• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Husiler Yemen'in kalbinde

Yeniakit Publisher
2014-09-22 10:09:00 -
Husiler Yemen'in kalbinde

Yemen’de 2004’ten beri hükümet güçleriyle çatışan Husiler, başkent Sana’da kritik bölgeleri ele geçirdi.

BM’nin aracılık ettiği demokratik geçiş süreci için anlaşmanın imzalanmasının ardından Husiler ele geçirdikleri binaları terkediyor.

Yemen, uzun süreli protestoların ardından Yemen lideri Ali Abdullah Salih’in 2012’de görevi bırakmasının ardından demokratik süreci bir türlü hayata geçiremedi.  

Başkent Sana’da Şii Husilerle Cumhurbaşkanı Müsteşarı Sünni Ali Muhsin el Ahmer'e bağlı hükümet güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlendi. BM aracılığıyla ateşkes anlaşmasının imzalanmasına saatler kala Husiler başkent Sana'da Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Merkez Bankası, Savunma Bakanlığı binalarıyla devlet radyosunu ele geçirdi. Çatışlamarda ilk belirlemelere göre 10 kişi öldü.

Al Jazeera muhabiri Hamdi Bikari'ye göre, Yemen İçişleri Bakanı Abdo El Turb, bakanlığa bağlı güvenlik güçlerine çatışmalara katılmamaları ve Husilere karşı savaşmamaları için çağrıda bulundu.

Reuters’a konuşan bir Husi lideri, Yemen ordusunun kendi cephelerini top atışına tutması nedeniyle saldırıya geçtiklerini belirtirken, “1. Kolordu Komutanlığı’nın güneyindeki bir askeri birimi ele geçirdik. Kolordu komutanlığına yönelik yoğun hava topu saldırılarımız sürüyor” dedi. Husilerin top atışına tuttuğu bu bölge Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın bir konumda yer alıyor.

Husilerin siyasi bürosundan Ali El Bahiti, Al Jazera’ya yaptığı açıklamada çatışmalara rağmen önümüzdeki saatlerde anlaşmanın imzalanacağını söyledi. Herkesi yeni hükümet etrafında birleşmeye çağıran Bahiti, “Yeni hükümet barış ve ateşkes anlaşmasını imzaladıktan sonra olacak” dedi. Husilerin neden devlet kurumlarına saldırdığı sorusunda da “Biz devletin kurumlarını korumaya çalışıyoruz. Bizim savaşımız, Yemen ordusuyla değil, hükümetle değil savaşımız isyan eden Ali Muhsin El Ahmer güçleriyle yürütülüyor” dedi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal Bin Ömer, Husilerin lideri Abdülmelik el Husi ile yaptığı görüşmelerin ardından ateşkes anlaşmasının pazar günü imzalanacağını duyurmuştu. Sana'da şiddetlenen çatışmalar kaygıları artırsa da, ülkeledeki siyasi krizi çözmeyi amaçlayan anlaşma imzalandı. Anlaşma, Husileri de kapsayan yeni ulusal birlik hükümetinin kurulmasını öngörüyor.

Yemen Başbakanı Muhammed Salim Basendva da Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’yi protesto etmek için istifasını açıkladı. Başbakan yaptığı açıklamada cumhurbaşkanını rejimi ve otoriteyi tek başına üstlenmek tek başına hareket etmek ve totaliter davranmakla suçladı. Mansur Hadi’nin siyasi kararları kimseyle paylaşmadığını iddia etti.

Yemen haber ajansı SABA'nın haberine göre Husiler, ele geçirdikleri hükümet binalarının yağma ya da zarara uğratılmaması için teslim etme talebinde bulundu. Haberde binaların yönetime teslim edilme işleminin Savunma Bakanı Tümgeneral Muhammed Nasır Ahmed gözetiminde gerçekleştiği belirtildi.

Husiler, cumartesi akşamı devlet televizyon binası, dün ise Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankası binalarını ele geçirmişti.

Husi militanlarının, Nobel Barış ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman'ın evine baskın düzenlediği belirtildi.

Karman, sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, krizi sonlandırmak üzere yönetimle Husiler arasında varılan anlaşmanın ardından harekete bağlı 12 kişilik bir grubun evine baskın düzenlediğini yazdı.

Nobel ödüllü Karman, daha önce "Husilerin de dahil olduğu silahlı gruplara silahlarını devlete teslim edip siyasete katılma çağrısı yapmış ve bu grupları Yemen'i iç savaşa sürüklemek için İran'dan destek almakla" suçlamıştı.

Husilerlerle savaşan Ali Muhsin El Ahmer Kimdir?

Husiler'le savaşan  Ali Muhsin El Ahmer, Yemen Ordusu'nda tümgeneral. Aynı zamanda Devlet Başkanı Mansur Hadi'nin de askeri müsteşarlığını yapıyor. Ülkede güçlü bir askeri aktör olan El Ahmer, eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih zamanında da ülkenin en önemli ikinci adamı olarak görülüyordu. Suudi Arabistan'a yakın ve Sünni Vahhabiliği benimseyen bir asker. 2011'de Yemen devrimi sırasında protestolarda halkın yanında Yemen ordusuyla çatışmaları başlattı. Bu çatışmalar 2012'de Salih'i istifaya götüren süreçte Körfez ülkelerinin inisiyatifle sona erdi.

Husiler:

2004’ten beri merkez hükümet güçleriyle çatışan Husiler, Şiiliğin Zeydilik koluna mensup. Hazreti Ali’nin torunu Zeyd’in yolundan gidiyorlar. 7 ve 12 imam inancına sahip Şiiler’den farkları Hazreti Ali ile oğulları Hasan ve Hüseyin’in gerçek üç imam olduğunu savunmaları

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23