• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kanuni'nin iç organlarının gömüldüğü yer bulundu

Yeniakit Publisher
2015-03-31 12:33:00 - 2015-03-31 12:37:25
Kanuni'nin iç organlarının gömüldüğü yer bulundu

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han’ın iç organlarının gömüldüğü yer tespit edildi.

Macaristan’da, 6 Eylül 1566 yılında Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında şehit olan  Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü yer tespit edildi.

Zigetvar Kalesi yetkilisi Janos Lebedi, İHA muhabirine, Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü yerin yaklaşık 2 yıldan bu yana araştırıldığını, Zigetvar şehri civarında 18 yerde sürdürülen kazı çalışmalarının artık sadece tek bir yere düştüğünü, Zigetvar kalesine 7 kilometre uzaklıkta olan şehrin en yüksek tepesinde bulunan üzüm bağı içinde kazıya devam edileceğini söyledi.

1972 yılında 40 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğindeki üzüm bağının toprağında bir arkeoloji kazı yapıldığını söyleyen Janos Lebedi, bu kazı sırasında üç adet Osmanlı İmparatorluğu’na ait yapı bulunduğunu, Osmanlı dönemine ait kiremitler, çanaklar, yeşil renkli seramiklerin olduğunu kaydetti. Lebedi, "Kazıları yapan dönemin komünist rejimi bu çalışmayı sır gibi sakladı ve bulunan Osmanlı yapılarını bu topraktan çıkarmadı. Üzüm bağı içindeki toprağın her alanında bu kalıntılara rastlamak mümkün, arşiv belgelerinde de burada bir Osmanlı tabyasının olduğu ve Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının buraya gömüldüğü yazılı" ifadesinde bulundu.

KISA ZAMANDA KAZI BAŞLAYACAK

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, son dönemlerde yapılan kapsamlı araştırmaların sonuna gelindiğini, Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü mekanın tespit edildiğini, kısa zaman içinde hem Türk hem de Macar devletlerinin desteğiyle kazıya başlanacağını, kazıların olumlu sonuç vermesiyle burada türbede kurulacak, heyecanla araştırmanın sonucunu beklediklerini, dualarla burada bir türbe kurmanın nasip olmasını diledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"BULGULAR ORTAYA KOYDU"

TİKA desteğiyle yaklaşık iki seneden bu yana kazı çalışmalarını yürüten 12 kişilik Macar bilim adamı grubunun başkanı olan Peç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Norbert Pap, konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Pap, araştırmaların ilk bölümünün sona erdiğini, bununla ilgili 5 sayfalık bir raporu Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’na bu hafta gönderdiğini, son 2 yıl içinde 18 yerde yapılan kazıların artık tek bir yere düştüğünü, bu yerin ise sonuç almaları için çok büyük umut verdiğini söyledi. Prof. Pap, arşiv belgelerinde bu yerin geçtiğini, çeşitli jeolojik ve modern teknik ekipmanlarla yapılan çalışmaların yanı sıra, toprakta çıkan Osmanlı İmparatorluğu’na ait kalıntıların Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının burada gömülü olduğu bulgusunu ciddi olarak ortaya koyduğunu kaydetti.

Prof. Norbert Pap, "Macar ve Türk devletlerinin kararı doğrultusunda önümüzdeki yaz aylarında kazılara başlayacağız. 2015 yılı içinde Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü yeri ortaya çıkarmak için Macar bilim adamları olarak var gücümüzle gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Kanuni’nin naaşı, İstanbul’a bozulmadan taşınabilmesi amacıyla mumyalanmıştı. Bunun için kalbi ve iç organları çıkarılarak, misk ve amberle yıkanıp gömülmüştü. Rivayetlere rağmen iç organların kesin olarak nerede olduğu bir türlü ortaya çıkarılamamıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23