• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Davos toplantıları tamamlandı

Yeniakit Publisher
2015-01-25 00:02:00 -
Davos toplantıları tamamlandı

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen ve dünyadaki pek çok sorunun ele alındığı, Dünya Ekonomi Forumu'nun 45. Davos Yıllık Toplantıları sona erdi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu yılki Davos toplantılarına G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte 40'tan fazla lider, çeşitli konulardaki görüşlerini dünya kamuoyu ile paylaştı.

"Yeni Küresel Çerçeve" konulu, 21 Ocak'ta başlayan ve 4 gün süren toplantılarda, toplam 2 bin 500'den fazla üst düzey katılımcı çeşitli konuları tartıştı.

Toplantılara geniş bir katılım gösteren Türkiye'den, G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla toplantılara katılan Başbakan Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ve pek çok iş adamı ile gazeteci de eşlik etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Vekili Michael Moller, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder'ın yanı sıra Forum'a katılan liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de yer aldı.

İran nükleer görüşmeleri kapsamında Kerry ile Zarif görüşme gerçekleştirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Davos toplantılarında, Ortadoğu ve Ukrayna'daki çatışmalar ve kriz ortamı da ele alındı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katılımcılar arasında yer aldı. Poroşenko, ülkesindeki çatışma ortamı nedeniyle programını yarıda keserek ilk günün akşamında ülkesine geri döndü.

Davos'tan ayrılmadan önce Poroşenko "Ukrayna'nın Geleceği"  başlıklı panelde konuştu ve Davutoğlu ile görüştü. 

"Krizler ve İşbirliği", "Büyüme ve İstikrar", "Yenilikler ve Endüstri" ile "Toplum ve Güvenlik" toplantıları ana tartışma konularını oluşturdu. Bölgesel sorunlar, çatışmalar, finansal kriz, iklim değişikliği, Ebola salgını, ekonomik büyüme, güvenlik ve çevresel sorunlar ile dini hoşgörü gibi konular ise toplantıların ana eksenini oluşturdu.  

Davos toplantıları, siyaset ve iş dünyası liderlerinin yanı sıra akademisyenler, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini de ağırladı. 

Davutoğlu, Davos'taki forum toplantıları kapsamında pek çok ikili temasta da bulundu. 

G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla ve yoğun bir gündemle Davos toplantılarına katılan Başbakan Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Avusturya Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner, Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Sırbistan Başbakanı Alexander Vucic, Malezya Başbakanı Dato' Sri Najib Tun Abdul Razak, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, BM Genel Kurul Başkanı ve eski Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve uluslararası iş çevreleri, B20 Türkiye grubu ve kanaat önderleriyle buluştu.

Konuşmalarını forum yerleşkesindeki Kongre Merkezi ve farklı otellerde yapan Davutoğlu, ikili temaslarını ise Davos Kongre Merkezi ve Rixos Otel'de geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirdi. 

Dönemin Başbakanı, Cumuhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 yıl önce katıldığı Davos zirvesinde dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e sert çıkarak "Benim için Davos bitmiştir bir daha gelmem" ifadeleri sonrasında Türkiye, Davos'ta tekrar başbakan düzeyinde temsil edilmiş oldu.

Davos'ta Paris'teki terör saldırıları sonrasında alınan sıkı güvenlik önlemleri dikkati çekti. 

Davos'ta 4 bin 500 asker Dünya Ekonomik Forumu'nda görev alırken bu askerlerin 3 bini güvenliği sağlamak için görevlendirildi.

Polis helikopterleri Davos üzerinde uçarken, emniyet güçleri Davos'a giden yollardaki arama noktalarında sıkı kontroller yaptı. Davos'a 60 kilometre kala başlayan kontroller her 20 kilometrede bir tekrarlandı.

Toplantıların yapıldığı kasabadaki yüksek binaların çatılarına da gözetleme kameraları ve keskin nişancılar yerleştirilmiş olması dikkat çekti.

Basın mensupları için akreditasyon noktasında sıkı denetimler yapıldı. Davos'ta toplantı alanında yer alan otellere giriş için de ayrıca akreditasyon istendi.

Davos toplantılarına yoğun ilgi dolayısıyla kasabada ve çevresinde bulunan tüm oteller doldu.

Foruma katılacak devlet ve hükümet başkanları ile iş adamları bu yıl ilk defa yapılacak uygulama çerçevesinde, özel uçaklarıyla Zürih yakınlarındaki askeri havalananına indi.

Özel uçaklarla askeri havaalanına gelenler, buradan helikopterle Davos'a geçti. Davos'taki foruma katılan devlet ve hükümet başkanları ile iş adamlarını taşıyan özel uçaklar daha önce Zürih havalananına iniş yapıyordu. 

Bu yıl Davos'ta yoğun kar yağışı olmaması dolayısıyla diğer katılımcıların Davos'a karayoluyla ulaşımı da kolay oldu. Diğer taraftan katılımcıların forum yerleşkesi içindeki ulaşımı ise elektrikli arabalarla sağlandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23