• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Benden Tarihe Haberler

24 Temmuz 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki kitabımız, Sebil Yayınlarından. Eserin adı; “Benden Tarihe Haberler”. Müellifi ise Kadir Mısıroğlu.

“Kırkbir Görgü Şahidinden Naklen” üst başlıklı kitapta, bazı yakın tarihçilerin ya görmedikleri yahut görmek istemedikleri isimlerle yapılan hasbihaller var.

Kadir ağabey de yaptığı sohbetlerde dinlediği ve duyduğu her şeyi yazmamış tabi. Yazmama sebebini de kitabında izah etmiş.

Tarih şuurumuz bir hayli solgun ve ölgün vaziyette maalesef. Kadir ağabeyin “gerçekleri anlatacağım” diye yıllardır nasıl çırpındığını ve mücadele ettiğini pek çoğumuz biliriz.

İlerlemiş yaşına rağmen hâlâ gece gündüz demeden çalışmakta ve “Osmanlı Tarihi” başta olmak üzere, yakın tarihimize dair nice bilgi ve belgeleri yazarak geleceğe taşımaktadır.

“Benden Tarihi Haberler” de bu kitaplardan birisidir. Eserde “kimler var” diye bazı isimleri zikredelim.

Münip Hayri Ürgüplü, Celal Türkgeldi, İsmail Hakkı Konyalı, Tarık Mümtaz Göztepe, Celal Bayar, Şehzade Mehmed Abid Efendi, Ayşe Osmanoğlu, Şehzade Mahmud Şevket Efendi, Şadiye Osmanoğlu, Fethi Sami Baltalimanlı, Fuad Şemsi İnan, Celaleddin Ökten, Osman Niyazi Kurtulmuş, Laika Karabey, Fatma Rikkat Kunt, Reşad Akşemseddinoğlu, Prof, Dr. Osman Turan, Cevat Rıfat Atilhan, Alparslan Türkeş, Nihal Atsız, Ali Ulvi Kurucu, Abdurrahman Gürses, Hüseyin Hilmi Işık, Alif Fuad Başgil, Ayhan Songar, Münevver Ayaşlı, Turgut Özal.

Kadir ağabey kitabına bir vasiyetle başlamış:

“Benim bu eserde bazı gerçekleri bildiğim halde yazamama sebep olan tabular bir gün yıkılarak böyle hakikatlerin de söylenebildiği ve yazılabildiği bir zamanı idrak ederseniz, sizin sevincinize katıldığıma delalet etmek üzere bir “secde-i şükran” mahiyetinde olarak, mezar taşımı kıble-i şerif istikametine devirebilirsiniz”.

Şimdi gelelim bazı gerçekleri hâlâ yazamama sebebine! İzahı şöyle:

“Bu eserde birçok görgü şahidinden dinlediğim her sözü buraya derç edebildiğim sanılmamalıdır. Bunun üç sebebi vardır:

Birincisi; gençlik yıllarımdan beri batıl Kemalizm ideolojisiyle mücadele halinde olduğumdan, muhataplarımdan bu meseleye dair öğrendiklerimin çoğunu yazmayı 5816 sayılı kanun dolayısıyla şimdilik doğru bulmadım.

Zira bu mahud kanun dolayısıyla ne derecede sıkıntılar çekmiş olduğumu hatırat mahiyetindeki eserlerimi okuyanlar gayet iyi bilir ve beni mazur görürler.

İkincisi; bunlardan bazılarını rivayetçilerin rivayetçisinden dinlediğim için güvenilir bulmadığımdan dolayı buraya derç etmedim.

Üçüncüsü; bugün seksen yaşımı devirmiş olduğuma nazaran hafızamın beni yanıltabileceği düşüncesiyle de net bir surette hatırlayamadığım beyanlara iltifat etmedim.

Zira kul hakkından korkarım! Bununla beraber hafızamın yanıltmasıyla bazı nakillerde zuhulen hata etmiş olabilirim.

Bunun için peşinen okuyucular ve hak sahiplerinin afvını talep ediyorum”.

Evet, bu tür kaynakları okumazsak, slogan tarih severliğinden kurtulamayız. Vesselam.

Eser hakkında: 

Sebil Yayınları: 0216- 553 51 51

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23