• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Merkez bankası ana muhalefet gibi

Yeniakit Publisher
2015-02-27 08:05:00 - 2015-02-27 11:22:25
Merkez bankası ana muhalefet gibi

Başkanlığını Erdem Başçı’nın yaptığı Merkez Bankası’nın hükümetle koordineli çalışması gerektiğini belirten ekonomist ve siyasetçiler, “Türkiye’de Merkez Bankası muhalefet organı gibi çalışıyor. Bindirirken beşer beşer, indirirken yarımşar yarımşar diye bir anlayış olamaz” diyor

Merkez Bankası’nın piyasalara yönelik ürettiği politikaları çeşitli çevreler tarafından tepki çekiyor.

Merkez Bankası’nın faiz lobisinin bir vesayet kurumu gibi davrandığını belirten ekonomistler, “Gezi Olaylarından önceki faizle sonraki dönem faizini karşılaştırdığımızla Türkiye’nin kaybetmiş olduğu 10 milyar dolarlık bir para var. Bu parayla yaklaşık 4 tane Yavuz Sultan Selim köprüsü yapabiliriz. Merkez Bankası’yla hükümetin bir arada çalışarak koordinasyonu sağlaması gerekiyor. Ama bizim Merkez Bankamız niyeyse bu olaydan hep kaçınıyor. Türkiye’de Merkez Bankası muhalefet organı gibi çalışıyor. Bindirirken beşer beşer, indirirken yarımşar yarımşar diye bir anlayış olamaz. Geleceğe bakan bir Merkez Bankası istiyoruz” dediler. 

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Ünsal Ban,  “Merkez Bankası, Faiz lobisinin bir vesayet kurumu gibi davranıyor. Özellikle bu ülkede faizlerin yüksek olması istiyormuş gibi bir tavır takınmış durumdadır. Türkiye, ne yazık ki istediği ülkeler arasında en yüksek faiz uygulayan ülkelerden bir tanesi” dedi.

10 MİLYAR DOLAR KAYBETTİK

 Gezi olaylarından önceki faizle sonraki dönem karşılaştırıldığında Türkiye’nin kaybetmiş olduğu 10 milyar dolarlık bir para olduğunu belirten DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, “Bu parayla da siz yaklaşık 4 tane Yavuz Sultan Selim köprüsü yaptırabilirsiniz. Merkez Bankasının bunları görüyor olmasına rağmen ısrarla faizin bu noktalarda olmasını istemesi, acıtıcı bir durumdur. Bunun hesabını bir şekilde sorulması gerekiyor. Merkez Bankası sürekli bağımsızlığından söz ediyor ama Türkiye’de ne yazık ki vesayet faiz lobisinin bir aracı olarak kullanılmaya başlandı. Yani bir sopa olarak gösterilmeye çalışılıyor” diye konuştu. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BİRLİKTE ÇALIŞMASI GEREKİR

Prof. Dr.  Ban, Merkez Bankası’nın hükümetle ortak çalışması gerektiğini kaydetti. Gelişmiş ülkelere bakıldığında Merkez Bankası’nın bağımsızlığının çok da önemli olmadığını dile getiren Prof. Dr. Ban, “Merkez Bankası’yla hükümetin bir arada çalışarak koordinasyonu sağlayarak ülkenin geleceği için daha iyi daha kuvvetli daha üretken büyümesini sağlamaları gerekiyor. Ama bizim Merkez Bankamız niyeyse bu olaydan hep kaçınıyor. Türkiye’de Merkez Bankası muhalefet organı gibi çalışıyor” vurgusunu yaptı.

"MERKEZ BANKASI ELEŞTİRİLEMEZ DİYE BİRŞEY OLAMAZ"

Merkez Bankası politikalarının büyüyen ekonomik sürece engel olduğunu belirten Prof. Dr. Ünsal Ban, “Faizleri yükselttiğiniz sürece büyüme sınırlanır. Bizim gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmemiz için mutlaka bu ülkenin en az yüzde 5 büyümesi gerekir. Türkiye’nin hizmet üreten bir ülke olabilmesi için kredi maliyetlerinin hızla aşağı çekilmesi lazım. Aşağı çekilmediği takdirde paradan para kazanan kişilerin sayısı artar. Şuan ülkemizde paradan para kazanan 80 milyon içinde 77 Bin kişi var” dedi. 

AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Dr. Bülent Gedikli de Merkez Bankası’nın faiz tutumuna sert tepki gösterdi. Dr. Gedikli, “Merkez Bankası küresel şartların çok iyi olduğu dönemde bile gereğini yapmadı. Merkez Bankaları eleştirilmez, söz söylenemez diye bir yaklaşım olmaz.  Bindirirken beşer beşer, indirirken yarımşar yarımşar diye bir anlayış olamaz” şeklinde konuştu. Yüksek faizin ülkeyi ileriye değil geriye götürdüğüne dikkat çeken Dr. Gedikli “Merkez bankası ileriye bakacağına dikiz aynasından bakıyor. Biz de o yüzden geleceğe bakan 2023 hedefine uygun bir Merkez Bankası istiyoruz. Yüksek faiz politikası bu ülkenin büyümesine engel oluyor. O yüzden Merkez Bankası kararlarını sağlıklı görmüyorum” diye konuştu.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23