• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

DOST Birliği

22 Şubat 2017
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Hakkını vermek lazım. Sofya yönetimi, oldukça sıkı bir mali disiplin uyguluyor. 2016’daki ekonomik büyüme, beklenenin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik, 2009 yılından bu yana, en düşük seviyede. Gelirlerde, nispi bir artış gözleniyor. Ülkenin, AB mevzuatıyla uyumlu bir görüntüsü de var.

Siyasi istikrarsızlığa ve kaygan ekonomik zemine rağmen böyle bir görüntü var. Fakat ne derler bilirsiniz: Dışı seni yakar, içi beni.

Bulgaristan’ın, bu olumlu göstergelere rağmen, birçok kronik sorunu var. Ülke genelinde yaygın olan rüşvet, yolsuzluk ve yasadışı örgütlenmeler bu sorunların en başında yer alıyor.

Bulgaristan’ın Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in bir mülakatta söylediği şu sözler her şeyi özetliyor: “Yolsuzluk ve suç oranlarıyla mücadele önlemlerinin artırılması gerekiyor.”

Bir diğer kronik sorun da yoksulluk. Bulgaristan, en fakir AB ülkesi olma özelliğini koruyor. Halkın alım gücü çok düşük seviyelerde.

Sorunlar, ekonomiden ibaret değil. Ülkedeki etnik ve dini barış tehlike sinyalleri veriyor. Ayrımcılık ve nefret suçları her geçen gün artıyor. Aşırı milliyetçi söylemler ve ırkçı saldırılar endişe verici boyutlarda. Azınlık haklarında gerileme emareleri de görülüyor.

Türk azınlığın, Türkçe siyasi propagandasına müsaade edilmiyor. Kısa yazılışı Türkçe bir kelime diye, DOST partisinin tescili bir süre engellendi. İslam’a, Müslümanlara ve camilere yönelik saldırılar sistemli ve rutin bir hale geldi. Romanların toplumsal hayata kazandırılması adına hiçbir somut adım atılmıyor.

Mustafa Akar, “İyi niyetli insanlar asla işin içinden çıkamazlar” diyor.

Ülkenin gidişatı, halkın kafasını karıştırıyor. Siyaset kurumuna yönelik güvensizlik hızla artıyor. 2012-2017 yılları arasında üç kez sandık başına gidilmesi, seçimlere katılım oranının gittikçe azalması ve 1997 yılından beri, hiçbir partinin üst üste iki kez hükümeti kuramaması tam da bu sebeplerdendir.

Siyasetçilerin de kafası karışık. Batı ile Rusya arasındaki rekabetin tesirinde kalan Bulgaristan, değişken bir dış politika izliyor. Daha doğrusu bir sağa, bir sola savruluyor.

Bulgarlar, Ruslara karşı geleneksel bir sempatiye sahipler. Ülkenin Türk kökenli nüfusu ve ikili ticaret hacmi, Türkiye ile iş birliğini de zorunlu hale getiriyor. AB politikalarına aykırı bir duruş sergilemeleri de mümkün değil. Schengen ve Avro bölgesine dâhil olamayan ve Güney Akım Projesi’ni kaybeden Sofya yönetimi, ne yöne döneceğini şaşırmış durumda.

Bulgaristan, böylesi bir ortamda, 26 Mart 2017 tarihinde yeniden sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Ülkeye yön tayin edecek anahtar, her zaman olduğu gibi, Türklerin elinde.

Muhammed İkbal ne güzel söylüyor: “Harekette birlik olmazsa, fikirde birlik faydasızdır.”

Üyelerinin büyük bölümü Türklerden oluşan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi-HŞHP ile Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi-DOST, bu sorumluluğun bilinciyle, sandığa “DOST Birliği” adı altında birleşerek gidecekler.

İbrahim Tenekeci şöyle söylüyor: “İyi niyetin kaderi, çoğunlukla, kötüye kullanılmaktır.”

Yıllarca HÖH’e oy verenlerin geldikleri nokta budur. HÖH’ün yalan ve ihanetlerinden illallah diyenler, artık tercihlerini DOST Birliği’nden yana yapıyorlar. 19 Şubat’taki ara yerel seçimlerin ilk tur neticeleri de bunu gösteriyor. Rusçuk’a bağlı Loçova (Goldjevo) Beldesi’nde DOST Partisi adayı Mustafa Yahya ipi önde göğüsledi. İnşallah, 26 Şubat’ta aynı sonucu tekrarlayacaktır.

Elbette asıl hedef, erken genel seçimde, DOST Birliği’ni güçlü bir şekilde Bulgaristan Halk Meclisi’ne göndermektir. Bu doğrultudaki ilk adım Bulgaristan dışında oy kullanacakların, 28 Şubat 2017’ye kadar, Merkez Seçim Komisyonu’nun internet sitesi üzerinden beyanname vermesidir. İkinci adım ise DOST Birliği’ni desteklemektir.

Sadi Şirazi haksız mı: “Dost dostu gerçekten severse, düşman ne yapabilir?”

Vakit, dostu ve düşmanı ayırt etme vaktidir. 

Vakit, birlik vaktidir. 

Vakit, “DOST Birliği” vaktidir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23