• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşte Türkiye'nin NATO'dan talebi

Yeniakit Publisher
2015-07-28 03:09:00 - 2015-07-28 03:16:28
İşte Türkiye'nin NATO'dan talebi

PKK ve DAEŞ kaynaklı tehdide yönelik NATO'yu olağanüstü toplantıya çağıran Ankara, bugün Brüksel'de NATO'yu bilgilendirecek.

Türkiye, acil toplantı çağrısını 4'üncü madde, yani değerlendirme kapsamında yaptı. Ancak NATO'dan ekstra taleplerde bulunabileceği kaydedildi. Bunun için hem sınırdaki gelişmelere ilişkin bilgilendirmeleri hem de NATO'dan beklentileri içeren kapsamlı bir dosya hazırlandığı öğrenildi. NATO'nun 28 üyesinin ülkenin katılacağı toplantı, büyükelçiler seviyesinde gerçekleştirilecek.

Türkiye'yi NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan'ın temsil etmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, toplantı kapsamı sadece 'bilgilendirme' amaçlı olmayacak. Ankara, Brüksel'e NATO müttefiklerinden beklentilerini de ileteceği bir dosya ile gidecek.

Suriye'deki iç savaşın Türkiye'nin sınır güvenliğine tehdit oluşturması ve ittifakın güneydoğu sınırındaki krizin daha iyi yönetilmesi için 2013 yılında NATO gücü kapsamında Türkiye'nin Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana illerine Patriot füzeleri yerleştirilmişti.

Kaynaklar, yine bu kapsamda Ankara'nın NATO'ya Türkiye'nin hava savunma sisteminin güçlendirilmesi talebini götürebileceğini belirtiyor. İkinci olarak da, DAEŞ saldırılarına ve göç dalgasına yönelik Türkiye'nin Suriye ile olan sınırının güvenliğinin arttırılması noktasında NATO üyesi ülkelerden istihbarat yardımı talep edebilir.

Sınır güvenliği tedbirleri kapsamında envanterde eksik varsa bunların tamamlanmasını isteyebilir. Bu arada NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, BBC'ye verdiği röportajında "Türkiye çok güçlü bir orduya ve çok güçlü güvenlik güçlerine sahip. Dolayısıyla, herhangi bir askeri yardım talebi olmadı" ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sabah

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23