• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Özel harekatçılardan savaş muhabirlerine özel eğitim

Yeniakit Publisher
2016-05-26 15:59:00 -
Özel harekatçılardan savaş muhabirlerine özel eğitim

Anadolu Ajansı Haber Akademisi ile Polis Akademisi Başkanlığının ortak düzenlediği "6. Dönem Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nda muhabirlere zorlu eğitim veriliyor. Eğitimde rehin alınma ve kaçırılma gibi tehlikelere karşı özel hareket polislerince kursiyerler bilgilendiriliyor.

Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi ve Polis Akademisi Başkanlığınca ortaklaşa düzenlenen "6. Dönem Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nda muhabirlerin zorlu eğitimi devam ediyor.

Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak muhabirler yetiştirmek amacıyla düzenlenen programda kursiyerler, uzman polis ve askerler tarafından eğitiliyor.

Eğitimin ikinci haftasında Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Özel Harekat Dairesi Başkanlığınca kursiyerlere kaçırılma, rehin alınma, kontrol noktalarında mevzi oluşturma, silah ve kişisel güvenlik konularında bilgi verildi, kurşun geçirmez ekipman ve gaz maskesi kullanımı anlatıldı.

Riskli bölgelerde haber takibinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı farkındalık kazandırılan kursiyerler, eğitim kapsamında zorlu arazi koşullarında yaklaşık 30 kilometre yürüyerek geceyi Gölbaşı ilçesindeki Şekertepe mevkisindeki kampta geçirdi.

Kampta, kaçırılma ve rehin alınma durumlarında yapmaları gerekenlerin uygulamalı olarak anlatıldığı kursiyerler, kamp boyunca çamurlu engelleri aştı ve gece nöbet tuttu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İLK YARDIM EĞİTİMİ

İki haftalık eğitim kapsamında kursiyerler, uzman polislerden ilk yardım eğitimi de aldı. Katılımcılar, derslerde suni teneffüs, kırık ve çıkıklar, sedyeyle yaralı taşıma ile yaralanmalarda kanama durdurma gibi konularda öğrendikleri bilgileri, ormanlık arazide maket mankenler üzerinde tatbik etti.

AA personelinin yanı sıra bazı kuruluşlardan da katılımcıların yer aldığı sertifika programı, yarın düzenlenecek törenle sona erecek. Katılımcılara, uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek.

SAVAŞ BÖLGESİNDE ÇALIŞAN KAMERAMAN TECRÜBELERİNİ ANLATTI

Eğitim kapsamında, AA'ya serbest haberci olarak hizmet veren kameraman Muhammed Kasım da savaş bölgesinde yaşadığı deneyimi kursiyerlerle paylaştı.

Çatışma yaşanan bölgeye giden bir gazeteci için olağanüstü durumlarda nasıl davranması gerektiğini bilmenin önemine dikkati çeken Kasım, AA Haber Akademisinde verilen eğitimin bu açıdan çok değerli olduğunu söyledi.

DAEŞ'in bombalı saldırılarını haber yapmak için yaklaşık 2,5 ay önce Kerkük yakınındaki Tazehurmatu bölgesine gittiklerini belirten Kasım, kimyasal madde içeren bombalara maruz kaldıklarında yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Maske olmadan gitmek bizim için büyük hataydı. Eldivenlerin olması lazımdı. Bombalamanın yapıldığı yerde hiçbir şeye dokunmamak gerektiğinin bilincinde olmamız gerekiyordu. Çekim sırasında üzerimizde bulunan bütün elbiseleri anında çıkarıp bir şekilde imha etmemiz gerekiyordu. Tabii biz bunları bilmiyorduk. Ben olayın üzerinden iki gün geçtikten sonra bunun bilincine vardım ve ondan sonra imha edebildim."

Düşen mermilerden duman çıktığını, bombaların kimyasal madde içerdiğini de vücudunun kaşınmaya başlamasıyla farkettiğini aktaran Kasım, ne yapması gerektiğini bilmemenin sıkıntısını yaşadığını ve vücudunun kimyasallardan etkilendiğini vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23