• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Katar pazarından daha fazla pay almalıyız'

Yeniakit Publisher
2017-11-19 08:30:00 -
'Katar pazarından daha fazla pay almalıyız'

Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası işbirliği ile “Katar Pazarında Ticari Fırsatlar” paneli düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş ÜLGER “Bugünkü odak noktamız olan Katarla ülkemiz arasında özellikle son dönemde ekonomik ve stratejik ilişkilerimizde son derece olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. Ajans olarak bizler de ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda büyük sorumluluklar üstlenen sanayicilerimizi ilişkilerimizde büyük gelişmelerin yaşandığı katar pazarı ile ilgili bilgilendirmeyi amaçladık. Şehrimiz ve Katar arasındaki ekonomik verilere bakacak olursak, Konya’da 50’ye yakın ülkeden 256 adet yabancı sermayeli firma mevcut olup baskın sermayesi katarlı olan firma bulunmadığını görürüz. Konya’nın toplam ihracatı 1,3 Milyar Dolar iken, Katar’a olan ihracat 10,3 Milyon Dolardır. Bu rakamla Katar, toplam ihracatımızın binde 8’ini oluşturmakta ve en fazla ihracat yapılan 38. ülke konumunda yer almaktadır. Konya’nın toplam ithalatı 1,06 Milyar Dolar iken Katar’dan yaptığı ithalat 5,1 Milyon Dolardır. Bu rakamla Katar, toplam ithalatımızın binde 5’ini oluşturmakta ve en fazla ithalat yapılan 37. ülke konumunda bulunmaktadır. Şehrimiz Katar ile yaptığı ticarette 5,2 Milyon Dolar dış ticaret fazlası vermektedir. Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bu verilerin arzu ettiğimiz düzeyde olmadığını, şehir olarak, ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine daha fazla katkı sağlamak adına bu pazardaki payımızın artırılması gerektiğini ve bu doğrultuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Ekonomi Bakanlığı Katar Ülke Masası’ndan İhracatı Geliştirme Uzmanı Ayper Sönmez, katılımcılara yönelik olarak yapmış olduğu sunum eşliğinde Katar pazarındaki ticari fırsatlar, Katar pazarının özellikleri, ülkenin siyasi ve ekonomik yapısı konularında ayrıntılı bilgiler verdi.

Ardından söz alan Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru da, panel katılımcılarına Ekonomi Bakanlığı’nın ihracata yönelik olarak vermiş olduğu destekler kapsamında,  Ur-ge desteği, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, yurtdışı ve yurtiçi fuar desteği, yurtdışı birim, marka ve tanıtım desteği, tasarım desteği, marka – Turquality desteği hakkında açıklamalarda bulundu.

Programa panelist olarak katılan ve aynı zamanda Katar’a büyük oranda ihracat gerçekleştiren ERKON Döküm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Erkuş ise yaptığı konuşmasında, firma olarak yedi yıldır Katar’a ihracat yaptıklarını, Katar pazarının hiç de kolay olmadığını ve pazarda kalıcı olmak isteyen firmaların kaliteden asla ödün vermemeleri gerektiğini ifade etti.

Erkuş, firmalarının Katar pazarına girerken ve yıllar içerisinde yaşadığı zorluklardan da bahsederek bu pazara girmeyi hedefleyen Konyalı firmalara da tavsiyelerde bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Panelin moderatörlüğünü yürüten MÜSİAD Konya 6. Dönem Şube Başkanı ve Medicana Konya Hastanesi Genel Müdürü Dr. Lütfi Şimşek de, Katar’ın son zamanlarda yaşadığı siyasi ve ekonomik krize değinerek Katar’ın dik bir duruş sergilediğini, boyun eğmediğini ifade etti. Şimşek ayrıca, Katar’ın son yıllarda altyapı, inşaat, müteahhitlik sektörleri başta olmak üzere pek çok sektörde önemli hizmet alımları gerçekleştirdiğini belirterek, pazarın her sektöre açık olduğunu seksen farklı sektörde üretim yapan Konya sanayisinin çok rahatlıkla bu pazarda lider olabileceğini söyledi.

Panel katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla son buldu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23