• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kararın ardından Birleşik Krallık'ta ayrılık sinyali!

Yeniakit Publisher
2016-06-24 17:23:00 - 2016-06-24 17:45:07
Kararın ardından Birleşik Krallık'ta ayrılık sinyali!

Birleşik Krallık'taki referandumun ardından Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan ayrılık sinyalleri geldi. Kuzey İrlanda'da İrlanda ile birleşme çağrıları yapılırken, İskoçya geleceğini AB'de görüyor.

Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasının ardından, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan Britanya'nın geleceğine dair soru işaretlerine neden olacak açıklamalar geldi.

İSKOÇYA VE KUZEY İRLANDA'DAN AYRILIK SİNYALİ GELDİ

Çoğunluğu Avrupa Birliği'nde kalma yönünde oy kullanan İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan Birleşik Krallık'tan ayrılma yönünde sinyaller geliyor.

"İRLANDA'YLA BİRLEŞME ÇAĞRISI YAPTI"

On yıllar boyunca Birleşik Krallık'a karşı savaşan IRA'nın siyasi kanadı konumundaki Sinn Fein'in Kuzey İrlanda'daki lideri Declan Kearney, İrlanda'yla birleşme yönünde çağrıda bulundu. Birleşik Krallık'ın Kuzey İrlanda'nın kendilerinden ayrılarak İrlanda'yla birleşmesinin yolunu açacak bir seçime izin vermesi gerektiğini söyledi. "Kuzey'in İngiltere'deki seçimlerin kuyruğuna takılacağı bir durum var. Sinn Fein olarak uzun süredir dillendirdiğimiz talebimiz olan sınır oylaması için baskıda bulunacağız" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"İSKOÇYA GELECEĞİ AB'DE GÖRÜYOR"

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkelerinin geleceğini AB'de gördüklerini söyledi. "İskoçya, yüzde 62'ye 38'le açık ve kesin bir şekilde AB'de kalmak yönünde oy kullandı" dedi. Sturgeon, ikinci bağımsızlık oylamasının düşünülmesi gerektiğini söyledi.

İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak" dedi.

18 Eylül 2014'te İskoçya'da, Birleşik Krallık'tan bağımsızlık için yapılan referandumda sandıktan 'hayır' kararı çıkmıştı. Bağımsızlığa 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 55, 'evet' diyenlerin ise yüzde 45 olmuştu.

İSPANYA'DAN CEBELİTARIK TEKLİFİ

Britanya'nın deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta da nüfusun yüzde 96'sı AB'de kalma yönünde oy kullandı. Bunun üzerine İspanya, Cebelitarık'ı egemenliğine almak üzere harekete geçti. İspanyol radyosuna konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, "Formülümüz belli bir süre Britanya-İspanya ortak egemenliğini uygulamak. Zaman geçtikten sonra da Cebelitarık'ın yeniden İspanyol egemenliğine geçmesi." dedi.

2002 yılında Cebelitarık'ta yapılan referandumda, halkın yüzde 99'a yakını İspanya'yla İngiltere'nin ortak egemenliğini reddetmişti. Tek komşusu İspanya olan ülke, 1713'ten bu yana Birleşik Krallık kontrolünde.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23