• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gizli belgeler valiye değil ajansa verilmiş

Yeniakit Publisher
2014-04-23 09:08:00 - 2014-04-23 09:19:30
Gizli belgeler valiye değil ajansa verilmiş

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, MİT TIR’larına yönelik ihanet operasyonu ve 10 Kasım törenlerinde yaşanan provokasyonun perde arkasını gazetemize anlattı. Coş, “MİT TIR’ları ile ilgili olarak jandarma bilgiyi alır almaz, vakit geçirmeksizin mülki idareciye bildirmesi gerekir. Ancak konu internette haber olarak yayınlanıyor, bir haber ajansı operasyonu haber olarak geçiyor, sonra bana bilgi veriliyor” dedi.

RÖPORTAJ: MURAT ALAN  - MİT TIR’larına yönelik ihanet operasyonundaki sert ve kararlı tutumu ile paralel yapılanmayı dize getiren Adana Valisi Hüseyin Avni Coş Akit okurlarına özel çarpıcı açıklamalarda bulundu. MİT TIR’larına yönelik ihanet operasyonunun gayri milli bir zihniyet tarafından tasarlandığını vurgulayan Coş, kendisine yönelik kurulan kumpasında aynı zihniyetin ittifakı sonucu gerçekleştiğini söyledi. 10 Kasım törenlerinde yaşanan hadise ve MİT TIR’larına yönelik eylemlerle ilgili de ilk defa gazetemize konuşan Coş,“Hangi partiye mensup olursa olsun, kimliği, görevi ve amacı ne olursa olsun devletimize ve devlet büyüklerimize hakaret edenlerin, ülkemize karşı ihanet içinde olanların karşısında olmaya, onların oyun ve kumpaslarını bozmaya devam edeceğiz” dedi.

İstihbarat Şefimiz Murat Alan’ı makamında kabul eden Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kamuoyunun yakından takip ettiği meselelere ilişkin soruları cevapladı.

ÇOK YÖNLÜ BİR KUMPAS

l “10 Kasım törenlerinde yaşanan hadiseye ilişkin kamuoyunun merak ettiği bazı hususlar var. Bu törende yaşananları birde sizden dinlesek?”

- Coş: “5 Eylül 2011’den bu yana Adana’da görev yapıyorum ve gerek Adana’da gerekse diğer illerdeki görevim süresi boyunca hiç kimseye siyasi düşüncesinden, mezhebinden yada ırkından dolayı ayrım yapmadım. Yetimin hakkını hukukunu yemedim ve yedirmedim. Devletimizin ve milletimizin çıkarları dışında belli noktalara asla eyvallah demedim. Bunu belirttikten sonra 10 Kasım törenlerinde yaşanan hadisenin iç yüzünü daha net izah edebilirim. Bir kere çok yönlü bir kumpas olduğu kesin. Savcılığın yürüttüğü soruşturmada bazı marjinal sol grupları ile muhalefet partisine mensup bazı kişilerin saatler öncesinde tören alanına gelerek hazırlık yaptığı, organize bir eylem olduğu belirlendi.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

l “Kamera görüntülerine baktım size ve AK Parti Hükümetine yönelik ağır küfürler eden bir şahıs var o kim?”

- Coş: “Muhalefet partisinin (CHP) Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi M.O.K. olduğu tespit edildi. ‘O. çocuğu İskilipli Atıf gibi asılacaksınız’, ‘Şeyh Sait gibi asılacaksınız’ şeklinde ifadeler kullandığı belirlendi. Aynı partinin gençlik kolları sekreteri S.Z. ‘çocuk tecavüzcüsünü koyuyorlar başımıza’ şeklinde ahlaksız ve tahrik edici ifadeler kullanıyor. Yine toplanan görüntü ve ses kayıtlarında ‘Cumhuriyet değil AKP yıkılacak’ , ‘Her yer Taksim her yer direniş’, ‘Meclis’te başörtüsü istemiyoruz’ şeklinde ifadeler yer alıyor.

DİNİ VE MİLLİ GÜNLER KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL

l “Bu sloganların 10 Kasım töreniyle alakası ne?”

- Coş: “Ben de cevap aradım uzunca bir süre ama bulamadım.10 Kasım törenleri bu zihniyetin miting alanı mıdır bence bunun cevabını bulmak lazım. Orayı muhalefet partisinin miting meydanına dönüştürmek töreni sabote etmektir.

Dini ve milli günler kimsenin tekelinde değildir. Hiçbir siyasi düşüncenin miting alanı olarak kullanılamaz.”

l “Çok tartışılan bir hakaretiniz var. Uzunca bir süre işlendi medyada.”

- Coş: “Onu da izah edeyim.Savcılığa intikal etmiş dosyadan okuyorum ‘Senin de, seni atayan Tayyib’inde..’ şeklinde iğrenç ifadeleri var. Ancak biz bunlara dahi tebessümle, duymamazlıktan gelerek yaklaşmışız. ‘İstifa’ demişler, el sallamışız, küfür etmişler el sallamışız ancak ne zaman ki iş devletin başbakanına, devletin bizzat manevi şahsiyetine, yüz binlerce insanın aşkla baktığı topluma mal olmuş alimlere hakarete varınca işin rengi de değişmiş. Hangi partiye mensup olursa olsun, kimliği, görevi ve amacı ne olursa olsun devletimize hakaret ettirmeyiz ve buna da seyirci kalmayız. Böylesine bir şeyle karşılaşınca o sözleri söyleyen şahsa yönelik ağır tahrik altında ağzımızdan gayri ihtiyari bir kelime çıktı. Ve bu sözde medya tarafından cımbızlandı. Olay bundan ibaret. Yaklaşık yarım saat devam eden korsan eylem ve hakaretler gizleyen kimi medya organları adeta biz suçluymuşuz gibi yayın yaptı.”

YA İSLAMİ SÖYLEM OLSAYDI?

l “Bazı medya organları ve yazar çizer takımı yaşananları ‘demokratik protesto haklarını kullanıyorlar’ şeklinde yorumladı. Buna ne dersiniz?”

- Coş: “Resmi töreni korsan gösteriye alet edip, millete, vatana ve devlet büyüklerine küfür edenleri aklamak için, ‘demokratik protesto haklarını kullanıyorlar’ diyenleri de milletimizin takdirine bırakıyorum. Ya da tersini düşünelim, bu şahıslar bu şekilde değil de bir Cumhuriyet Bayramında ya da Atatürk’ü anma gününde İslami söylemlerle alana gelseler. Aynı çevrelerin tepkisi ‘demokratik protesto haklarını kullanıyorlar’ mı olacaktı? Yoksa “Şeriatçılar Atatürk’ü anma törenini bastı’, ‘töreni sabote ettiler’ mi denilecekti?

İRTİCAİ KALKIŞMA DENİRDİ

l “28 Şubat döneminde sadece ‘başörtüme dokunma’ dediği için günlerce tutuklu kalan öğrenciler içinde sıkça kullanıldı bu ifadeler.”

- Coş: “ Doğru tespit. 28 Şubat rüzgarının en sert estiği yıllara dönelim. Bu rüzgardan mağdur olan, işlerini kaybeden insanlar seslerini duyurmak için bir Cumhuriyet Bayramında slogan atmaya kalksa ne olur? Bakın hakaret etse demiyorum, hakkını aramak için slogan atsa ne olur? O kesimler bunun adını ‘İrticai kalkışma’ koyar, savcıları göreve davet ederdi. Atatürk’ün manevi şahsiyetine ve Türkiye Cumhuriyetine saygısızlıktan başlayarak pek çok suçlamalarla yargılanır, en üst cezalara çarptırılırlardı.”

VALİYE BİLGİ VERİLMEDİ AMA AJANSA VERİLDİ

l “MİT TIR’larına yönelik operasyonda görev alan jandarma ve savcılar operasyon öncesi size bilgi verdi mi?”

- Coş: “Adana’da durdurulan MİT TIR’ları ile ilgili konu zaten biliyorsunuz yargıya intikal etmiş durumda. Jandarmanın bu durumu haber alır almaz yönetmeliğin 144. maddesi uyarınca vakit geçirmeksizin sorumlu mülki idareciye bilgi vermesi emrediliyor. Ancak konu internette haber olarak yayınlandıktan sonra, bir haber ajansı operasyonu haber olarak geçtikten sonra bana bilgi veriliyor.”

l “Gizlilik gerekçesiyle bilgi vermediler sanırım?”

- Coş: “Sözde gizli yapılan ve gizliliği nedeni ile valiye dahi haber verilmeyen operasyon her ne hikmetse bir basın kuruluşu tarafından adeta canlı yayınla aktarılıyor.

Bu olayla ilgili görüntü ve belgeleri ya gizli çalışma alanına basın mensupların alınmasıyla ya da bazı jandarma görevlilerinin görüntüleri basına servis etmesi ile sızdı. Gizli olan bir konunun basına deşifre edilmesi basın yolu ile cümle aleme ilan edilmesi durumu var.”

“SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”

l “Peki kim kurguladı bu operasyonu?”

- Coş: “Müfettişlerimiz konuyu bütün detayları ile araştırdı. Ve bu yapılanlar asla cezasız kalmayacaktır. Bir takım gayrı milli güçlerin Türkiye Cumhuriyetine operasyon yapmasına asla seyirci kalmayacağız. Bu gayrı milli faaliyete alet olanlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

l “Jandarma ve savcılığın mevzuatla ilgili hatırlatmalarına ne diyeceksiniz?”

Coş: “Böyle keyfi yorumlarla, mevzuatın işine gelen kısımlarını alıp ‘aaa bak burada böyle deniyor’ denip diğer kısımları göz ardı edip devlet kurumlarının koordinasyonu bozmak isteyenlere karşı gerekli tedbirleri alıyoruz. Önümüzdeki günlerde de bu tedbirlerin gayri milli unsurlara karşı nasıl uygulandığını da birlikte göreceğiz.”

EL KAİDE YALANI

l “Bazı gazetelerde ‘Türkiye MİT aracılığı ile El Kaide’ye yardım gönderiyor’ şeklinde bir iddia vardı. Türkiye El Kaide’ye silah mı götürüyor?”

- Coş: “Gayrı milli güçler Türkiye bölgede El Kaide’ye yada yapılanmanın kollarına yardım yapılıyormuş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Azıcık mantık ve izan sahibi olan herkes biliyor ki Türkiye burada bütün dünyanın tanıdığı Özgür Suriye ordusu dışında hiç kimseye destek vermiyor. Destek vermesi söz konusu olamaz da. Üstelik bu yardımlarda silah değil insani yardım.” Savcı Takçı’dan Başbakan’a tazminat davası

Adana’da durdurulan tırlarla ilgili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı tarafından Başbakan Erdoğan hakkında tazminat davası açıldığı bildirildi.

Takçı’nın avukatı Alp Değer Tanrıverdi, kamuoyunda “MİT tırlarına yapılan operasyon” olarak bilinen Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın (TMK 10. Maddesi ile görevli ve yetkili) 2014/2 Sayılı dosyasından 19 Ocak’ta yapılan arama ve soruşturmayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Tanrıverdi, açıklamasında şunları kaydetti:

“Her türlü platformda müvekkile hakaret etmekle kalmayıp iftira atan, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde yaptığımız suç duyurularına ek olarak, bağımsız ve tarafsız Türk yargısına olan inancımız doğrultusunda 100 bin liralık manevi tazminat davası açmış bulunuyoruz.’’

Tanrıverdi, müvekkiliyle ilgili haberler nedeniyle bazı gazeteler hakkında da tazminat davası açtıklarını belirtti.    

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23