• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hacı Yakışıklı
Hacı Yakışıklı
TÜM YAZILARI

Erdoğan’ı siz cumhurbaşkanı mı sanıyorsunuz?

23 Mayıs 2015
A


Hacı Yakışıklı İletişim: [email protected]

Gündemin ve özellikle muhalefetin en büyük tartışmalarından birini, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsızlığı ve yaptığı mitingler” konusu üzerinden yaşıyoruz.

Eleştiriler şunlar:

*Erdoğan cumhurbaşkanıdır ve 7 Haziran konusunda tarafsız olup susmalıdır

*Bir cumhurbaşkanı şehir şehir dolaşıp miting yapamaz

*Cumhurbaşkanı muhalefet partileriyle tartışmaya girmemeli

Bu eleştirileri yapanlar Tayyip Erdoğan’ın yapmak istediği “esas dönüşümü” oturdukları yerden değerlendirmeye çalışıyor. Oysa “oturduğu yerden” ahkâm kesme devri perdeyi çoktan çekti!

Erdoğan meydanlara kendi açısından bakınca Cumhurbaşkanı olarak değil, Başkanlık Sistemi’ndeki devlet başkanı kimliğiyle çıkıyor. Hâsılı, “Başkan Tayyip Bey” yine siyasetin 3 adım önünden giderek gelecek planlarını şimdiden yapıyor. 

Bugün onun yaptığı konuşmaları ancak bir devlet başkanı yapabilir, bunlar zaten “alışılagelmiş” bir cumhurbaşkanının konuşacağı işler değil! Bizim bildiğimiz cumhurbaşkanı ne yapar? Hükümetin gönderdiği kanunu “veto” eder, sonra hükümet o kanunu aynen iade edince mecburen onaylar. Böylece “dostlar alışverişte görsün” atasözünün boşa söylenmediğini kanıtlamış olurlar. Abdullah Gül’ü tenzih edelim, en azından halkın içine çıktı. Netice itibariyle eleştirenler bir noktada haklı olmakla birlikte Erdoğan “son ahdi”ni de yerine getirirse tüm tartışmalar boşa çıkmış olacak!

Ya başkanlık gelmezse?

Önümüzdeki 4 yıllık süreçte hiçbir sıkıntı olmaz, ancak ikinci 4 yılda koalisyonun ayak sesleri gelebilir. Bununla birlikte “eski Türkiye” sert adımlarla geri dönmese dahi “Yeni Türkiye” hedefi duraklama devrine girer. Neticede bir paralel yapılanma gider yerine onlarca paralel yapılanma dönüverir. Kendini sağlama almak isteyen çeşitli gruplar bu yapılanmalardan birine yaslanır ve devlet artık ülkeyi değil bu yapılanmaları yani lobileri yönetmeye çalışır. 

Peki, başkanlık gelirse?

Önümüzdeki 4 yıllık süreçte yine bir şey değişmez, ilerleme vs. aynı hızda devam eder ve bundan sonra Türkiye “4 yıllık” süreçlere mahkûm olmaktan çıkarak ileriye dönük daha güçlü adımlar atar. “Eski Türkiye” artık tarih kitaplarının tozlu sayfalarında sıkıcı bir ders ünitesi haline gelirken, “Yeni Türkiye” kavramı da ortadan kalkarak “Dünya Lideri Türkiye” konusuna geçiş yapılabilir. Paralel yapılar kökten kazınmaz, fakat kendisine çıkacak delik de bulamaz!

Başkanlık Sistemi ile mesela Saadet Partisi ve hatta İş, Aş, Haydar Baş’ın partisi bile aldığı oy mukabilinde mecliste boy gösterir. Bugün 4 partinin yer aldığı mecliste, yeni sistemle beraber onlarca parti yer alabilir. İşin güzel tarafı, böyle bir durumda “kaos” çıkmaz! Çünkü ülkeyi yönetecek olan kadroyu meclis değil, “seçilmiş başkan” oluşturur.

Başkanlık sistemiyle beraber;

*Seçimlerde; vekiller için partilere, ülkeyi yönetmesi için Devlet Başkanı adayına oy verilecek… Mesela Başkan Erdoğan olsun diyen kişi, dilerse MHP’ye oy verebilecek. Sıkıntı yok, hür irade var!

*Seçim barajı kalkacak, yeterli oy alan istisnasız her parti meclise girecek

*Bu meclis yasa çıkaracak, ancak Bakanlar Kurulunda yer almayacak

*Bakanlar Kurulunu, %50 üzeri oy alan Başkan kendisi belirleyecek

*Meclis’te koalisyon diye bir durum olmayacak, Başkan ise ekibini yani bakanları kendisi seçeceği için yine koalisyon olmayacak! Böylece koalisyon karışıklığı tarihe gömülecek.

*Cumhurbaşkanlığı makamına gerek kalmayacak.

Erdoğan hayatta iken Başkanlık Sistemi gelirse; Türkiye’nin “son cumhurbaşkanı” ve “ilk devlet başkanı” Recep Tayyip Erdoğan olacak!

Diyeceksiniz ki madem meclise tüm partiler girecek, öyleyse neden şu an meclis dışındaki partiler başkanlık sistemini desteklemiyor? Cevap kolay: Tek ben yükselmeyeyim ama komşum da yükselmesin!

Peki, sizler ne dersiniz? Artık tarih dersinin “Yeni Türkiye” ünitesini bitirip, “Lider Türkiye” ünitesine geçsek olmaz mı? 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23