• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

New York Times: ABD Gülen'i vermez

Yeniakit Publisher
2014-12-21 13:34:00 - 2014-12-21 14:37:31
New York Times: ABD Gülen'i vermez

New York Times Gazetesi, ABD'nin Türkiye'den gelecek iade talebini büyük ihtimalle reddedeceğini yazdı.

Mahkemenin yakalama kararının ardından kırmızı bülten kararı çıkması beklenirken ABD'nin Fetullah Gülen'i iade edip etmeyeceği merak konusu oldu. New York Times gazetesi, "ABD, iade talebine büyük ihtimalle ret yanıtı verecek" yorumunu yaptı.

Cemaat'e operasyon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullah Gülen hakkında, "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Mahkeme de Gülen hakkında yakalama kararı çıkardı. Gülen için kırmızı bülten çıkarılmasının talep edilmesine de karar verildi.

"GÜLEN BÜYÜK SORUN OLACAK"

Bu karar ABD'nin Gülen'i iade edip etmeyeceği sorusunu gündeme getirdi. Bu konuda ABD'den ilk yorum New York Times gazetesinden geldi. Gazete Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'siyasi rakibi' olarak tanımladığı Fetullah Gülen'in iadesi talebine ABD'nin çok büyük ihtimalle ret yanıtı vereceğini, bu durumun da IŞİD nedeniyle zaten arası bozuk olan iki müttefik için yeni bir sorun olacağını yazdı. Gazetenin görüşüne başvurduğu Türkiye uzmanı Howard Eissenstat, Gülen'in iadesiyle ilgili şu yorumu yaptı:

"TALEBİN ASIL NEDENİ CİDDİYETİ GÖSTERMEK"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Türkiye'deki savcıların Gülen'i getirtebileceklerine dair ciddi umutları olduğunu sanmıyorum. Bence böyle bir girişimde bulunulmasının asıl sebebi Erdoğan'ın paralel devlet iddiasının ciddiyetini hem Türkiye'deki düşmanlarına hem de dünyaya seçimler öncesi gösterme isteği. Bu şekilde Washington talebi yerine getirmediği zaman 'yabancı destekli iç düşmanlar' iddiası için bu durumu kullanacaktır."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23