• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yunan lider Çipras'ın Türkiye mesajı

Yeniakit Publisher
2015-01-30 15:49:00 - 2015-01-30 16:07:48
Yunan lider Çipras'ın Türkiye mesajı

Yunanistan'da seçimden zaferle ayrılan SYRİZA'nın lideri Başbakan Aleksis Çipras, Türkiye ile beraber yürüyeceklerini söyledi.

Seçime girdiği günden beri dünya onu konuştu. Tarihi seçimden zaferle ayrıldı ve ülkenin 150 yıl sonra en genç başbakanı oldu. Sabah'a konuşan Yunan lider Aleksis Çipras, ülkesinin Türkiye ile dostluk köprüsünde beraber yürüyeceğini söyledi.

Yunanistan'ın 1876'dan bu yana en genç ve "en solcu" Başbakanı Aleksis Çipras'a yaklaşmak pek kolay değil. Bu, kibirliliğinden değil; -tam aksine- sadece dünya basınının göbeğine oturmasıyla aniden trafiğinin yoğunlaşmasından kaynaklanıyor. 2009 seçimlerinde yüzde 4 alan sol eğilimli bir partinin 2015 seçimlerini yüzde 36 ile kazanarak, üstelik ülkenin en zor döneminde iktidara gelmesi, o parti liderinin sorumluluk yükünü iyice artırıyor.

AYKIRI YAŞAM TARZI

"Kravatsız; sol söylem; ateistlik" gibi Yunan Başbakanlık geleneklerine aykırı yaşam tarzı ile magazin haberciliğin de dikkatini çeken Çipras, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorunu gibi "hassas" konulara nasıl yaklaşıyor?

İşte o röportaj:

- Avrupa Birliği'nde başta olmak üzere, seçilmenizle ilgili yoğun endişeler var. Heyecanla, Yunanistan'ın borçları konusunda atacağınız ilk adımı bekliyorlar. Onlara yanıtınız nedir? Bu müzakerelerde atacağınız ilk adımlar neler olacak?

''AVRUPA ZAFERİMİZİ KABUL ETTİ''

Avrupa'daki endişelerle ilgili görüşünüze katılmıyorum.Avrupa'nın, Yunanistan'da SYRİZA'nın beklenen zaferini uzun zamandır kabul etmiş olduğuna inanıyorum; hatta birçok kişi olumlu bir şekilde bunu ifade de etmiştir. Amacımız borç konusunun Avrupa düzeyinde görüşülmesidir. Bu nedenle belirlenmiş gündem üzerinde fikir birliğine varmış olan tüm güçlerle temasa geçmeyi hedefliyoruz.

- Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde girişimleriniz ne yönde olacak?

''KOMŞULAR İLE İLİŞKİLER''

Büyük jeopolitik değişimlerin yaşandığı bir dönemde, önemli engeller ve krizlere sahne olan bir bölgede bulunuyoruz. İlerici siyasi hareketlerin, bu meselelerle ilgili müzakereleri, milliyetçi veya maceraperest güçlerin eline bırakarak sadece sosyo-ekonomik meselelere eğilmesi tarihi bir yanlış olurdu.SYRİZA'nın kuruluş manifestosu da uluslararası hukuk çerçevesinde, komşu ülkelerle olan anlaşmazlıkların, barış yoluyla çözümünü etkin şekilde destekleme konusunda açık ve nettir.

''TÜRKİYE İLE GÜVEN BAĞLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR''

Yunanistan'ın genel olarak Türkiye'yle olan ilişkisiyle ilgili ise, ekonomi, kültür, turizm, eğitim, göç, taşımacılık, enerji ve çevre konularında işbirliğinin geliştirilmesini özellikle önemli bulmaktayız ve bu konular üzerine dikkatle eğileceğiz.

SYRİZA, Türk-Yunan ilişkilerinin en zor dönemlerinde bile 2 ülkenin barış yanlısı hareketlerinde etkin rol oynayarak Türkiye ile güven bağlarının geliştirilmesine olan ihtiyacı dile getirmiştir. Gerçekten bu yönde ileri doğru bir adım daha atabilmenin tek çaresi, egemen haklara ve iyi komşuluk ilkesine saygılı davranmaktır.

- Kıbrıs meselesinin çözümüne herhangi bir şekilde katkıda bulunabilir misiniz? Bir girişimde bulunacak mısınız?

KIBRIS'TAKİ BARBAROS GEMİSİ

Kıbrıs meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu Kıbrıs halkı, Yunanistan, Türk-Yunan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için büyük önem taşımaktadır. Biz kendi adımıza, tek yönetimli, tek uyruklu ve tek bir uluslararası kimliğe sahip 2 bölgeli, 2 toplumlu bir federasyon için, Birleşmiş Milletler'in kolaylaştırıcılığında ve aldığı kararlar temelinde, 2 toplumlu görüşmeleri desteklemekteyiz. Adada karşılıklı güvenin artırılmasını da etkin şekilde desteklemeliyiz. Fakat bunun gerçekleşmesi, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi ve kıta sahanlığında, Türkiye'ye ait "Barbaros" gemisi aracılığıyla Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemen haklarının ihlal edilmesi gibi faaliyetlerle hayli güçleştirilmektedir. Geminin bölgeyi terk etmesi ve görüşmelerin yeniden başlaması için tüm diplomatik kanalların açık kalması çok büyük önem taşımaktadır.

- Türkiye ve Avrupa'da birçok kişiye umut verdiniz. Onlara bir mesajınız var mı? Ne umut etsinler?

''TÜRKİYE İLE DOSTLUK KÖPRÜSÜ''

Yunanistan ve Türkiye'deki gençlerin ortak değerlere ve ortak umutlara sahip olduğuna inanıyorum. Bu ortak değerler, halklarımız arasında bir dostluk köprüsü daha teşkil etmektedir. Onlara söylemek istediğim bu köprü üzerinde yürümeye devam ederek, 2 halk arasında barış, onur ve dostlukla bezenmiş bir geleceğe inanmayı elden bırakmamalarıdır. Ben bırakmayacağım.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23