoğaş'ın mahallenin eski muhtarı olan babası Hüseyin Yaşa'nın cenaze namazını da kıldırmadığını belirten Yaşar Yaşa, "Oysa babam bu köyün 20 yıllık muhtarıydı. Köyün camisi onun sayesinde yapıldı. Çocuklarını Kur'an-Kerim kursuna gönderdi. Böyle bir kişiye nasıl olur da 'imansız' denilip, cenaze namazı kıldırılmaz? Bu iftiradır" diye konuştu.

İMAM: ÖLÜLERE KUR'AN OKUNMAZ

Hakkındaki iddialara cevap veren imam Mustafa Talha Çoğaş, kendisinden rahatsız olan kişilerin camiye gelmeyenler olduğunu söyledi. 

Bu durumu 'manidar' olarak niteleyen imam Çoğaş şöyle konuştu:

"Allah neyi vahiy ettiyse, kitabında neyi bildir dediyse, Resulullah da hayatında neyi uyguladıysa ben onların izinden gidiyorum. Allah, 'Kur'an-ı Kerim diriler için bir uyarıdır' diyor. Ölülere Kur'an-ı Kerim okunmaz. Yaşamınızda Kur'an-ı Kerim okumadıktan, ayetlerin gereğini uygulamadıktan sonra, isterseniz her gece ruhlarınıza Kur'an okunsun, hiçbir fayda sağlamaz. Peygamberimizin hayatında ölmüşlere Kur'an-ı Kerim okunduğuna şahit olmuyoruz. Fatiha okumak sonradan adet olmuş. Mevlit okunmasına karşıyım. İnsanları ses tınıları ile büyülüyor. Mevlit, Süleyman Çelebi'nin peygamber efendimize duyduğu sevgisi nedeni ile yazdığı bir şiirdir. Bu şiirin bir ibadet haline getirilmesi beni rahatsız ediyor." 

'ESKİ MUHTAR ALLAH'IN VAR OLMADIĞINI İDDİA EDERDİ'

Mahallenin eski muhtarı Hüseyin Yaşa'nın cenaze namazını kıldırmadığını da doğrulayan imam Mustafa Talha Çoğaş şunları söyledi:

"Allah, 'Onlardan biri öldüğü zaman onların cenazesinin başında durma ve namazları kıldırma' diye emreder. Yakın zamanda vefat eden cenaze namazını kıldırmadığım kişi eski muhtar Hüseyin Yaş ile çok sohbet etmişliğim var. Allah'ın var olmadığını iddia ederdi. Öldüğü zaman cenaze namazını kıldırmayacağımı ona söylemiştim. Zaten o gün resmi olarak izinliydim." 

'BU ŞİKAYET NEDENİ İLE ALLAH'A HAMD ETTİM' 


"Hakkımdaki bu şikayet nedeni ile oturdum Allah'a hamd ettim" diyen İmam Çoğaş, şöyle devam etti:

"'Bu senin yolunda yaptığım şeylerin şahitlik belgesidir' dedim. Savundukları görüş İslam karşıtıdır ve yok olmaya mahkumdur. Şu ayeti örnek vermek istiyorum: 'Onlar bir tuzak kurdular, fakat farkında değillerken Allah da onlara tuzak kuruyordu.' Korktuğum hiçbir makam, mevkii, kurum, kul yok. Benim korktuğum tek merci Allah'tır. Ben sırtımı Allah'a dayıyorum." 

BABASI MAVİ MARMARA'DA YARALANMIŞ

İmam Mustafa Talha Çoğaş, kendisi gibi imam olan ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nda (İHH) görev yapan babası Musa Çoğaş'ın, İsrail askerlerinin baskın yaptığı Mavi Marmara gemisinde yaralanan kişiler arasında olduğunu da söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23