• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yemen için 'insani acil durum' ilan edildi

Yeniakit Publisher
2015-07-01 22:12:00 -
Yemen için 'insani acil durum' ilan edildi

BM, Yemen'de temel insani ihtiyaçlara ulaşmada yaşanan sıkıntı nedeniyle üst düzey acil durum ilan etti.

Birleşmiş Milletler, 26 Mart'tan bu yana Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı düzenlediği Yemen'de temel ihtiyaçların karşılanamaması nedeniyle "insani acil durum" kararı aldı.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien başkanlığında toplanan BM kuruluşlarının temsilcileri, ülkedeki insani durumun aciliyetini göz önünde bulundurarak Yemen'de 6 ay süreliğine en üst düzey olan 3. seviye acil durum kararı aldı.

Karar dolayısıyla tüm BM kuruluşları bu ülkedeki insani krize çözüm bulabilmek için personel ve fonlarını seferber edecek. BM, halen Irak, Suriye ve Güney Sudan'da da 3. seviye acil durum uygulamasında.

BM rakamlarına göre, Yemen'de nüfusun yüzde 80'ini geçen 21 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç. 13 milyon kişi gıdaya ulaşma sorunu yaşarken 9.4 milyon kişi ise temiz su sıkıntısı çekiyor.

Ülkenin güneyinde ve Suudi Arabistan sınır bölgelerinde sıtma, kolera ve diğer bulaşıcı hastalıklar görülüyor. Ülke genelinde en az 160 sağlık kuruluşu, güvenlik sorunu, yakıt sıkıntısı ve diğer eksiklikler nedeniyle kapanmış durumda.

Çatışmalara "insani ara" çağrısı

BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'deki taraflara, ülkeye insani yardım ulaştırılabilmesi için çatışmalara ara vermeleri çağrısı yapmıştı.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed de, ramazan sonuna kadar çatışmaların durdurulmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtmişti.

Koalisyon güçlerinin Yemen limanlarını kontrol etmesi ve devam eden hava operasyonlarının ülkeye insani yardım ulaştırılmasına sekte vurduğu belirtiliyor.

(AA)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23