• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Meclis özüne dönüyor

Yeniakit Publisher
2014-04-23 09:08:00 - 2014-04-22 21:13:36
Meclis özüne dönüyor

O Meclis bugün de, 94 yıl önce milletin duaları ile açılan ilk Meclis’in ruhunu taşıyor... 23 Nisan 1920’de Cuma namazı sonrası, Anadolu’dan her etnik grubun temsili ile başörtülü anaların, vekillerin dualarıyla ‘milli irade’nin tecelligâhı olarak kurulan TBMM’de, bugün de başörtülü vekiller rahatça temsil edilebiliyor... 94 yıl sonra gelinen bu nokta, “işte milletin meclisi” yorumlarına yol açtı.

HABER MERKEZİ - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 94 yıl sonra ilk defa gerçek anlamda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gerçek anlamda kutlayacak. Dualarla açılan Meclis’te başörtülü milletvekilleri de temsil ediliyor.

DUALARLA AÇILDI

Bugün TBMM’nin açılışının 94. yıldönümü. 23 Nisan 1920 Cuma günü Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınan Cuma namazından ve kesilen kurbanlardan sonra “sancak” çıkarıldı. Sancağın yanında bulunan Sinop Mebusu Hoca Abdullah Efendi ise, üzerine yeşil örtü açılmış bir rahlenin üzerinde Kur’an-ı Kerim ve Sakal-ı Şerif taşıyordu. Anadolu’nun dört bir yanından Ankara’ya gelen milletin vekillerinin TBMM’de toplanıp dualar etmesinin ardından Meclis açıldı.

BAŞÖRTÜLÜ VEKİLLER MECLİSE GİRDİ

TBMM’nin açılmasının ardından Meclis’in görevi, askeri darbeler dolayısıyla birçok defa akamete uğradı ve milli irade yok sayıldı. Meclis’in açılmasından 94 yıl sonra bugün ise milli irade TBMM’ye egemen olmuş durumda.. Yapılan son seçimle Meclis’e giren dört siyasi parti milli iradenin yüzde 95’ini temsil ederken, başörtülü milletvekilleri de Meclis’te yerlerini aldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

AK Parti hükümeti döneminde yıllardan bu yana kanayan bir yara halini alan başörtüsü sorunu önce üniversitelerde çözülmüş ardından ise milletin temsil mercii olan TBMM’de çözüme kavuştu. TBMM, kurulduğu günden bugüne dek ilk defa AK Parti döneminde kapılarını başörtülü milletvekillerine açmış oldu.

BUGÜN TÖREN DÜZENLENECEK

Meclis’in açılışının 94. yılı bugün düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Kutlamalar, TBMM kampusu içindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak. Anıtkabir ve Birinci Meclis’teki törenlerin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Tören Salonu’nda kutlamaları kabul edecek. TBMM Genel Kurulu, Çiçek başkanlığında saat 14.00’de özel gündemle toplanacak. İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Çiçek bir konuşma yapacak. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile BDP temsilcisinin de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis’in açılışının 94. yılına dair 10’ar dakikalık söz alması bekleniyor.

3 BOYUTLU OLARAK KURTULUŞ SAVAŞI ANLATILACAK

Çiçek ve eşi, akşam da Meclis’te 23 Nisan resepsiyonu verecek. Resepsiyon bu yıl bir ilke imza atacak. Her yıl Tören Salonu’nda gerçekleşen resepsiyon, bu yıl Şeref Salonu’nda olacak. TBMM ana binanın ön cephesinde ise; Kurtuluş Savaşı’nın ışık, ses ve 3 boyutlu olarak anlatılacağı bir gösteri sunulacak. Bu gösteri, 24, 25, 26 ve 27 Nisan’da saat 21.00’de halka açık olarak tekrar edilecek. Kutlamalar, havai fişek gösterisiyle de renklenecek.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23