• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Faizi düşürme zamanı geldi

Yeniakit Publisher
2014-11-01 09:09:00 - 2014-11-01 07:55:40
Faizi düşürme zamanı geldi

Türkiye’nin ABD Merkez Bankası (FED) kararlarından etkileneceğini, ancak bu etkinin Avrupa’nın genişleme programı sebebiyle nötr hale geleceğini belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, “FED’in tahvil alımını sonlandırması sonrası, TCMB’nin faiz indirimine gitmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımını sonlandırmasını, Merkez Bankası’nın (TCMB) bir fırsat olarak görmesi ve faiz indirimine gitmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Zeybekci gündemdeki son gelişmeleri AA Finans Masasına değerlendirdi. Zeybekci, FED’in açıklamalarının ardından faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, FED’in kararlarına oranla Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararlarından daha fazla etkileneceğini ifade eden Zeybekci, “Paranın üretime, yatırıma ve piyasanın canlanmasıyla ilgili gidebileceği adresler son derece sınırlı. Bununla ilgili en önemli hareketlerin olacağı ülkelerden birinin Türkiye olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin faiz ile ilgili bir harekete ve beklentiye girmesini son derece yanlış olarak görüyorum” dedi.

CESUR OLMAK LAZIM

Zeybekci, FED’in tahvil alımını sonlandırırken, ECB’nin parasal genişlemeye gittiğini belirterek, “Türkiye FED’den etkilenecektir ama Avrupa Birliği’nden etkilenmesiyle, FED’den negatif etkilenme nötrolize olacaktır, hatta artıya geçecektir. Dolayısıyla burada çekingen olmamak lazım, fırsatı değerlendirmek lazım, burada cesur olmak lazım, burada faiz indirimine gitmek lazım” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış ticaret açığının azalmaya devam edeceğini belirterek, “Bugüne kadar bu azalmanın içerisinde enerji fiyatları yoktu. Bundan sonra enerji fiyatları da bunun içerisine girdiğinde çok daha farklı sonuçlar göreceğiz” dedi.

BUNLAR GÜZEL TABLOLAR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Zeybekci, “İnşallah Allah devamını getirsin diyorum. Dış ticaret açığının daralıyor olması, bir ülkede olması gereken en güzel tablolar bunlar” diye konuştu.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada birçok sorun yaşandığına dikkati çeken Zeybekci, bütün bunlara rağmen ülkenin ihracatını artırdığının altını çizdi. Zeybekci, şunları kaydetti:

TÜRKİYE KIRILGAN DEĞİL

“Bu kadar ihracat artışına ve dış ticaret açığının azalmasına rağmen, bizi hayretler içerisinde bırakan şeyler oluyor. Türkiye’nin bu başarısı görülmeyip de Türkiye ile ilgili kredi derecelendirmesi yapanlar, çıkıp da cümleye ‘Türkiye’de siyasi’ diye başlıyorlar. Ne yapsalar boş. Türkiye’de kırılganlık yaşanmaz ve yaşanamaz. Türkiye’nin kamu borçları şu anda yok denecek seviyede.”

İtalya’nın kredi derecelendirme kuruluşları aleyhine dava açtığına dikkati çeken Zeybekci, “İtalya bu kuruluşların yaptığı açıklamalar sebebiyle büyük zararlara uğradı” dedi. Zeybekci, Türkiye şaha kalkmışken, Gezi gibi, 17- 25 Aralık gibi olayların ortaya çıktığını, kredi derecelendirme kuruluşlarının iyi niyetli olmayan değerlendirmelerde bulunduklarını, bunların arkasında bir tekelin, bir merkezin bulunduğuna inandığını söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23