• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savunmada ihtiyacın yarısını karşılıyoruz

Yeniakit Publisher
2014-08-30 08:00:00 - 2014-08-29 22:24:53
Savunmada ihtiyacın yarısını karşılıyoruz

Piyada tüfeğinden uzun menzilli füzelere, yer ve hava savunma araçlarına kadar birçok ürünü hayata geçiren Türkiye, kendi savunma ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılarken uluslararası savunma sanayiinde ön sıralarda olan ülkelere silah satar hale geldi. Dünyanın en büyük savunma firmaları listesinde artık Türkiye’nin Aselsan’ı ile Tusaş’ı da yer alıyor

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye’nin savunma sanayi ihtiyacının yüzde 50’den fazlasını yerli kaynaklardan karşıladığını söyledi.

Demir, basın toplantısında, sektörde şu anki artış oranlarıyla 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını, hedeflerin yakalanabilmesi için radikal değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

Teknolojide ileri, ilk 10 ekonomi arasında yer alan veya savunma sanayi ürünleriyle önde gelen ülkelerin Türkiye için artık sadece pazar olmadığını ifade eden Demir, “Bu çok önemli. Türkiye artık ürün satılabilecek bir ülke değil” dedi.

RAKAM VERMEK ZOR

Demir, “Biz oran olarak yüzde 50’nin biraz üzerinde ifade ediyoruz. Bu tür ihtiyacı karşılama oranlarını verirken hassas rakam vermenin zorlukları var. Üründeki alt kıvrımların ne kadarını yerli yabancı ayrımı yapacağınızın limiti çok karmaşık. Uzun vadede ihtiyacımız olan ürünlerin her alt kıvrımındaki bileşenin ihtiyaç halinde Türkiye’de yapılabilirliğini garanti altına almak savunma sanayi stratejilerimizin önde gelen unsurlarından biri” diye konuştu.

Mehmetçik Piyade Tüfeği Projesi’yle ilgili soruyu da Demir, “Piyade tüfeğimiz şu anda birliklerimize dağıtıldı. Birliklerimiz bunları test kullanımına tabi tutuyor. ” cevapladı.

SATIŞLA İLGİLİ KANUN YOK

Demir, savunma sanayisinde devlet desteğine ilişkin soru üzerine, savunma sanayinin ihracatının herhangi bir ürünün pazarlaması ve ihracatı gibi olmadığını aktararak, “Şu anda bünyemizde devletten devlete satış ile ilgili bir kanunumuz yok” dedi.

Bir gazetecinin, müsteşarlığın uzun menzilli füzeye yönelik açıklamasına ilişkin sorusu üzerine Demir, ihale yapıldığında bir sıralama yapıldığını ve birinci gelen ülke ile sözleşme yapmak üzere görüşmelerin devam ettirildiğini, Rusya’nın da bu konuda teklif veren ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş de Türkiye’nin hafif silahlarda ABD’nin ithalatında şu anda 4. sırada olduğunu belirterek, “Demek ki teknolojimiz, fiyatımız iyi ve markalaşmaya başladık” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23