• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Işık, ilk kez depolandı!

Yeniakit Publisher
2017-09-19 23:54:00 -
Işık, ilk kez depolandı!

Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar ilk kez ışığı ses olarak depolamayı başardı.

Günümüzde bilgiler fiber optik kablolar yoluyla ışık hızında iletilebiliyor. Ancak mevcut teknoloji ile bilgisayar çipleri bu bilgiyi aynı hızda alıp işleyemiyor.
Avustralya'daki Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar bu soruna çare bulabilmek amacıyla yaptıkları araştırma sonucunda ilk kez ışığı ses olarak depolamayı başardı.

BÜYÜK ŞİRKETLER MİLYARLARCA DOLAR HARCADI

Newsweek'in aktardığına göre, IBM, Intel, HP gibi dev şirketle elektronik olarak çalışan ancak bilgiyi ışık kullanarak iletecek bir 'optoelektronik çip' geliştirmek amacıyla milyarlarca dolar harcadı ancak başaralı olamadılar.

Bu nedenle Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar çipi değiştirmek yerine enformasyonun doğasını değiştirdi.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sydney Üniversitesi'nden araştırmacı Moriz Merklein "Işık bazlı bilgisayarların ticari gerçek haline gelmesi için çipteki fotonlu verinin yavaşlatılması gerekiyor ki işlenebilsin, depolansın ve ulaşılabilsin" dedi.

Arştırmacı Benjamin Eggleton da açıklamasında "Bu optik enformasyon işleme alanında önemli bir adım" ifadelerini kullandı.

IŞIK HIZINDAKİ VERİLER SES HIZINA YAVAŞLATILACAK

​Bu yeni teknoloji ile mevcut bilgisayarlar verileri elektronlar yerine foton olarak işleyebilecek.

Işık hızında hereket eden fotonlar olarak yolculuğuna başlayan veriler bilgisayar çipi tarafından okunabilmek ve işlenebilmek için ses hızına dönüştürülüp yavaşlatılabilecek ve ardından tekrar ışık hızına dönüştürülecek.

Sydney Üniveristesi'nden Dr. Birgit Stiller "Bizim çipimizde akustik formdaki bilgiler optik etki alanında 5 derece daha yavaş hareket ediyor. Bu şimşek ve gök gürültüsü arasındaki fark gibi" dedi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23