• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Demiryolları 2015 yılında serbestleştirilecek'

Yeniakit Publisher
2014-10-23 16:17:00 -
'Demiryolları 2015 yılında serbestleştirilecek'

Ulaştırma Bakanı Elvan, ulaşımda demiryollarının payının artırılacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Niğde Üniversitesi'nde düzenlenen 2. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Elvan, bir gazetecinin sorusu üzerine, demiryollarının serbestleştirilmesinin 2015 yılında sağlanacağını söyledi.

Önümüzdeki günlerde ikincil düzenlemelerin yayımlanacağını belirten Elvan, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede demiryolu sektörü işletmeciliğini bir anlamda özel sektöre açmış olacağız. Biliyorsunuz havacılıkta 2002 yılında bir serbestleşme söz konusu değildi. Sadece Türk Hava Yolları iç hatlarda uçuş gerçekleştiriyordu ve havacılık sektörü istenilen düzeyde değildi. Biz Türk Hava Yollarını serbestleştirdik, diğer hava yollarına da açtık ve inanılmaz bir rekabet ortamı oluştu. İç hatlardaki yolcu sayımız havacılıkta 12 yıl içinde on kat arttı. Dolayısıyla demiryolu işletmeciliğinin serbestleştirilmesi demek özellikle yük taşımacılığında özel kesimin bu alana girmesi, özel sektörün bu alanda işletmecilik yapması anlamına geliyor."

Serbestleştirmeyle birlikte ciddi bir rekabet ortamının doğacağını, maliyetlerin daha da aşağıya düşeceğini ifade eden Elvan, "Şu anda işletmeciliği Devlet Demiryolları yapıyor. Takdir edersiniz ki kamu kurumlarının işletmecilik yapması çok kolay değil. Düzenli bir işletmecilik söz konusu olmuyor, maliyetler çok yüksek. Ama özel kesimin demiryolu işletmeciliğine geçmesi halinde başta maliyetler olmak üzere ciddi bir iyileşme sağlanacak. Demiryolu sektörü canlanacak" diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Elvan, Türkiye'de taşımacılığın yüzde 85'inin karayoluyla yapıldığını, bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 50'nin altında kaldığını belirterek, "Bizim de özellikle karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına kayış gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu da bu serbestleştirmeyle birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı.

BANLİYÖ HATTI YAPIMININ ASKIYA ALINDIĞI İDDİASI

Elvan, Pendik-Halkalı arasındaki hattın askıya alındığı yönünde haberlerin çıktığını, bunun kesinlikle doğru olmadığını söyledi.

Yüklenici firmanın çalışmalarını biraz ağırlaştırdığını, bu konuda Bakanlığın gerekli uyarıları yaptığını dile getiren Elvan, şöyle devam etti:

"Pendik-Halkalı arasındaki banliyö hattında çalışmalarımız devam ediyor herhangi bir şekilde bu projenin askıya alınması gibi bir durum söz konusu olamaz. Sözleşmemiz 2015 yılı Haziran ayına kadar devam ediyor. Bu çerçevede bundan sonraki süreçte de bir aksaklık olması durumunda gerekli tedbirleri almaktan sakınmayacağız. 2015 Haziranına kadar bitirmeleri güç görünüyor, sözleşme hükümlerine göre biz de gereken neyse onu yapacağız. Bu sürecin hızlanması için gereken çabayı göstereceğiz. Askıya alınması gibi bir durum söz konusu değil."

Elvan, açıklamalarının ardından helikopterle Niğde'den ayrıldı.

AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23