• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

Kıbrıs’taki sivilce

23 Temmuz 2017
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Güney sularımızın ortasında, bir sivilce gibi duran ve uzun yıllardır cirmi olmasa da huzursuz eden Kıbrıs meselesi, Rumların masadan bir kez daha kaçmaları yüzünden, yılan hikâyesi olmaya devam ediyor.

Avrupa’nın şımarık ve parazit çocuğu Yunanistan’ın uzantısı bir Rum toplumunun, Türklerle birlikte üzerinde yaşamakta oldukları Kıbrıs adası, 1571 tarihinde Osmanlı topraklarına katılmıştı.

Donanmamız, 1 Temmuz 1570’te Kıbrıs adasına varıp, Limasol Limanı’na demirlemiş, ertesi günü karaya asker çıkarılmış ve civardaki Lefteri Kalesi, hiçbir direnme göstermeden teslim olmuştu. Girne Kalesi 9 Temmuz’da alınmış, 22 Temmuz’da kuşatılan Lefkoşe Kalesi 9 Eylül’de fethedilmiş, 18 Eylül’de ise Magosa Kalesi kuşatılmıştır.

Deniz mevsiminin geçtiği Ekim ayında, kuşatma ablukaya çevrilerek, Osmanlı donanması 6 Ekim’de İstanbul’a hareket etmiştir.

Ertesi yıl Mayıs ayında, donanma-i hümâyûn tekrar gelmiş, Kıbrıs Serdarı Lâla Mustafa Paşa’ya top ve mühimmat getirmişti.

Son derece müstâhkem olan Magosa Kalesi, tekrar sıkıştırılmaya başlanmış, uzun ve kanlı çarpışmalar sonunda, 1 Ağustos 1571 tarihinde alınmış; böylece Kıbrıs adasının fethi tamamlanmıştı.

Yüzyıllar sonra, ölüm döşeğindeki imparatorluğun İngiliz’e terk etmek zorunda kaldığı, ondan da Yunanistan’ın adadaki uzantısı Rumlara geçmek üzere olan Kıbrıs’ta; Türkleri yok etme hareketine tahammül edemeyerek, o günün bütün imkânsızlıklarına rağmen, koalisyon ortağı MSP ve rahmetli Necmettin Erbakan’ın sayesinde gerçekleşen 1974 Kıbrıs Harekâtı ile adanın kuzeyinde soydaşlarımıza yaşama alanı kazandırılmıştı.

O gün bugündür, batı ile ilişkilerimizde, temcit pilâvı gibi sürekli masaya getirilen Kıbrıs meselesinin tarihçesi kısaca budur.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23