• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Krizdeki Yunanistan'ın kime ne kadar borcu var? İşte cevabı

Yeniakit Publisher
2015-07-06 02:07:00 -
Krizdeki Yunanistan'ın kime ne kadar borcu var? İşte cevabı

Yunanistan bugün yapılan referandumla reform paketini kabul edip etmediği ortaya çıkacak. Ülkenin milyarlarca euro borcu bulunuyor. Referandum Avrupa Birliği'nin geleceğini de etkileyecek.

Yunan vatandaşları, 41 yıl aradan sonra ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren yeni bir referandumda sandık başına gidiyor. 5 ay süren müzakerelerde uzlaşma sağlayamayan hükümet, kreditörlerin sunduğu anlaşma önerisini referanduma götürme kararı almıştı. Yunan halkının acı reçeteye 'evet mi' 'hayır mı' cevabı vereceği merakla bekleniyor.

Referandum için oy verme işlemi başladı. Saat 07.00'da başlayan oy verme işlemi 19.00'a kadar sürecek.

YUNANİSTAN'IN BORÇ LİSTESİ
Haftalardır bütün dünyanın izlediği Yunan ekonomik krizinde sırada bugün gerçekleşecek referandum var. Peki Yunanistan'ın kime ne kadar borcu var? İşte Yunan Kamu Yönetimi Ajansı'nın açıkladığı detaylı borç listesi...

Yabancı bankalar 2.4 milyar euro

National Bank of Greece 4.3 milyar euro

Diğer borçlar 10.5 milyar euro

Yunan bankaları 11 milyar euro

Avrupa Merkez Bankası 20 milyar euro

İspanya 25 milyar euro

IMF 31 milyar euro

Diğer Euro Bölgesi üyeleri 34 milyar euro

İtalya 37 milyar euro

Fransa 42 milyar euro

Diğer tahviller 48.8 milyar euro

Almanya 56 milyar euro

108 BİN 871 GENÇ İLK DEFA OY KULLANACAK

Ülkede 18 yaşına giren 108 bin 871 genç ilk defa oy kullanacak. Yunanistan'da kayıtlı toplam seçmen sayısı 9 milyon 855 bin 29. Seçmenlerin 4 milyon 772 bin 29'u erkek, 5 milyon 82 bin 925'i ise kadın.

EN AZ YÜZDE 40 SANDIĞA GİTMELİ

İlk tahmini sonuçların saat 21.00'da açıklanması bekleniyor. Referandumun gerçerlilik kazanabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi zorunlu.

ÇİPRAS OYUNU KULLANDI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da sabah erken saatlerde Atina'da oyunu kullandı. Kipseli semtindeki ilköğretim okulunda oyunu kullandıktan sonra bir açıklama yapan Çipras, "Bugün anlaşıldığı gibi halkın kararlılığı, korku propagandasına galip geliyor." dedi.

Çipras, yarından itibaren bütün Avrupa halkları için bir yol açmış olacaklarını söyledi.

Bu arada diğer parti liderleri de oylarını Atina'da kullandı.

OY KULLANMA, SORUNSUZ DEVAM EDİYOR

Sabah saatlerinden itibaren oy verme işlemi sorunsuz devam ediyor. Halkın beklenenin üzerinde referanduma ilgi gösterdiği gözleniyor.

REFERANDUM PUSULASI

Yunan halkına sorulacak referandum pusulasındaki metin ise şöyle:

"Yunan halkı, 25.06.2015 tahinde Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından sunulan ve iki belgeden (Reforms for the completion of the Current Program and Beyond ve Preliminary Debt sustainability analysis) oluşan anlaşma planının kabul edilip edilmemesini oyuyla karar verecek."

Pusulada sorunun hemen sağ tarafında ve üstte "anlaşma önerisini kabul etmeyen" vatandaşlar için şu tercih ibaresi yer alıyor: "Onaylanmıyor/HAYIR". Bu tercihte bulunacaklar, kare kutucuk içerisine "+" işaretini koyacak. "Anlaşma önerisisini kabul edenler" ise "HAYIR" tercih bölümünün hemen altında yer alan "Onaylanıyor/EVET" ibaresinin altındaki ilgili kutucuğa "+" işareti koyarak tercihini yapacak.

EVET ÇIKARSA İSTİFALAR GELECEK

Akşam saatlerinde kesin sonuçların geleceği Yunanistan'da, Başbakan Çipras referandumdan "evet" kararı çıkarsa istifa edeceğini açıklamıştı. Çipras'ın bu açıklamasından sonra ülkenin Maliye Bakanı Varufakis de 'evet' kararı çıkarsa istifa edeceğini belirtmişti.

YUNANLILAR HAYIR DERSE

Yapılacak referandumdan 'hayır' çıkarsa, Yunanistan'ın eurodan çıkış ihtimali artacak. Geçtiğimiz gün Yunanistan'da yapılacak oylamaya ilişkin konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Eğer Yunanlılar 'hayır' oyu kullanırsa, Yunanistan'ın pozisyonu dramatik olarak zayıflar" demişti.

SON REFERANDUM ANKETİ

Yunanistan'da referandum öncesi son yapılan anketlere göre 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 41.1 iken 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 40.2'de seyrediyor.

EVETÇİLER İLE HAYIRCILAR KARŞI KARŞIYA

Öte yandan, dün akşam "Evet"çiler ve "Hayır"cılar olarak ikiye bölünen Yunan halkı Atina sokaklarındaydı. Şehirde 25 bin Yunan vatandaşı "Hayır" diye sloganlar atarken, karşı taraflarında da 20 bin kişilik bir diğer grup kreditörlerin şartlarına "Evet"i savundu.

Parlamentonun aşağısında bulunan Syntagma Meydanı'nda ise, "Hayır" diyen Yunan vatandaşları, "Geri adım atılmayacak", "Şantaja hayır", "Memorandumlara hayır", "Son ana kadar hayır" diye sloganlar attı. Meydana gelen Yunanistan Başbakanı Çipras, kreditörlerin şartlarını onaylamayı düşünmeyen vatandaşlara destek çıktı ve "demokrasi"yi kutlayan açıklamalar yaptı.

ULAŞIMDA YÜZDE 50 İNDİRİM

Referandumda memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlara ulaşım indirimi yapıldı. Otobüs, tren ve feribot ile yolculuk yapacaklar için biletler yüzde 50 indirimli olacak. İndirim, 1 Temmuz ila 6 Temmuz tarihleri arasında geçerli olacak. Ülke genelindeki gişelerden ise otomobiller ücretsiz geçebilecek.

54 YILDA 7 REFERANDUM

Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti. Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti.

SON REFERANDUMDAN "EVET" ÇIKMIŞTI

Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı. Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23