• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şeyh Bedreddin kimdir?

Varidat, Camiu’l-fusulin, Letai'fü’l-işarat, Teshil, Meserretü’l-kulüb, Ukudü’l-cevahir, Çerağu'l-fütuh, Nurü'l-kulub eserlerinin yazarı olan Şeyh Bedrettin, 1420 yılında Serez'de idam edilmiştir.

Şeyh Bedreddin

Şeyh Bedreddin, 1359 yılında Edirne yakınlarında bulunan Simavna kasabasında doğdu. Bursa'da dönemin ünlü hocalarından biri olan Koca Mahmud Efendi'den dersler aldı. Daha sonra Konya, Suriye Kahire, Tebriz ve Kazvin'e giderek öğrenimini sürdürdü. Bu sırada Memlük Sultanı Berkuk'un oğlu Ferenc'in hocalığına tayin edilerek kendisine eğitim vermeye başladı. 1397'de şeyh olduktan bir müddet sonra da Anadolu'ya dönerek çeşitli bölgelere seyahatler düzenledi. 1402'de başlayan Fetret Devri sırasında da Edirne'de kendi hükümdarlığını ilan etmiş olan Musa Çelebi tarafından kazasker olarak vazifelendirildi. Ancak Mehmet Çelebi, ülkede düzeni ve asayişi sağlayınca görevinden alınarak İznik'e gönderildi. Bunun üzerine Şeyh Bedreddin, eski müritleri olan Börklüce Mustafa ile Torlak Kemal'in farklı yerlerde faaliyetlerini arttırdıklarını duyunca hacca gitmek bahanesiyle Kastamonu'ya geçmiş, buradan da Karadeniz yoluyla Eflak voyvodasının yanına gitmiştir. Silistre, Dobruca ve Deliorman bölgelerinde de görüşlerini yayarak çok sayıda taraftar kazanmıştır. Daha sonra Osmanlı Devleti'ne karşı bir isyan başlatmıştır. Fakat bu girişiminin sonucunda yakalanarak padişahın bulunduğu Serez'e gönderilmiştir. 1420 yılında da burada idam edilmiştir. 1961'de de kemikleri, Divanyolu'ndaki II. Mahmut Türbesi haziresine defnedilmiştir.

Eserleri 

Şeyh Bedrettin'in ölümünün ardından eserlerinin birçoğu gizlenmiş veya kaybolmuştur. Menakıbnameye göre 48, başka kaynaklara göre 38 yapıtı bulunmaktadır. 

Varidat, Camiu’l-fusulin, Letai'fü’l-işarat, Teshil, Meserretü’l-kulüb, Ukudü’l-cevahir, Çerağu'l-fütuh, Nurü'l-kulub


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23