• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kelam’dan Kalem’e büyük buluşma

Yeniakit Publisher
2015-03-05 07:44:00 - 2015-03-05 07:44:50
Kelam’dan Kalem’e büyük buluşma

İstanbul’da “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” klasik sanatlar sergisinin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, medeniyetimizin geçmişten bu yana yaşadığı tüm kültür katliamları, soykırım girişimleri ve aldığı yaralara rağmen varlığını sürdüreceğini vurguladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde projelendirmesi bitirilen ve 5 milyon kitabı barındıracak olan kütüphanenin de müjdesini verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tophane-i Amire’de, “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” klasik sanatlar sergisinin açılış törenine katıldı. Serginin küratörü Mehmet Çebi’yi tebrik eden Erdoğan, İslam ve Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen sergiye katkı sağlayan Doğuş Grubu’na, destek veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve İstanbul Sanat Müzesi Vakfı’na da teşekkür etti.

İNANCIMIZIN TEMELİNDE ‘OKU’ VAR

Sergide yer alan Kur’an-ı Kerimlerin ve Delail-i Hayrat’ın, fermanların, hatların, el yazmalarının, tarihe kazandırılmasında emeği geçen herkesi şükranla yad ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam medeniyeti, bir ilim, irfan ve kitap medeniyetidir. Burada inancının temelinde ‘Oku’ emri bulunan, Peygamber Efendimiz’in beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye ettiği bir medeniyetten söz ediyoruz” diye konuştu.

MOĞOL ORDULARI YAKIP YIKTI

Sadece kitabın kendisine değil, kitabı oluşturan harflerden kelimelere, bunları yazan özellikle kaleme, mürekkebe kadar her şeye değer verildiğini, ihtimam gösterildiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Abbasi döneminin Bağdatında 36 kütüphane bulunduğu ifade edilir. Maalesef bu kütüphanelerin hepsi de malum Hülagü’nün başında olduğu Moğol orduları tarafından yakıldı, yıkıldı, yok edildi” ifadelerini kullandı.

GIRNARA MEYDANI'NDA ATEŞE VERİLDİ

Tarihe ilişkin bir başka Moğol hükümdarı Timur’un, ele geçirdiği şehirlerdeki kitapları toplayıp kendi başkentine götürdüğünü ifade eden Erdoğan, “Benzer bir gelişme de Endülüs’te yaşandı. Bu nadide eserler İspanyol kardinalin emriyle Gırnata Meydanı’nda ateşe verildi. Gırnata’da tam 1 milyon eserin yakıldığı rivayet edilir. Medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok edilmeye çalışılıyor” dedi.

5 MİLYON KİTAPLI KÜTÜPHANE

Büyük Çamlıca’da inşa edilmekte olan caminin altında dev bir İslam eserleri müzesi kurulacağını, ona göre projelendirme yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’daki açığı bu şekilde kapatmış olacağız” dedi. Şu an Türkiye’de en büyük kütüphanenin 1.5 milyon kitapla Ankara’daki Milli Kütüphane olduğunu belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, 5 milyon çeşit kitabı olan bir kütüphanenin projelendirmesini bitirdikleri müjdesini verdi.

KAĞIDIN HAKKINI VERDİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kağıdı bulan Çinliler olabilir ama onu hakkıyla kullanan ve daha sonra Batıya ve diğer bölgelere ulaştıran bizim ecdadımızdır” diye konuştu.

MEDENİYETİMİZ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Iraklı bir dostunun “Musul’daki kütüphanelerimizi yaktılar. Camilerimiz, türbelerimizbombalanıyor” dediğini aktararak, şunları söyledi: “Bugün de Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren DAİŞ aynı yöntemi izliyor, medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor. Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm kültür katliamlarına, soykırım girişimlerine, aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürmeyi başardı, inşallah başaracak.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23