• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'İslamofobi tuzağına düşmek istemiyoruz'

Yeniakit Publisher
2015-01-14 12:52:00 -
'İslamofobi tuzağına düşmek istemiyoruz'

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Paris'teki terör saldırılarına ilişkin konuştu. Domenach, "İslamofobi tuzağına kesinlikle düşmeyeceğiz" dedi.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Paris'teki terör saldırılarına ilişkin, İslamofobi tuzağına "kesinlikle" düşmeyeceklerini söyledi. 
 
Beyoğlu'ndaki Fransız Sarayı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Domenach, Charlie Hebdo'ya ve Yahudilerin işlettiği bir markete yönelik eylemleri  "dünyadaki demokratları şoke eden, ifade özgürlüğüne ve insan haklarına saldırı" olarak nitelendirdi.
 
Saldırıların ardından İstanbul'da aldıkları mesajlara da değinen Domenach, özellikle konsolosluk önünde "spontane olarak gelişen dayanışma gösterilerinden" etkilendiğini dile getirdi. Domenach, sosyal medya üzerinden verilen veya özel olarak kendisine iletilen mesajlardan da duygulandığını kaydetti.
 
Muriel Domenach, terör saldırılarına en güzel cevabın dünyanın dört bir yanında toplanan insanların yarattığı "dayanışma dalgası" olduğunu söyledi.
 
Charlie Hebdo'ya yönelik saldırının ardından Fransa'da insanların sokağa çıktığını anlatan Domenach, "Tarihi bir gün yaşadık. Dünya liderlerinin de dörtte biri orada, Paris'teki yürüyüşte en ön safta yer aldı. Özgürlük için toplanan bu insanları görünce içim rahatladı" diye konuştu.
 
Paris'teki yürüyüşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ön safta yer almasından mutluluk duyduklarını dile getiren Domenach, yürüyüş güzergahının da sembolik anlam taşıdığını anlattı. Başkonsolos Domenach, Millet Meydanı'nı Cumhuriyet Meydanı'na bağlayan bulvarın, "Sizinle aynı görüşte değilim ama bu görüşünüzü söyleme hakkınız için savaşırım" diyen Fransız filozofu Voltaire'in adını taşıdığını kaydetti.
 
Charlie Hebdo'nun temelde Hristiyanlık karşıtı bir dergi olduğunu belirten Domenach, "Resim ve karikatür Fransız kültürünün ayrılmaz parçası. Fransa'da din adamlarıyla veya hükümetle alay etmek bir hak. Ben şahsen bir feministim. Bu tip mizah anlayışından da hoşlanmıyorum. Ancak asıl önemli olan şahsen beğenmediğim karikatürlerin çizilmesinin bir hak olduğunu kabul etmemdir" değerlendirmesini yaptı. 
 
"Fransa’da da birtakım İslam karşıtı hareketlerin olduğunu" belirten Başkonsolos Domenach ırkçılık ve ayrımcılığa karşı hukuki önlemlerin alındığını söyledi.  
 
"Özellikle bu İslamofobi tuzağına düşmek istemiyoruz" diyen Domenach, "Bizi terörizmin İslam ile bağdaştığına inandırmaya çalışıyorlar. Bu tuzağa kesinlikle düşmememiz gerekiyor. Fransız makamları buna özellikle dikkat ediyorlar. Cumhurbaşkanı, başbakan, İçişleri Bakanı herkesi bu konuda çok dikkatli olmaya çağırdı ve bu da çok önemli" dedi.
 
Fransa'daki Müslümanların "topluma çok iyi entegre olduğunu" ifade eden Domenach, Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıda ölen polis memurunun Müslüman olmasının da bunun kanıtı olduğunu kaydetti. 
 
Ülkesinde farklı din ve mezheplerden insanların bir arada yaşadığını ifade eden Domenach, "Bizim için bütün Fransa vatandaşları kökenleri veya inançları ne olursa olsun Fransızdır. Kökenin Hristiyan, Müslüman, Yahudi olup herhangi bir dine inanmayan Fransızlar da var" dedi.
 
 
Ramazan ayında konsolosluk olarak İstanbul'da bir iftar daveti verdiklerini anımsatan Domenach, çifte vatandaşlığı bulunanların Fransa için zenginlik olduğunu ve Türklerin de Fransa'da İslam'ı temsil ettiğini belirtti. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23