• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sinop'ta nükleer santralin kurulacağı tarih belli oldu

Yeniakit Publisher
2015-05-27 20:14:00 - 2015-05-27 20:15:28
Sinop'ta nükleer santralin kurulacağı tarih belli oldu

Sinop'ta nükleerden ilk elektriğin alınacağı tarih belli oldu. Akkuyu'dan sonra Türkiye'de kurulacak ikinci nükleer santral olan Sinop nükleer santralinden ilk elektrik 2023 yılında alınacak.

Türkiye ile Japonya arasında, "Türkiye'de Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma ile Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesine Dair İşbirliği Zaptı" imzalandı.

Bakanlar Kurulu'nun kabul ettiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı Milletlerarası Andlaşma'ya göre Sinop'ta ya da şartların gerektirmesi durumunda başka bir yerde nükleer santral kurulacak. Santralin kurulacağı ormanlık araziler dâhil alan, mülkiyeti hariç olmak üzere bedelsiz devredilecek. Projede Türk şirketleri de görev alacak. Santrali inşa edecek proje şirketinin yüzde 51'i Japonlara, yüzde 49'u Türkiye'ye ait olacak. Nükleer santral için Mitsubishi Heavy Industries'in teknolojisi kullanılacak.

Japonya Hükümeti, Proje için gerekli olan finansmanın uygun Japon finans kurumları, özellikle Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası ve Nippon İhracat ve Yatırım Sigortası tarafından sağlanmasını güçlü bir şekilde destekleyip teşvik edecek. Bu finansman sağlandığında, yararlanma usullerinin yanı sıra şartları ve koşulları, Proje Şirketi ile uygun Japon finans kuramları arasındaki finansman anlaşması ile belirlenecek.

Nükleer santral ATMEA1 reaktör tipinde dört üniteden oluşacak. Projenin maliyeti proje finansmanı şeklinde (%70) borç ve Japon Konsorsiyumu ve EÜAŞ ve/veya Türk Konsorsiyumu tarafından (%30) öz sermaye katkısı kombinasyonu yoluyla finanse edilecek.

İLK ELEKTRİK 2023

Dört ünitenin işletmeye alınma yılları sırasıyla ünite 1 için 2023, ünite 2 için 2024, ünite 3 için 2027 ve ünite 4 için 2028 olarak belirlendi. Türkiye Japonların kuracağı santralden en az 20 yıl elektrik alacak, fiyatı, 20 yılın ortalaması olacak. Tarife fizibilite çalışması sonucuna ve fiyat ayarlama mekanizmasına tabi bulunacak.
Türkiye'yi temsilen EÜAŞ proje şirketinde, özsermayenin yüzde 49'una, Japonya ise yüzde 51'ine sahip olacak. Kullanılmış yakıt ve radyoaktifin ortadan kaldırılması Türkiye'nin sorumluluğunda bulunacak.
1100 Megavat elektrik gücünde olacak santral, çevreye daha duyarlı, daha az atık üretiyor. Santral, uçak çarpmalarına karşı zırhlı koruma kabına sahip olacak ve binalar ile ciddi kazaların etkilerini azaltacak şekilde yapılacak. Hükümet proje için alternatif bir saha önerebilecek.

SİNOP'A YAPILACAK NÜKLEER SANTRAL İÇİN SIRAYA GİRDİLER

Öte yandan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santralle ilgili yabancı yatırımcıların sıraya girdiğini açıkladı. EÜAŞ'ın santralde % 35 payı olduğunu belirten Yıldız, "Japonlar bizimle çalışmak istiyor ama Ortadoğu'dan da talepler geliyor" dedi. Bakan Yıldız, "Akkuyu'da Ruslar var. Sinop'ta ise Japonlar bizimle çalışmak istiyorlar. Ancak talep de alıyoruz. Görüşmelerimiz var" diye konuştu.

YASA DEĞİŞMESE GERİYE GİDERDİK

Türkiye'de yatırımcıların önüne çıkan engeller olduğunu anlatan Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "46 yatırım isteği var. Enteresandır, 46 da itiraz var. 13 bin MW'lık kaynak durduruldu. Davaların bir kısmı bitti ancak bu 3 yılımızı geriye atmak demek. Şu an yasal altyapıyı düzenlemeseydik, 2012'deydik. Hangi enerji kaynağı ne olursa olsun; 'nükleer patlıyor, kömür isli paslı, rüzgâr kuşları öldürüyor, güneş tarlalarımızı mahvediyor, doğalgaz zaten ithal, jeotermal yeraltını etkiliyor.' Hangi enerji kaynağı olursa olsun yapılan itirazın Türkiye'nin kalkınmasını vurduğunu bilmeniz gerek" dedi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23