• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Konut sektöründe Hindistan heyecanı

Yeniakit Publisher
2017-05-03 07:19:00 -
Konut sektöründe Hindistan heyecanı

Hindistan Başbakanın 100 akıllı şehir projesiyle inşa edecekleri konut işi için yaptığı davet, Türk müteahhitlerini heyecanlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Biz bu işe talibiz” açıklamasını değerlendiren inşaatçılar, şartlar oluşur ve bürokratik zorluk çıkarılmazsa Hindistan’a gidebileceklerini söyledi. TOKİ ve Emlak Konut’un öncü rol üstlenmesi isteniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın, “Türk iş adamları Hindistan’daki 100 Akıllı Şehir Projesi’nde yer almaya hazır” sözlerine Türk inşaat sektörünün patronlarından da destek geldi. Bugüne kadar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında birçok nitelikli projeye imza atan inşaatın patronları, şartlar tam olarak oluşur ve brokratik açıdan zorluk yaşanmazsa Hindistan’daki 40 milyon konutluk projeden pay almak istediklerini söyledi. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı (İNDER) Nazmi Durbakayım, konut inşaatı ve mega kentler konusunda dünyanın en iyisi olduğumuzu belirterek, “Biz İNDER’e üye tüm inşaat firmaları olarak Hindistan’da konut yapmaya hazırız. Yeterki arsa sorunu yaşanmasın ve şartlar tam olarak ortaya konulsun. Bürokrasiyle ilgili sorun yaşanmasın. Hindistan’da inşaatta çalışacak işçi konusunda da sorun yaşamayız” dedi.

PAZARIN BÜYÜKLÜĞÜ 454 MİLYAR DOLAR

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün’de Hindistan’ın Türk inşaat sektörü için büyük potansiyel arz eden bir pazar olduğunu söyledi. Yenigün, “Ülke inşaat harcamaları bakımından dünyanın en hızlı büyüme oranlarından birine sahip olup, sektörün 2019 yılına kadar yüzde 9 civarında ortalama bir hızla büyümeye devam etmesi bekleniyor. Biz de Hindistan’da pazara ilk girdiğimiz 2000 yılından bugüne kadar toplam 15 proje üstlendik. Bunların rakamsal büyüklüğü yaklaşık 1.1 milyar dolar. Hindistan’da gelecek 5 yıl içerisinde altyapı geliştirme projelerine 454 milyar dolar harcanması planlanıyor. Bu açıdan dünyanın her yerinde konut ve özellikle sosyal konut projelerini başarı ile gerçekleştiren Türk inşaat firmaları için Hint pazarında önemli fırsatların bulunduğu ve pazarın tarafımızca yakından izlendiğini söyleyebilirm” ifadelerini kullandı.

HER BİRİ MİLYAR DOLARLIK ŞEHİRLER
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haziran 2015’ten beri ağırlıklı konuşulmaya başlanan projeyle Hindistan; su, elektrik, atık arıtım tesisleri, trafik hastaneler ve okulların ‘bilgi teknolojisi’ ile daha verimli kullanılacağı 100 akıllı kent inşa etmek istiyor. 350 milyon kişinin kentlerde yaşadığı Hindistan’da bu sayı hızla artıyor. 2030’a kadar kentli nüfusun 600 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Köyden kente yönelen bu nüfus akımına çare arayan Hindistan yönetimi, kırsala odaklanmayı bırakıp kentleşmeye yönelmek zorunda kaldı. Proje için Hindistan, 7.5 milyar dolar ayırdı ve rakam yer yıl arttırıyor.

YOL HARİTASI ÇİZECEĞİZ

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da Hindistan'da fırsatları kollayacaklarını söyledi. Elmas; “Pazarı izlemeye aldık. Önümüzdeki dönemde Hindistan'da nasıl bir yol haritası izlememeiz gerektiği konusunu üyelerimizle görüşeceğiz. Burada proje geliştirmek isteyen üyelerimize de her türlü bilgi birikimini sağlamak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

YATIRIMLAR HIZ KAZANIR

Hindistan ile Türkiye’nin iş birliği potansiyelinin hayli fazla olduğuna dikkat çeken Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu yeni pazar arayışındaki sektörün önümüzdeki dönemde Hindistan’a büyük yatırımlar yapabileceğini söyledi. Kuzu, “Biz de Kuzu Grup olarak fırsatları değerlendirerek, Hindistan pazarında iş yapmayı arzu ederiz” bilgisini verdi.

KAMU BİZE ÖNCÜ OLSUN

İnşaatın patronları Türk müteahhitlerin orada sağlıklı projelere imza atması için TOKİ Ve Emlak Konut’un da öncü rol almasını önerdi. Başyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Musa Baş, Cezayir’de 2006 yılında proje yapmak istediklerini ama bürokrasinin yorduğunu söyledi. Baş, “Şimdi Hindistan gündemde. Bunun için TOKİ ve Emlak Konut gibi kamu kurumları öncülük etmeli ve bürokrasi hızlı olmalı” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23