• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hükümet düğmeye bastı: Yenisi geliyor!

Yeniakit Publisher
2017-09-22 08:55:00 -
Hükümet düğmeye bastı: Yenisi geliyor!

Gelişmiş ülkelerde kooperatiflerin en büyük gücü olan kooperatif bankacılığı sistemi Türkiye`de de kurulacak.

Hükümet katılım bankacılığının ardından kooperatif bankacılığı için de düğmeye bastı. Eğitim, sağlık, karşılıklı sigorta, yenilenebilir enerji, geri dönüşüm gibi alanlarda ön plana çıkarılacak kooperatiflerin teşviklerden yararlanması da sağlanacak.

Gelişmiş ülkelerde kooperatiflerin en büyük gücü olan kooperatif bankacılığı sistemi Türkiye'de de kurulacak. Sayısı 50 bini aşan, 37 farklı alanda faaliyet gösteren ve 7.5 milyon kişinin ortak olduğu kooperatiflerin finansmanına destek sağlayacak.

2.5 TRİLYON $'LIK PAZAR

Avrupa başta olmak üzere dünyada 300 büyük kooperatif yaklaşık 2.5 trilyon dolarlık işlem yapıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kooperatiflerin önünü açmak için iki aşamalı bir plan hazırladıklarını, yasal düzenleme yapacaklarını, vergi muafiyetinin kapsamının genişletileceğini söyledi.

Tüfenkci, "Ülkemizde kooperatifçilik ekonominin unsuru gibi görülmemiş. Bunlar ticaret yapıyor ama teşviklere kooperatifleri dahil etmemişiz. Kooperatiflere de destek vereceğiz" dedi.

YASA HAZIRLANIYOR

Buna göre, Yeni Gelir Vergisi Yasası'nda kooperatiflerin önünü açacak düzenlemeler yapılıyor. Kooperatiflerin yeni dönemde reel ekonomide daha fazla yer alması sağlanacak. Marmarabirlik, Pankobirlik, Konya Şeker, Gülbirlik gibi büyük kooperatifler Türkiye'deki ilk 500 şirket arasında yer alıyor. Mevcut uygulamada kooperatifler ortaklarıyla işlem yaptığında vergi muafiyetinden yararlanıyor. Ortakları dışındakilerle ticaret yaptığında vergi muafiyetini kaybediyor. Yeni düzenleme ile ortak dışı işlemler yaptığında muafiyet olacak.

Yeni Kooperatifçilik Yasası'na ilişkin çalışma da Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda şekillendikten sonra Meclis'e gönderilecek. Kooperatiflerin bölünerek yeni ve alt kooperatifler kurmasını önleyen hükümler çıkarılıyor. Kurumlara sadece aldıklarını değil, işleyerek piyasaya verdikleri ürünler için de vergisel avantaj sağlanacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23