• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pembe diye bir renk var mı?

Yeniakit Publisher
2016-08-29 10:13:00 -
Pembe diye bir renk var mı?

Renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algıdır. Ve aslında en sevilen renklerden olan pembe rengi aslında yoktur.

Renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algıdır. Ve aslında en sevilen renklerden olan pembe rengi aslında yoktur.

Bu algılama öyle ki, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik göstermektedir. Bu yansımalar renk tonu veya renk olarak adlandırılmaktadır. Özellikle kadınların favori rengi pembe her daim kadınlık, romantizm ya da bahar mevsimiyle özdeşleştirilir.

Ancak bilim insanları bu rengin gerçekte var olmadığını açıkladılar. Aslında araştırmacılara göre bu renk sadece aklımızda var. Pembe, spektrumun iki zıt yanında bulunan, kırmızı ve morun bir birleşimi olarak belirtilir iken, bu sebep ile kırmızı ve morun kaynaşmasına olanak sağlaması için gökkuşağı renklerini bükmeden doğada var olamayacağı belirtiliyor.

Araştırmacılara göre bu teorik olarak mümkün değil. Gözümünüzün ve beynimizin adeta inşa ettiği bir renk olarak pembeye ya da pembe bir nesneye baktığınızda aslında gerçek anlamda ışığın pembe dalga boylarını görmüyor olabilirsiniz. Bu renk, bilim insanlarına göre pembe olarak görünüyor çünkü ışığın diğer dalga boyları pigmentler tarafından emilirken belli dalga boyları yansıtılıyor. Bu yüzden aktarıcı değil, yansıtıcı bir renk olan pembeyi görebilirsiniz. Beyin onu objelerden sıçrayan ışığını adeta tercüme ediyor.

Bilimsel bir radyo programı olan Radiolab sunucusu bu bilmeceyi açıklarken pembeyi uydurulmuş renk olarak tanımlıyor. Renklerin algıya olan etkisi ise şu şekilde: İki ana rengin karışımı ile ortaya çıkan ara renk, karışıma katılmayan ana rengin tamamlayıcısı olur. Kırmızı için yeşil, mavi için turuncu, sarı içinse mor tamamlayıcı renk işlevi görür. Aynı zamanda birbirlerine karşıt olan bu renkler birlikte kullanıldıklarında da denge oluştururlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23