• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’nin NASA’sı kuruluyor

Yeniakit Publisher
2015-02-27 08:06:01 - 2015-02-27 08:06:01
Türkiye’nin NASA’sı kuruluyor

Türkiye tarihinde bir ilke daha imza atılacak. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türk Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla ilgili somut adımın bu yıl atılacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara’da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) toplantısında Türkiye’nin uzay araştırmaları konusunda çalışmalar yürütecek bir ajansın kurulacağı haberini verdi.

İSTİKBAL GÖKLERDE

Elvan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen “7. Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri” töreninde konuşmasında, Hakkari Havalimanı’nın açılışını Mayıs ayı sonunda gerçekleştireceklerini, 4G ile ilgili ihale sürecini başlattıklarını, en geç seçimden sonra Türk Uzay Ajansı’nı kuracaklarını söyledi.

Bakanlığın 13 yıllık yatırımlarının 260 milyar liranın üzerinde olduğunu anlatan Elvan, söz konusu yatırımların karayolunun yanında farklı alanlara kaydırılacağını belirtti.

Türk Uzay Ajansı ile ilgili kanun tasarısı taslağını Başbakanlığa sevk ettiklerini belirten Elvan, “Vakit olması halinde seçimden önce, olmaması halinde ise seçimden sonra Türk Uzay Ajansı’nı kuracağız. Bu alanda çalışan dünyadaki bilim adamlarıyla toplantı yaptık, onların görüş ve düşüncelerini aldık. Bu konuda da somut adımımızı 2015’te atacağız” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YİNELENMEYEN KALMADI

Vatandaşların ulaşım altyapısında öncelikli taleplerinin hızlı tren olduğunu belirten Elvan, “Hangi ile gidersek gidelim vatandaşlarımızın öncelikli olarak bizden talebi ‘biz ilimize hızlı tren istiyoruz’ şeklinde oluyor” ifadesini kullandı. Yıl sonu itibarıyla yenilenmeyen bir kilometrelik demiryolu hattının kalmayacağını ifade eden Elvan, “Bunun anlamı 20-30 kilometre hızla giden trenler yerine artık saatte 140 kilometre hızla giden trenler gelecek” diye konuştu. Yüksek Hızlı Tren setlerinin imalatının Türkiye’de yapılacağını, buna ilişkin ihale düzenleneceğini anlatan Elvan, “Burada şu şartları koşuyoruz. Bir, üretimi Türkiye’de yapacağız, iki, minimum yüzde 53 yerli katkı olacak, üç, mutlaka bir yerli firma ile ortaklık yapacaksın. ‘Bu üç şartı taşımak şartıyla Türkiye’de yüksek hızlı tren seti imal edebilirsin biz de Bakanlık olarak satın alabiliriz’ diyoruz. Yüksek Hızlı Milli Trenimizin imalatı yönündeki çalışmalar devam ediyor. 2019 itibarıyla kendimize ait YHT milli trenimizi raylara indirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23