• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Fatih Projesi yoluna devam ediyor'

Yeniakit Publisher
2015-05-22 13:59:00 -
'Fatih Projesi yoluna devam ediyor'

Milli Eğitim Bakanı Avcı, "Fatih Projesi yoluna devam ediyor. Bu proje, kalbiselimle, aklıselimle düşünebilen, bakabilen her vatandaşımızın gurur duyacağı milli bir projedir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Harekatı (FATİH) Projesi'nin yoluna devam ettiğini belirterek, "Bu proje, kalbiselimle, aklıselimle düşünebilen, bakabilen her vatandaşımızın gurur duyacağı milli bir projedir. Yeni Türkiye idealinin en somut göstergelerindendir" dedi.

Bakan Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ATO Congresium'da düzenlenen Eğitimde FATİH Projesi kapsamında 9. sınıf öğrencisine ve okullarındaki öğretmenlere 700 bin tablet dağıtım törenindeki konuşmasında, 81 ilde düzenlenen törenlerle tablet dağıtımının yapıldığını anlattı.

FATİH Projesi'nin eğitim teknolojilerinin sunduğu imkanları, okulların, dersliklerin, öğretmen ve öğrencilerin istifadesine sunmak üzere başlatıldığını dile getiren Avcı, "Proje, bu törenle yeni bir merhaleyi daha katetmiş oluyor. Maarifimizin göz bebeği bu proje, bu aşamadan sonra hızını ve temposunu daha da artırarak yoluna devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın riyasetinde başlayan Fatih Projesi'nin, büyük bir vizyonun, büyük bir eğitim hamlesinin adı olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

"Projede ulaştığımız sayısal büyüklükler, Fatih Projesi'ni dünyanın en büyük eğitim teknolojisi yatırımı haline getirmiştir. Kurulumu tamamlanan 200 bin etkileşimli tahta, 310 bin derslikte kurulumu devam eden geniş bant hızlı internet altyapısı, dağıtımı yapılan 30 bin çok fonksiyonlu network yazıcı ve bugün ulaştığımız 1 milyon 437 bin tablet, Fatih Projesi'ni bütün dünyanın yakından takip ettiği hatta imrendiği bir konuma taşımıştır. Batıdaki pek çok ülkede, eğitim teknolojisi imkanlarını henüz tartışma safhasındayken; bizim bu büyüklükte bir projede aldığımız mesafe, ülkemizin son yıllarda ulaştığı gücün göstergesidir. Gördüğünüz gibi herkes konuşurken biz yapmaya devam ediyoruz."

Bakan Avcı, dağıtımı yapılan tabletlerin ders işleme süreçlerinde kullanılmasının planlandığını ve üstün teknik özelliklerle üretildiğini bildirdi.

Geliştirilen yazılımlar ve üretilen içeriklerin, öğretmenlerin derslerini etkileşimli tahtalar ve tabletler aracılığıyla işlemesine imkan vereceğini ifade eden Avcı, Türkiye'nin içerik bakımından da şu anda dünyanın en büyük eğitim portallarinden birisi haline gelen Eğitim Bilişim Ağına (EBA) sahip olduğunu belirtti.

EBA üzerinden öğretmenlerin ve öğrencilerin kullanımına açılan dijital içeriklerin sayısının 150 bini aştığını kaydeden Avcı, "Elektronik ders içeriği üretme sürecine öğretmenlerimizin de katılmasıyla, sahibi olduğumuz içerik havuzunu katlamayı planlıyoruz. Başlattığımız çalışmayla Türkiye, kısa vadede, elektronik ders içerikleri ihraç eden, bu alanda dünyanın diğer ülkelerine öncülük eden bir ülke haline gelecektir" bilgisini paylaştı.

Bakan Avcı, Fatih Projesi'nin yoluna devam ettiğini belirterek, "Bu proje, kalbi selimle, aklıselimle düşünebilen, bakabilen her vatandaşımızın gurur duyacağı milli bir projedir. Yeni Türkiye idealinin en somut göstergelerindendir" diye konuştu.

Gelecekte, bugünün eğitim tarihini yazacak olanların başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu projeyi başlatanları hayırla yad edeceklerini vurgulayan Avcı, yeni tabletlerin öğrenci ve öğretmenlere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bakan Avcı, tablet dağıtımı yapılan öğrencilere, "Bu araçların size hayırhah niyetlerle verildiğinden emin olun. Bu anlamda tabletinizin, defterleriniz ve kalemleriniz gibi birer eğitim aracı olduğunu unutmayınız. Eminim ki siz değerli öğrencilerimiz, devletimizin bir armağanı olan tabletleri en iyi şekilde değerlendireceksiniz, biz size çok güveniyoruz" sözleriyle seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla düzenlenen yeni nesil tabletlerin dağıtım törenine, Ankara'daki okullardan 3 bin öğrenci ve öğretmen katıldı.

Aynı saatlerde 81 ilde de bakanların, öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla dağıtım törenleri yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Sivas'ta gerçekleştirilen dağıtım törenlerine canlı bağlandı. Törende, Adalet Bakanı Kenan İpek de hazır bulundu.

Eğitimde FATİH Projesi için 2015 yılı bütçesinde öngörülen 700 bin tablet alımı ihalesi, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce tamamlandı ve sözleşme imzalandı. Kısa sürede üretimi tamamlanan tabletlerin, illere sevkıyatına başlandı.

Tabletler, fiber altyapısı tamamlanmış ve etkileşimli tahtaları takılmış binlerce lisede eğitim gören 700 bin 9. sınıf öğrencisine ve okullarındaki öğretmenlere ücretsiz olarak verilecek.

Dağıtılacak tabletler yüzde 100 yerli tasarımla üretildi. 8 çekirdekli işlemciye ve 2 gigabyte RAM'e sahip tabletlerde, 2 megapiksel ön, 5 megapiksel arka kamera bulunuyor. 1920X1200 çözünürlük kalitesi, 32 gigabyte dahili bellek ve 10,1 inç ekran boyutuyla kullanıma sunulan bilgisayarların, aktif EMR kalem özelliği bulunuyor. Son nesil kırılmaya dayanıklı Gorilla Glass camla üretilen tabletler, öğrencilere bilgisayar üzerinden yazı yazma ve not alma imkanı da sağlayacak.

Tabletler, 70 santimetreden düşmeye dayanıklı, 9 milimetreden daha ince, 600 gramdan daha hafif şekilde üretildi. Bütün dünyada 2 yıl garantili olarak üretilmesine rağmen MEB'in aldığı setler, pil dahil 4 yıllık garantiyle öğrencilerin kullanımına sunulacak. Öğrencilere bu tabletle ayrıca dayanıklı silikon kılıf da verilecek.

Tabletler, öğrenci ve öğretmenlere, birçok faydalı uygulama, yazılım ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) yüklü halde teslim edilecek. Ayrıca öğretmenlerin e-tahtalarla etkileşim içinde ders işlemesine ve öğrencilerle sınav, ödev, proje gibi veriler paylaşmasına imkan veren etkileşimli sınıf yönetim yazılımı da bu yıl verilecek tabletlere yüklendi.

Bütün tabletler kablosuz erişime açık halde dağıtılacak. Öğrenciler, tabletlerinden MEB'in kendileri için sağladığı güvenli internet içeriği prosedürüyle diledikleri zaman diledikleri yerden internete bağlanabilecek.

FATİH Projesi, k12 seviyesinde, dünyanın en büyük eğitim içeriği portalı olan EBA, etkileşimli tahta, fiber optik internet altyapısı, internet erişimi ve tablet, bileşenlerinden oluşuyor. Proje kapsamında, bugüne kadar 200 bine yakın etkileşimli dijital tahtanın kurulumu gerçekleştirildi. 310 bin dersliğin fiber optik internet altyapısı ihaleleri tamamlandı ve 30 bin okula çok fonksiyonlu network yazıcı dağıtıldı. Bütün okullarını ADSL, Uydunet gibi yöntemlerle internete bağlayan MEB, FATİH Projesi kapsamında fiber kablolama altyapısı kurulan okulları, geniş bant yüksek hızlı fiber internet (VPN) erişimine açıyor.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla; Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, gelecek yıldan itibaren artan yerlilik şartıyla üretilecek tabletler, 9. sınıf öğrencileri başta olmak üzere bütün öğretmen ve öğrencilere ulaştıracak.

(AA)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23