• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paralel çete yargı kıskacında

Yeniakit Publisher
2015-05-28 07:55:00 - 2015-05-27 22:28:23
Paralel çete yargı kıskacında

Seçilmiş hükümete 17 ve 25 Aralık ihanet operasyonları sonrası deşifre olan Paralel devlet yapılanması, yargının kıskacı altına girdi. Emniyetten TÜBİTAK’a, yargıdan TİB’e kadar birçok kurumda “Fetullahçı terör örgütü” olarak bilinen Paralel Yapı’ya karşı yürütülen çökertme operasyonları, tüm hızıyla devam ediyor.

HABER MERKEZİ - Son dönemde, “Fetullahçı terör örgütü” olarak bilinen Paralel Yapı’nın devlet içindeki ağını çökertmeye yönelik pek çok soruşturma yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Paralel Yapı soruşturmasında, Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılması talebinin ardından farklı kurumlarda yapılanan söz konusu örgüte karşı yeni soruşturma ve operasyonlar başlatıldı. İşte adım adım o soruşturmalar ve operasyonlar…

YAPILANMANIN “TERÖR ÖRGÜTÜ” OLDUĞU KAYITLARA GEÇTİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda “devleti itibarsızlaştırıp iş yapamaz hale getirmek” algısı oluşturmak amacıyla, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şubesine ait bir otomobil, çeşitli malzemeler, bilgi ve belgeleri suç örgütlerine aktardığı öne sürülen 4’ü polis 7 kişi hakkında dava açtı. Başsavcılığın iddianamesinde, şüphelilerin, “Fetullahçı Terör Örgütü üyesi oldukları” belirtildi. Böylece, yapılanmanın adı “terör örgütü” olarak ilk kez kayıtlara geçmiş oldu. İddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

“BÖCEK” DÂVÂSINDA SAVCININ GÖRÜŞÜ BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine “böcek” olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasına ilişkin 13 kişi hakkında açılan davanın 6. celsesi geçtiğimiz günlerde yapıldı. Davada 2 sanık tutuklu yargılanıyor. “Böcek” davasıyla bağlantılı bir başka soruşturma dosyası ise halen savcının önünde bulunuyor.

TÜBİTAK’TA USULSÜZ İŞE ALIM

Paralel Yapı’nın en çok kadrolaştığı belirtilen yerlerden biri TÜBİTAK’da ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar arasında eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz’ın da bulunduğu bazı kişiler hakkında bugüne kadar 4 dava açtı. Palaz ile bazı TÜBİTAK görevlileri, iki kişinin kurumda işe başlatılmasında usulsüzlük yapmakla suçlanıyor. Öte yandan Palaz, dinleme cihazlarına ilişkin sahte bilirkişi raporu düzenlendiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme ile resmi belgede sahtecilik” suçuyla tutuklu bulunuyor.

YASADIŞI DİNLEME

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve TÜBİTAK görevlisi 28 kişi hakkında yürüttüğü soruşturmaya ilişkin iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Bu soruşturma kapsamında, 1’i TİB, 3’ü TÜBİTAK görevlisi, “Terör örgütüne üye olmak” ve “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçlarından tutuklu bulunuyor.

ASKERİ VE SİYASİ CASUSLUK

“Usulsüz dinleme” iddialarıyla ilgili 17’si polis 18 kişi hakkında, “askeri ve siyasi casusluk”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak”, “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği”, “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek” suçlamalarından açılan dava, halen Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor. “Bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği” iddiasıyla 17 kişi ise, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor. İleri sürülen iddianamede, sanıkların ayrı ayrı “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

KPSS’DEKİ USULSÜZLÜK İDDİALARI

KPSS’de usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma kapsamındaki operasyonlarda da 120’si devlet memuru 160 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 5’i kadın 60 kişi tutuklandı. İkinci operasyonda ise 29 ildeki 69’u devlet memuru 78 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı, bunlardan 67’sine ulaşıldı. Ulaşılamayan 11 şüpheliden 4’ünün halen yurtdışında bulunduğu bildirildi. Bu arada, 2010’daki KPSS’de usulsüzlük iddialarına yönelik operasyon kapsamında, “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ettiği gerekçesiyle “Fuat Avni” adlı Twitter hesabına yönelik soruşturma açıldı.

HÜKÜMETİ YIKMAYA TEŞEBBÜS

Paralel Yapı’nın usulsüz faaliyetlerine ilişkin “Sözde Kudüs Ordusu terör örgütü’’ soruşturmasında ise “terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “kurulan örgüte üye olmak”, “terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal ve askeri casusluk”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından çok sayıda kişi tutuklandı.

Paralel Yapı’ya yönelik son operasyon, 22 Mayıs’ta 19 ilde Konya merkezli düzenlendi. Soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 18 şüpheliden 5’i tutuklandı. Tutuklananlar arasında bulunan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün kardeşi Anadolu Atayün “Fetullahçı terör örgütü’ne üye olmak”, “Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek” ile suçlanıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23