• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şaşırtacak bir başarıya artık hazırız

Yeniakit Publisher
2014-11-01 09:09:00 - 2014-11-01 07:56:47
Şaşırtacak bir başarıya artık hazırız

Emtia, gıda ve enerji fiyatlarının gerilediğine dikkat çeken TCMB Başkanı Erdem Başçı, “2015 topyekûn enflasyonla mücadele yılı olacak. Başarı sağlama imkanımız da bu defa çok yüksek. Şaşırtan sonuçlar elde edilebilir. Şartlar oluşursa kısa vadeli faizlerde ölçülü bir indirim yapabiliriz” dedi

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “2015 topyekûn enflasyonla mücadele yılı olacak. Başarı sağlama imkanımız da bu defa çok yüksek. 2015 başlarından itibaren enflasyonda belki de bizleri bile şaşırtan bir başarı elde edebiliriz” dedi.

Başçı, bu yılki dördüncü enflasyon raporunu açıklamasının ardından ekonomistlerin ve basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türkiye’nin reel kur endeksinin denge değeri için çok farklı cevapların verilebileceğini ifade eden Başçı, kendilerinin reel kur konusunda Türk Lirası’nın aşırı değerli olmadığını düşündüklerini söyledi.

LİRA’NIN SEYRİ DAHA İSTİKRARLI

Bazı piyasa oyuncularının filtreleme yöntemlerini kullanabileceklerini, bazılarının döviz kurlarının emtia fiyatlarıyla olan bağlantılarını düşünebileceğini belirten Başçı, “Bu şekilde bakıldığında Türk Lirası son dönemde benzer ülkelere göre daha istikrarlı seyretti” dedi.

Sadece para basarak ve sadece para politikasıyla büyüme sağlanamayacağına işaret eden Başçı, “Nitekim de sağlanamıyor, bütün dünyada bunu görüyoruz. Ama Merkez Bankası’nın da büyümeye yapacağı bazı katkılar var. Orada kurumsal çerçevede bir değişiklik yapmaya ihtiyaç yok. Çünkü kurumsal çerçeve şu anda iyi” dedi.

HERKES İKNA OLMALI

Gıda enflasyonu konusunda Merkez Bankası’nın yapabileceği fazla bir şey bulunmadığını ama Hükümet’in hem yapısal hem de konjonktürel olarak yapabileceği çok iş olduğunu dile getiren Başçı, Gıda Arz Güvenliği Komitesi’nin bu konudaki güzel haberlerden biri olduğunu söyledi.

Başçı, Gıda Arz Güvenliği Komitesi ve Finansal İstikrar Komitesi’nin Merkez Bankası ile Hükümet ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde kurulmasını sağladığını ifade etti. “Enflasyonda belirgin düşüş nedir? sorusuna ise Başçı, “Enflasyonla ilgili belirgin düşüş, sizlerin enflasyonun düşeceğine ikna olmanızdır. Yani bütün analistlerin, ekonomistlerin, vatandaşların, herkesin enflasyonun düşeceğine ikna olmasıdır ve anketlerde sorduğumuz zaman cevapların artık aşağı gelmesi lazım. Bu şekilde bakıldığında yüzde 8,9 bu yıl sonu için, yüzde 6,9 da gelecek yıl sonu için henüz belirgin olmayabilir. Daha iyi bir profili amaçlamamız gerekir” cevabını verdi.

DURUŞ AŞAĞI YÖNLÜ

Politika faizini yüzde 8,25’ten aşağıya çekecek faktörlere ilişkin bir soru üzerine Başçı, “Yüzde 8,25 kesinlikle değişmez diye bir görüşümüz yok. Uzun vadede faizlere bakarsanız, öyle bir küresel gelişme olur ki uzun vadeli faizler ciddi bir şekilde düşer. Bizim de yatay bir getiri eğrisi için bir miktar ölçülü bir indirime ihtiyacımız olabilir. Olursa onu da kurul toplantısında değerlendirebiliriz. Esnekliğimizi kaybetmedik, aşağı yönlü esnekliğimiz var. Ama çok fazla değil ölçülü bir esnekliğimiz var. Getiri eğrisini yatay tutmamız gerekir” ifadelerini kullandı.
Başçı gelen eleştirilere de, “Merkez Bankası’na yapılan eleştirilerden genellikle memnunuz. Her bir eleştirinin kimden gelirse gelsin bir haklılık payı var. Bu haklılık payı nedir? Bizim burada gözden kaçırdığımız bir husus var mı? Ne yönde bir eleştiri geliyor? Dikkatli değerlendiriyoruz” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23