• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tacikistan'da Rusça soy isim yasaklayan yasa kabul edildi.

Yeniakit Publisher
2016-05-01 20:54:00 -
Tacikistan'da Rusça soy isim yasaklayan yasa kabul edildi.

Tacikistan radikal bir karar alarak, yeni doğan çocuklara bundan böyle soyadlarına "ov", "ova", "oviç" ve "ovna" gibi Rusça aidiyet ekleri kullanılmasını yasakladı.

Tacikistan'da vatandaşların soyadlarında aidiyeti belirten Rusça ekleri kullanması yasaklandı. Ülkede soyadlarında ve baba adlarında "ov", "ova", "oviç" ve "ovna" gibi Rusça aidiyet eklerinin kullanmasını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Yasa uyarınca vatandaşlar bundan böyle soyadlarında Rusça yerine Tacikçe aidiyet ekleri kullanacak.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın mart ayı sonunda onayladığı "vatandaşların medeni durumunun tescili” yasasına göre, vatandaşlar artık soyadlarında "zad", "zade", "i", "iyan", "far" gibi aidiyet ekleri yer alabilecek.

Yasa, yeni doğan çocuklara, onur kırıcı isimlerin verilmesini de yasaklıyor. Tacik ebeveynler bundan sonra çocuklarına hayvan ve nesne adlarını çocuklarına isim olarak veremeyecek. Yasayla vatandaşların soyadlarında yanlış anlaşılmalara neden olabilecek "molla", "halife", "hoca", "şeyh", "emir", "sofi" gibi eklerin kullanmasına da engel getirildi.

Adalet Bakanlığı yetkilisi Celaleddin Rahimov, daha önce soyadı Karimov olan birinin, bundan sonra Tacikçe aidiyet ekinin kullanarak soyadını "Karimzad" veya "Karimzade" şeklinde yazacağını ifade etti. Bazı vatandaşların soyadlarında Rusça ekleri kullanma konusundaki ısrarı üzerine bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Rahimov, amaçlarının ülkede soyadlarını Tacikçeleştirmek olduğunu vurguladı.

Daha önce soyadı Rahmanov olan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2007 yılında soyadındaki "ov" ekini çıkarmıştı. Rahman'ın ardından diğer üst düzey Tacik yöneticiler de soyadlarındaki Rusça ekleri atmıştı. Tacikistan parlamentosu ocak ayında "vatandaşların medeni durumu tescili" ve "aile" yasalarında değişiklikliği kabul ederek, onaylamak üzere Cumhurbaşkanı Rahman'a sunmuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Eski SSCB’de rejimin asimlasiyon politikasının gereği olarak Rus olamayan milletlerin adlarına Ruslara özel olan “ov, ev ve iç” ekleri kullanılırdı. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23