• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kirli çark bozulacak

Yeniakit Publisher
2014-09-01 08:13:00 - 2014-09-01 10:08:23
Kirli çark bozulacak

Paralelcilerin yargıdaki etkinliklerini devam ettirmek için Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile kuracağı kirli ittifak, milli iradeyi temsil eden Yargıda Birlik Platformu ile kırılacak. Platformun yaptığı açıklamada, “2010 yılında yapılan anayasa değişikliği sonrasında yargıda yeni bir bürokrasinin oluştuğu belirtilerek, HSYK bir umut ışığı olacakken eskiye rahmet okutuyor” denildi.

Hükümeti türlü oyunlarla devirmek isteyen ancak 30 Mart yerel, 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra boyunun ölçüsünü alan paralel devlet yapılanmasının, HSYK seçimleri için giriştiği YARSAV ittifakı, Yargıda Birlik Platformu tarafından bozulacak. Yargıda sahip oldukları etkinliği devam ettirmek adına ulusalcı YARSAV’ın listesini destekleme kararı alan paralelcilerle, milletin iradesinitemsil eden Yargıda Birlik Platformu mücadele edecek.

Hâkimler ve savcılar, 22 kişilik Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 10 asıl 6 yedek üyesini belirlemek için 12 Ekim’de sandık başına gidecek. Seçilen üyeler 4 yıl görev yapacak.  Seçimlerde sandık başına gidecek 13 bin hâkim ve savcı adli yargıdan 7, idari yargıdan 3 ismi HSYK asil üyesi olarak belirleyecek.

BU GİDİŞATA DUR DENECEK

Yargıda Birlik Platformu, 12 Ekim’de yapılacak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri için adaylarını açıkladı. Toplantıda konuşan, Yargıda Birlik Platformu Üyesi, Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, son yıllarda yargı yönetimini ele geçiren bir zümrenin, atamalarda liyakatı göz ardı ederek, farklı kriterlere göre atamalar yaptığını söyledi. Bu gidişata ‘Dur’ demenin ve kısır döngüyü bozmanın zamanı gelmiştir” diyen Özden, Yargıda Birlik Platformu’nun, “hak edenlerin hak ettikleri yerde olmasını nasıl tesis ederiz” düşüncesiyle yola çıktığını anlattı. Özden, Platformun, etnik köken, siyasi görüş ve mezhep ayrımı yapmaksızın, kişilerin özel hayatına ve düşüncelerine saygı duyarak, görevi en liyakatlılara tevdi etmeyi amaç ve ilke edindiğini söyledi. Özden, HSYK’nın yapısını bir grup zümrenin etkisinden uzak, şeffaf, demokratik, ehliyet ve liyakatı esas alan ilkeler çerçevesinde oluşturmayı, özlük haklarının iyileştirilmesini ve sicil affının sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi.

YARGIYA GÜVEN YÜZDE 25’E DÜŞTÜ
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yargıda Birlik Platformu’ndan yapılan açıklamada, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği sonrasında yargıda yeni bir bürokrasinin oluştuğu belirtilerek, “Yeni yargı bürokrasisi yargının kronik meselelerini çözmek yerine derinleştirmiştir. Şöyle ki 2010 yılındaki anayasa değişikliğinden önce yargıya güven yüzde 60’larda iken bu oran şimdilerde yüzde 25’lere düşmüştür” denildi. Açıklamada, platform temsilcilerinin asıl amacının HSYK adayı olmak değil HSYK’nın anlayışını değiştirmek olduğuna dikkat çekilerek, “HSYK’nın yapısının şeffaf, demokratik, bir grup ya da bir zümrenin etkisinden uzak, liyakatı esas alan ilkeler çerçevesinde oluşturmaktır” denildi.

HSYK GEÇMİŞE RAHMET OKUTUYOR

Açıklamanın devamında ise 2010 yılında oluşan HSYK’nın yapısı eleştirilirken, “HSYK bir umut ışığı olacakken eskiye rahmet okutmuştur. Yeni HSYK, döneminde liyakat sadece bir grubun uhdesinde kabul edilmiş, hatta bu iş o kadar abartılı boyutlara ulaşmıştır ki örneklendirmek gerekirse 14/02/2011 tarihinde yürürlüğe giren yasayla Yargıtay’a 160, Danıştay’a 51 yeni yüksek hâkim seçiminde yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra seçilme yeterliliğini haiz 5503 hâkim ve cumhuriyet savcısının dosyasını, hiç ara vermeden çalışıldığı kabul edilse dahi 1 dakikanın altında bir sürede inceleyerek atama yapılmış seçilen bu yüksek hâkimler de, yüksek yargıdaki her seçimde blok oy kullanarak, komik hale dönüştürmüşlerdir” ifadeleri kullanıldı.

HSYK seçimleri için aday listesi şöyle:

• Gönül Sayın: Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi l Zeynep Şahin: Yargıtay Tetkik Hâkimi l Selahaddin Menteş: Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı l Bilgin Başaran: HSYK Genel Sekreteri l Metin Yandırmaz: Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı  l Ömür Topaç: İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili l İsa Çelik: HSYK Başmüfettişi l Turgay Ateş: Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı l Mehmet Durgun: İstanbul Hâkimi l Ahmet Çiçekli: Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı l Halil Koç: HSYK üyesi l Hasan Odabaşı: Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı          

• Mehmet Gökpınar: Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı. l Cafer Ergen: Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı l Ramazan Kaya: Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili 

• Mehmet Yılmaz: HSYK Başmüfettişi

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23