• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pakistan ve Afganistan operasyon için anlaştı

Yeniakit Publisher
2014-12-17 17:06:00 -
Pakistan ve Afganistan operasyon için anlaştı

Pakistan ordu sözcülüğü, Taliban militanlarına yönelik ortak askeri operasyon düzenlenmesi konusunda Afganistan yönetimi ile anlaşıldığını açıkladı.

Pakistan Ordu Sözcülüğü, Taliban militanlarına yönelik ortak askeri operasyon düzenlenmesi konusunda Afganistan yönetimi ile anlaşıldığını açıklarken, Pakistan istihbarat kaynakları da teröristlerin Peşaver'deki okula düzenledikleri baskın sırasında Afganistan'la telefon görüşmesi yaptıkları bilgisini paylaştı.

Pakistan Ordu Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Afganistan'a ziyarette bulunan Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif'in, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile yaptığı toplantıda, iki ülkenin terörle mücadele konusunda ortak hareket etme konusunda anlaştıkları açıklandı.

Açıklamada, Afgan Devlet Başkanı Gani'nin Şerif'e, Afganistan topraklarında Pakistan'a karşı terör eylemi düzenleyenlerin yok edileceği teminatı verdiği aktarılırken, görüşmede ikilinin istihbarat paylaşımında bulunduğu belirtildi.

Afganistan hükümetinin Pakistan'a tam desteğini yinelediğine yer verilen açıklamada, iki ülkenin terörizme karşı ortak operasyon yapacağı kaydedildi.

Açıklamada, Orgeneral Şerif'in Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) Komutanı General John F. Campbell'le görüştüğü ve Pakistan sınırındaki güvenlik konularında bilgi aldığı ifade edildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Afganistan Devlet Başkanlığı Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada da görüşmede terör ve aşırılıklara karşı yürütülen çalışmaların ele alındığı belirtilirken, Gani'nin "Artık Pakistan ve Afganistan'ın sadıkça ve etkili bir şekilde terörle mücadele için ortak ve etkili eylemler yapmasının zamanı geldi" ifadesine yer verildi.

AFGANİSTAN'LA TELEFON GÖRÜŞMESİdi

Öte yandan Pakistan istihbarat kaynakları, teröristlerin Peşaver'deki okula düzenledikleri saldırı sırasında Afganistan'la telefon görüşmesi yaptıkları bilgisini paylaştı.

Terörle mücadele konusunda iki ülke arasında varılan mutabakat bir ilk olma özelliği taşıyor.

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı'na değerlendirmede bulunan Eski Pakistan Savunma Müsteşarı emekli korgeneral Asif Yasin Malik, her iki ülkenin kendi topraklarında Taliban'la mücadele ettiğini ancak ilk defa böyle bir karar aldıklarını söyledi. Malik, "Artık çare kalmamıştı. Ortak operasyon, teröristlerin yok edilmesi olumlu olacaktır" dedi.

Daha önceki dönemlerde Pakistan-Afganistan ilişkileri karşılıklı suçlamalar sebebiyle gergin seyrediyordu.

Afganistan'ın önceki devlet başkanı Hamid Karzai, Pakistan yönetimini Taliban militanlarını desteklemek ve barındırmakla suçluyordu. Buna karşılık Pakistan ise Pakistan Taliban Hareketi lideri Molla Fazllulah'ın 2009'daki Savat operasyonundan kaçarak Afganistan'a sığındığını ileri sürüyor ve Afganistan yönetimini Fazllulah'ın iadesi taleplerine kayıtsız kalmakla itham ediyordu.

Afganistan'da Eşref Gani'nin Devlet Başkanlığı görevine gelmesi ve Pakistan'ın Hakkani grubu dahil bütün Taliban militanlarına karşı Kuzey Veziristan'da sürdürdüğü askeri operasyonlar, iki ülke arasında yakınlaşmaya sebep oldu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23